Iedereen slaat aan het boksen

Mep jij ook graag je agressie en frustraties eruit? Dan ben je zeker niet alleen. Boksen is hip. Sinds vijf jaar is het aantal boksers in Nederland verdubbeld. Werden boksclubs vroeger geassocieerd met duistere figuren in achterafzaaltjes, dan vind je er nu hoogopgeleide mannen en vrouwen die wat stoerder zijn dan het publiek van de klassieke yoga-les. Sinds het televisieprogramma ‘Boxing with the stars’ volgen ook bekende Nederlanders boksles wat de populariteit van de clubs alleen maar groter maakt.

Ook voor vrouwen

Boksclubs tellen ondertussen opvallend veel zelfstandigen en mannelijke en vrouwelijke CEO’s onder hun cliënteel. Het publiek van enkele jaren geleden, zeg maar de arbeidersbevolking, is dus aangegroeid met hoogopgeleiden. Dat zorgt voor een mooie sociale mix onder de leden. Het imago van de bokssport is er dan ook enorm op vooruit gegaan. Zo is de wedstrijd tussen Conor McGregor en Floyd Mayweather Jr, de ‘money fight’, uitgezonden in alle hoeken van de wereld.

Om te boksen hoef je tegenwoordig niet meer naar de boksschool. Je kan ook lessen volgen in de sportschool. Zo spelen fitnesscentra handig in op de trend en verlagen ze de drempel om aan boksen te doen. In een boksschool hebben de meeste mensen al ervaring en de sfeer is er helemaal anders. Sportscholen leggen zich vooral toe op de ‘basics’, in boksscholen zal men het niveau hoog proberen te houden en willen ‘sparren’. Het zogenaamde boksfitness, boksen zonder het risico een blauw oog op te lopen zeg maar, is dan ook serieus in opmars bij vrouwen. “De bokssport is een conservatieve wereld, zoals meerdere oude sporten waarin verandering als een bedreiging gezien wordt. Door het aspect trainen voor een gezondere levensstijl en het erkennen van de risico’s die een sport met zich meebrengt, is geprobeerd de vechtsporten in de recreatieve sector te ontplooien – dat is gelukt. Op dit moment beoefenen meer dan 50.000 mensen de vechtsporten boksen en kickboksen als een fitnessbeleving waaraan ze veel plezier hen en hen ook ontspant”, legt Michel van Halderen uit, toptrainer en bedenker van ‘totalsport-concept’.

Lekker thuis

Maar niet iedereen vindt het leuk om in groep te sporten of heeft tijd om de verplaatsing te doen. Gelukkig is dat bij boksen helemaal niet nodig. Iedereen heeft wel een plekje in huis of in de schuur waar hij een bokszak kan ophangen. En als ophangen niet mogelijk is, bestaan er ook zakken die rechtop staan. “Een bokszak heeft het voordeel dat het stress en spanning wegneemt. Ook verbrand je er calorieën mee in korte tijd en train je tegelijkertijd je buik, benen en armen”, zegt Alex Eser van FITFORBEACH. “Nadeel is dat je een bokszak moeilijk kan verplaatsen en je je handen en knokels kan kwetsen als je op de verkeerde manier slaat.” Het is dus niet aan te raden om zomaar een bokszak en bokshandschoenen te kopen en wat te meppen. Een paar lessen nemen of je goed informeren op voorhand, is geen overbodige luxe.

Snel veel calorieën verbranden

Dat het zo lang geduurd heeft eer de bokssport doorgebroken is bij het grote publiek is verwonderlijk. Omdat boksen erg intensief is, verbrand je heel snel veel calorieën. Als je dat combineert met een krachttraining vliegen de kilo’s er in een mum van tijd af. Omdat je veel draait met je lichaam train je de buikspieren. Daar waar de meest cardiotrainingen zich vooral toeleggen op het onderlichaam, bijvoorbeeld door te lopen of te fietsen, ligt de focus bij het boksen op het bovenlichaam. Niet alleen fysiek, ook mentaal is boksen een goede sport. Het is de ideale manier om te ontstressen het geeft een boost aan je zelfvertrouwen.

Lees meer:
4 tips voor een gezonde leefstijl

5 tips om je conditie te verbeteren

De beste kwaliteit voor soepele gewrichten

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.