Sparren over sport en voeding

Interview met Michel van Halderen, toptrainer en bedenker ‘totalsport-concept’

Met onze focus op een gezonde en bewuste lijfstijl komen we zo nu en dan in contact met bijzondere personen. Dit keer sparren we met Michiel van Halderen, al 40 jaar top- trainer (van kampioenen) in onder meer boksen en wielrennen, tevens bedenker van het totalsport-concept dat de boks- en vechtsporttraining veranderde én directeur van het Wellness Profi Center te Purmerend.

Als u terugkijkt op uw trainerscarrière, waar bent u het meest trots op?
Trots? Op de verandering die ik bij mensen bewerkstelligde. Een gezondere leefstijl en de prestaties die onder mijn leiding plaats vonden en nog plaatsvinden.

U heeft in de jaren ‘80 de reguliere bokstraining veranderd door het totalsport-concept in te voeren; wat kunt u daar over vertellen?
De boksport is een conservatieve wereld, zoals meerdere oude sporten waarin verandering als een bedreiging gezien wordt. Door het aspect trainen voor een gezondere levensstijl en het erkennen van de risico’s die een sport met zich mee brengt, is geprobeerd de vechtsporten in de recreatieve sector te ontplooien – dat is gelukt. Op dit moment beoefenen meer dan 50.000 mensen de vechtsporten boksen en kickboksen als een fitness-beleving waaraan veel plezier en ontspanning aan beleefd wordt.

sport en voeding

Michiel van Halderen (rechts)


U bent nu meer dan 40 jaar toptrainer; wat zijn de ontwikkelingen geweest in de afgelopen jaren en wat zijn nu de trends?

Allereerst moet de term “toptrainer” genuanceerd worden. In een genomineerd vechtsportmagazine ben ik genoemd bij de top 10 van de vechtsporttrainers. Je bent echter als trainer afhankelijk wie er met jou wil trainen en/of de sporter (m/v/anders) het in zich heeft om topprestaties te leveren. Belangrijker is het of je als trainer de goede keus kan en wil maken om met iemand te trainen en dat is mij herhaaldelijk gelukt.
Daarnaast moet je kennis hebben van de fysiologische kenmerken van degene die je gaat trainen, geen mens is hetzelfde. De verschillen, zowel fysiologisch als de karaktereigenschappen bepalen of succes behaald wordt.
We zien dat de trends niet naar makkelijkere prestaties toegaan maar wel naar prestatievormen die voor een grotere groep haalbaar zijn; denk maar aan de modder of de survivalraces: zwaar en moeilijk maar voor iedereen haalbaar. Een goede ontwikkeling.
Daarnaast bieden de verschillende vormen van triatlons ook een uitdaging. Als je op zondagochtend in het Amsterdamse Bos bent dan denk je dat het is aangelegd voor de bootcamp-groepjes, niet altijd verantwoord maar wel goed dat men meer beweegt.

Vegetarisch/vegan is ook een belangrijke trend momenteel. Hoe kijkt u tegen deze trend aan, voor wat betreft de relatie tussen sport en voeding? 
Wat veel mensen niet weten, is dat Nederland al lang bezig is met vegetarische voeding en sport. Afhankelijk van de sportcultuur neemt voeding daar een bepaalde plaats in. De kennis over vegetarische voeding is steeds groter geworden. Het is echter belangrijk dat je de voeding gewoonte wel aanpast omdat vegetarische voeding een andere samenstelling heeft.

Als je regelmatig sport, wat eet je dan voor en na een trainingen? Wat voor voeding is er nodig tijdens herstel?
Allereerst is belangrijk welk type training iemand doet: lage (<400 ckal per uur), middelmatige (<600 kcal per uur) of een hoge intensiteit (>600 kcal per uur). Afhankelijk daarvan vindt er een bepaalde voedingsinname plaats, nooit absoluut maar wel als richtlijn.

Bij een lage intensiteit is het vooral belangrijk dat er en geregelde vochtinname plaatsvindt, bestaande uit water en eventueel aangevuld met mineralen; geen overbodige sportdrankjes of supplementen. De voeding bestaat uit 60% koolhydraten, 25% vetten en 15% eiwitten.
Bij een middelmatige intensiteit water aangevuld met mineralen en eventueel glycogeen. De voeding bestaat uit 60% koolhydraten, 25% vetten en 15% eiwitten.
Bij een hoge intensiteit een veranderde inname: 70% koolhydraten, 15% vetten en 15% eiwitten. De vochtinname bestaat uit vooral water en energiedranken.
Dit zijn richtlijnen en kunnen afhankelijk zijn van het soort sportbeoefening.
Bij aerobe vormen (cardio vasculair) zijn koolhydraten belangrijk en bij an-aerobe vormen (kracht), speelt eiwitinname een belangrijke rol.

Het herstel na een intensiteit verloopt in fasen. De eerste fase: na 30 minuten moet de vochtvoorraad en koolhydraten aangevuld worden met bijvoorbeeld rijpe bananen en cornflakes.
Tweede fase: vanaf 30 minuten tot 2 uur is het lichaam het meest gevoelig voor insuline, 3 maal sneller dan normale aanvulling; men noemt dit de windowsfase. Geschikt is voeding met een hoge glycemische index zoals pasta, bonen, groente, volkoren brood en dergelijke.

Moet voeding worden aangepast als het -eventueel wisselend- om cardio-, HITT- of krachttraining gaat? Welk type training heeft welk soort voeding nodig?
Afhankelijk van de periode waarin een wedstrijdsporter zich bevindt (periodisering) wordt er op een bepaalde manier met voeding omgegaan. Moet een sporter afvallen of juist zwaarder worden? Allemaal factoren die een rol spelen voor de voedinginname. Veel valt te leren als we kijken naar de fitness- en recreatieve sector. Een sporter moet op zijn sterkst zijn tijdens de wedstrijd.

Wat kunt u vertellen over plantaardige en dierlijke proteïne en/of eiwitten in relatie tot opname door een lichaam en training?
Alle eiwitten bestaan uit aminozuren deels door het lichaam aangemaakt deels door voedinginname. Dierlijke eiwitten zijn completer, plantaardige eiwitten kunnen compleet gemaakt worden door combinaties en supplementen.

We hoorden wel eens: voor een goede gezondheid en goed lijf is, behalve aangeboren aanleg, voeding voor 80% verantwoordelijk en rest beweging. Wat vind u hiervan?
Ook hier weer afhankelijk van het type sportbeoefening. Zonder eten lukt het helemaal niet en alleen eten is ook geen voorwaarde voor een sportprestatie. Per tak van sport heb je een variatie van 4 uur tot 25 uur trainen per week en beiden noemen we topsport.

Welke beginnersfouten komt u tegen bij mensen die opeens uit niets heel fanatiek gaan trainen?
Te hoge intensiteit, geen kennis van trainingsleer en teveel appjes downloaden.

Hoe kijkt u naar de berg boeken en blogs over voeding die elke dag lijkt toe te nemen?
Ik probeer het meeste te lezen en neem altijd de moeite om de tijdschriften te lezen, dat is meestal de basale kennis die mijn klanten hebben. Vaak onzin, teveel gegoogled en info vanuit marketing geschreven zoals over de power- en superfoods.

Wel belangrijk is dat door die vele meningen (op internet) men beter oplet, etiketten leest, vaak meer gaat bewegen en daardoor gezonder leeft. Dus dat is de positieve kant.

Heeft u nog iets toe te voegen?
Als we ons voornemen iedere dag iets voor iemand te betekenen komen we in een betere wereld en stralen we vertrouwen daarin uit.

www.wellnessproficenter.nl


Dan vind je dit ook interessant:

De Gezonde Likes van Dafne Schippers & zus Sanne

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.