Koud wassen is chemisch wassen

In plaats van met energie: wassen met gentechniek en chemie?

Duurzaamheid bij het omgaan met energiebronnen is al meer dan 40 jaar gebruikelijk in de beweging voor biologische voeding. Intussen zijn er gelukkig op veel gebieden ecologische normen, die ook in de samenleving op grote schaal geaccepteerd worden.

Bij wasmachines is het energieverbruik sterk verminderd en het waterverbruik van 7,5 liter per kg wasgoed van de machines kan bijna niet meer gereduceerd worden. De richtlijn 2009/125/EG voor ecologisch ontwerp schrijft voor dat vanaf 2013 elke nieuwe wasmachine een verlengd wasprogramma moet hebben dat kan wassen op 20°C.

Dit koud wassen heeft echter consequenties die men makkelijk over het hoofd ziet:

Hoe wordt het wasgoed schoon als er lauw water wordt gebruikt?

Er zijn 4 factoren die het schoon worden van onze was beïnvloeden: wastemperatuur, wastijd, wasmechanisme en het wasmiddel.

Als vuile was nog maar op 20°C in het programma voor fijne was wordt gewassen, moet natuurlijk de werking van het wasmiddel versterkt worden. Hier is de gentechniek de redder in de nood, met enzymen die inmiddels dubbel genetisch gemanipuleerd zijn. Enerzijds wordt de stofwisseling van het micro-organisme waarvan het enzym afkomstig is zo gemanipuleerd dat het honderd keer zoveel van het gewenste enzym moet produceren. Anderzijds wordt de eiwitstructuur van het enzym zelf zo veranderd dat het ook in koud water actief is om zetmeel-, eiwit- en vetvlekken uit de kleren te verwijderen. Na het wassen blijven deze enzymen in actieve toestand in het wasgoed achter. Op warme en vochtige plaatsen vallen ze de huid dan, maken die doorlatend en vormen zo een belangrijke oorzaak van wasmiddelallergieën.

Overleven bacteriën het wassen op 20°C?

In 2005 wees het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung al op het feit dat bij temperaturen onder 60°C de ziektekiemen wel gedeeltelijk weggespoeld worden, maar niet sterven.

Bij het verspreiden van multiresistente ziektekiemen, darminfecties, huidziektes en schimmelinfecties wordt de wasmachine ervan verdacht ziektekiemen door te geven.

Bij lage temperaturen blijven de meeste ziektekiemen in leven. Als het wasgoed niet onmiddellijk na het wassen uit de machine wordt gehaald, vermenigvuldigen de bacteriën en schimmels zich in de vochtige, warme omgeving vrolijk verder. Maar ook in de machine zelf blijft water achter, waarin de ziektekiemen zich ideaal kunnen voortplanten. Echt gevaarlijk is dit vooral voor kleine kinderen, oude mensen en mensen met een zwak immuunsysteem.

Maar ook voor dit probleem heeft de conventionele wasmiddelenindustrie een oplossing gevonden: een hygiënespoelmiddel. Het chemische middel didecyldimethylammoniumchloride wordt bij de laatste keer spoelen toegevoegd en doodt “al vanaf 15°C 99,9 % van alle ziektekiemen”.

Het toevoegen van het hygiënespoelmiddel wordt vooral voor ondergoed, sportkleren, handdoeken en babywasgoed aanbevolen, dus precies bij textiel dat direct met de huid in contact komt – de perfecte samenwerking van gentechniek en de chemische industrie en een garantie voor nog meer resistente ziektekiemen en allergieën.

Wat is een zinvolle manier om te wassen? – Zonder gentechniek en chloorchemie!

  • Bovenkleding die niet erg vuil is, kan zonder meer op 20°, 30° of 40°C worden gewassen, b.v. met het SONETT wasmiddel Color.
  • Textiel dat van nature meer ziektekiemen bevat, zoals ondergoed, keukenwasgoed en handdoeken, moet op 60°C worden gewassen. Hiervoor zijn met name SONETT wasmiddel poeder of vloeibaar geschikt, die allebei met bleekmiddel kunnen worden gecombineerd.
  • Laat gewassen wasgoed niet in de wasmachine liggen.
  • Laat na het wassen de trommeldeur en de wasmiddellade open.

www.sonett.eu

 

Zo kun je ook milieuvriendelijk wassen:

In De Groene Stoel: Bundles – wassen zonder waste!
De meest ecologische en zuinigste manier van wassen
Ecologisch wassen!

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *