Zo bezoek je olifanten in Thailand op een duurzame manier

Steeds meer Nederlanders brengen hun vakantie door in Thailand. Heel begrijpelijk, want Thailand is een fantastisch en veelzijdig vakantieland. Het is een land, waar je kunt genieten van de allermooiste eilanden en stranden en het heeft een prachtig mooie natuur. Daarbij kun je op iedere hoek van de straat heerlijk eten en is het ook nog eens een land dat super betaalbaar is en waar je makkelijk en veilig doorheen kunt reizen. Kortom Thailand is fantastisch!

De keerzijde van de medaille

De opkomst van het toerisme in Thailand brengt helaas ook nadelige effecten met zich mee, met name voor de natuur. Sommige populaire eilanden zoals Koh Phi Phi hebben inmiddels te maken met overtoerisme. Zo heeft de Thaise overheid moeten ingrijpen, door het populaire strand bij Maya Bay, beter bekend als hét strand uit de film The Beach, voor onbepaalde tijd te sluiten. Dit strand werd dagelijks door duizenden toeristen bezocht, met als gevolg grote schade aan het ecosysteem. Door het strand te sluiten hopen ze dat de natuur zich weer herstelt. Hopelijk is het daarvoor niet te laat.

Uitbuiting van olifanten

Een ander probleem is de uitbuiting van wilde dieren voor de toeristische industrie en dan met name olifanten. Steeds vaker komen er op social media berichten voorbij van reizigers die samen met een olifant op de foto staan. De foto’s zien er fantastisch uit, maar helaas is de waarheid achter de foto minder leuk.

De meeste mensen zijn zich er tegenwoordig wel van bewust, dat olifantenritjes echt niet meer kunnen. De martelingen die daaraan vooraf gaan zijn onacceptabel en daarbij hebben olifanten een zwakke rug, waardoor ze helemaal niet geschikt zijn om zware dingen te tillen. Dit laatste is misschien moeilijk te geloven, omdat het zulke krachtige en imposante dieren zijn, maar schijn bedriegt.

De afgelopen jaren lijken de olifanten opvangcentra als paddestoelen uit de grond te schieten. Opvangcentra die olifanten de kans geven om aan de olifantenritjes te kunnen ontsnappen en die toeristen de kans te geven om deze olifanten eens goed te vertroetelen. Een win-win situatie zou je zeggen of toch niet?

Olifanten voeren of wassen

Helaas is het zo, dat lang niet alle olifanten opvangcentra het goed voor hebben met de dieren. Voor hen staat het vermaak van toeristen boven het welzijn van de dieren, terwijl het juist andersom zou moeten zijn. Voor een olifant is het zeer stressvol om de hele dag omringd te worden door mensen en te worden belemmerd in zijn of haar vrijheid. Het blijven wilde dieren en ondanks dat deze dieren door omstandigheden afhankelijk zijn van mensen hebben ze bijvoorbeeld helemaal geen hulp nodig bij het wassen of eten, dat kunnen ze prima zelf.

Een olifanten opvangcentrum, dat zich “duurzaam” of “diervriendelijk” noemt, klinkt betrouwbaar en verantwoord. Je verwacht, dat dit soort plekken het goed voor hebben met de dieren, terwijl dit helaas niet altijd zo is.

Diervriendelijke opvangcentra voor olifanten

Gelukkig zijn er in Thailand steeds meer diervriendelijk olifanten opvangcentra te vinden. Een goede en verantwoordelijke plek herken je ten eerste aan een “hands off” beleid. Geen fysiek contact met de dieren door bezoekers. Ook worden bezoekers op gepaste afstand van de dieren gehouden, zodat ze niet belemmerd worden in hun vrijheid. Om je te helpen heeft World Animal Protection een lijst opgesteld met daarop alle diervriendelijke olifantenopvangcentra in zuidoost-Azië en dus ook Thailand. Deze lijst wordt gelukkig steeds langer.

De beste plek om olifanten te zien in Thailand

Uiteindelijk kan er niet één opvangcentra tippen aan de ervaring om deze prachtige dieren in hun natuurlijke leefomgeving te zien. Thailand is één van de beste plekken in zuidoost-Azië is om olifanten in het wild te spotten. De beste plek om dit zelf te ervaren is Kui Buri National Park in de Prachuap Khiri Khan provincie. Hier heb je een kans meer dan 90% om wilde olifanten tegen te komen.

Iets dichterbij Bangkok ligt het Khao Yai National Park. Dit is een populair national park, dan makkelijk bereikbaar is. Ook hier is de kans groot om wilde olifanten te zien. Het is een ervaring, die je voor altijd bij zal blijven.

Ook olifanten zien in Thailand?

Wil jij ook op reis naar Thailand en wil je zo duurzaam mogelijk reizen? Dan ben je bij reisorganisatie Better Places aan het juiste adres. Reisexpert Seb, die al jaren in Thailand woont, helpt je graag met het samenstellen van jouw unieke droomreis, 100% op maat. Het mooie is dat Better Places de CO2 uitstoot van jouw hele reis in kaart brengt en dit compenseert. Zo kun jij met een gerust hart op reis.

www.betterplaces.nl

Tekst en foto’s: Sigrid van My Travel Secret

Lees ook:

Tips om duurzaam op reis te gaan met kinderen

Al meer dan €50 miljoen opgehaald via duurzaam financieringsplatform

Duurzaamheid in de koffiebranche

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *