Tips om duurzaam op reis te gaan met kinderen

Duurzame reizen is tegenwoordig in. Mensen denken beter na over de consequenties voor het milieu, als ze op reis willen gaan naar een ander land. Dat geldt natuurlijk ook voor gezinnen met kinderen. Hoe ga je met kinderen duurzaam op vakantie? Dat hoeft zeker niet altijd te betekenen dat je met zijn allen in een tentje op de Drentse hei moet gaan zitten. Dat mag wel, maar duurzaam toerisme kent veel meer mogelijkheden. Op vakantie gaan met je kinderen en samen van de cultuur, natuur en historie van een ander land genieten, is prima, maar als je er een duurzame vakantie van maakt, is het ook nog eens interessant en leerzaam.

Tips voor een duurzame vakantie met kinderen

Als je samen met je kinderen op vakantie gaat en die vakantie is in harmonie met de natuur, het milieu en met de lokale bevolking, dan ben je niet alleen duurzaam maar ook leerzaam bezig. Wat kun je doen om van je vakantie met kinderen een duurzame vakantie te maken? Een paar tips:

  • Heb tijdens je vakantie veel aandacht voor de natuur. Ga wandelen in de natuur, maar blijf op de paden, zodat je geen planten vertrapt of dieren verstoort.
  • Koop geen souvenirs die van beschermde planten of dieren gemaakt zijn. Hiermee ontmoedig je de handel in deze producten.
  • Bezoek bij voorkeur alleen Blue Flag stranden. Deze stranden zijn meestal heel schoon en het zwemwater is van uitstekende kwaliteit. Daarnaast wordt er op Blue Flag stranden ook voorlichting gegeven over de omgeving van het strand.
  • Reis milieubewust. Vliegen of autorijden zijn zoals bekend zeer milieubelastend. Goede alternatieven zijn de bus of de trein. Het grote voordeel van reizen met kinderen in bus of trein is dat ze in deze vervoersmiddelen niet urenlang stil hoeven te blijven zitten. Zeker in de trein is de bewegingsvrijheid voor kinderen veel groter dan in een auto. Tegelijkertijd zien kinderen in bus of trein veel meer van de landen waar jullie doorheen reizen.

Toch met auto of vliegtuig?

Tachtig procent van de milieubelasting van toerisme wordt veroorzaakt door de reis naar de vakantiebestemming. Is de auto de enige optie voor jou en je gezin? Zoek dan een bestemming die niet al te ver van huis is of zorg ervoor dat er voldoende pauzes zijn tijdens de reis. Realiseer je dat kinderen tijdens de gehele reis in de auto in een kinderzitje moeten zitten. Kinderzitjes zijn in de hele EU verplicht. In sommige landen geldt deze verplichting zelfs voor kinderen tot 12 jaar! Informeer voordat je op reis gaat wat de regels zijn in de landen waar je doorheen rijdt.

Soms is er geen andere mogelijkheid dan met het vliegtuig te reizen naar je vakantiebestemming. Als dit het geval is, kun je de reis compenseren bij bijvoorbeeld GreenSeat. Via deze organisatie kun je investeren in CO2 compensatieprojecten, zoals de ontwikkelingen van duurzame energie of de stimulatie van bosaanplant. Hierdoor worden de broeikassen effecten van jullie reis deels teniet gedaan. Betrek je kinderen hierbij, zodat je weten dat jullie reis zo klimaatneutraal mogelijk is. Kinderen vinden het meestal erg belangrijk dat we zuinig omgaan met de planeet. Op deze manier begrijpen ze dat jullie gezin daar ook echt iets aan doet. Ook tijdens de vakantie.

Lees ook:

> Duurzaam autorijden: autodelen

Duurzaam vakantie vieren in het Zwarte Woud

Duurzaamheid in de koffiebranche

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *