Levertraan: iets uit grootmoeders tijd of heeft het echt zijn nut?

Wie ouder is dan 65 jaar zal het nog niet vergeten: zijn of haar dagelijkse portie levertraan. In de jaren 1950 kreeg zowat elk kind dagelijks dit vieze drankje voorgeschoteld om de weerstand te verhogen. Levertraan diende als remedie tegen de Engelse ziekte, een misvorming van de botten bij kinderen. Tegenwoordig is het niet meer nodig om dagelijks levertraan in te nemen. Kinderen bedanken er dus voor maar voor volwassenen is het een superfood. Wat is nu het nut ervan?

Omdat een gezonde levensstijl de laatste jaren hoger op de agenda is komen te staan, is alles wat met superfood te maken heeft, enorm populair. Goji bessen of Chia zaad liggen in de winkelrekken van de plaatselijke supermarkt. In boekhandels en online vind je zonder problemen alle informatie en recepten met superfood. Het SuperFood  Centre, een winkel met een ruim assortiment aan superfood, heeft ook een webshop en een blog met recepten.

Lees ook:
Verhoog uw weerstand en energieniveau

Vitamine D

Levertraan behoort tot de groep superfoods en is daarom aan een opmars bezig bij de volwassenen. Levertraan bevat onder andere vitamine D en dat zou goed zijn voor mensen die niet vaak in de zon komen of een donkere huidskleur hebben. Risicogroepen zijn zwangere vrouwen met een donkere huidskleur en vrouwen die sluiers en boerka’s dragen. Bij andere zwangere vrouwen is het niet duidelijk of extra vitamine D wel echt leidt tot een betere gezondheid voor de moeder en het kind. Toch is het uitkijken om zelfs de risicogroepen levertraan te geven. Levertraan bevat immers ook een hele hoge dosis vitamine A wat kan leiden tot afwijkingen bij ongeboren kinderen.

Als kinderen vroeger wel levertraan innamen en nu niet meer, wil dat dan zeggen dat ze nu een tekort aan vitamine D hebben? Volgens Tjerk Wiersma van het Nederlands Huisartsen Genootschap is dat niet het geval. “De zon schijnt net zo hard als vroeger. Als je de ondergrens ophoogt van 30 naar 50 nmol/ heb je automatisch meer mensen met een tekort. En als je vaker prikt, vind je ook meer mensen met een tekort.” Het verschil met vroeger is dat vitamine D nu in onze voedingsproducten opgenomen is, zoals in margarine, en we dus minder nood hebben aan supplementen. Bovendien laten onze werkweken wat meer blootstelling aan zonlicht toe.

Tegen huidveroudering

Waarom is levertraan dan wel gezond voor je? “De kruiswerking van vitamine A en D zorgt voor de groei en instandhouding van onze botstructuur. Een hoge concentratie van essentiële vetzuren, in combinatie met een hoog vitamine D-gehalte, versterkt de cognitieve prestaties van kinderen en ouderen”, zegt Kurt Visser van SUPPLEMENTGUIDE. “De vitamine D en omega-3 in levertraan stimuleren de haargroei., het helpt huidveroudering te voorkomen, voorkomt stijfheid in de gewrichten, het verlaagt de bloeddruk en handhaaft een gezond cholesterolgehalte.”

Behalve vitamine A en vitamine D bevat levertraan ook omega-3-vetzuren, jodium en fosfor. De omega-3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten. Je vindt ze ook in vette vis. Er zijn zelfs aanwijzingen dat patiënten met reumatoïde artritis minder pijnstillers nodig hebben als ze levertraan slikken.

Lekker van smaak

De dosering van levertraan verschilt naargelang de leeftijd. Voor kinderen jonger dan twaalf jaar is een dosis van 2 ml per dag aangeraden, voor mannen boven achttien jaar loopt dat op tot 15 ml per dag. Wie al koude rillingen krijgt bij de gedachte aan de vieze smaak, mag op beide oren slapen: levertraan wordt verkocht in capsules. Zo heb je onmiddellijk de juiste dosis bij de hand en proef je de levertraan niet omdat de capsules bedekt zijn met een laagje gelatine in verschillende smaken.

Lees meer:

Vitamine K2 MK7 voor uw botten en bloedstolling

Verhoog uw weerstand en energieniveau

Goed nieuws voor vegans: nu ook vitamine D3 uit korstmos

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *