Laatste update op 20 december 2017
Een milieuzone is een gebied waarin de gemeente extra aandacht besteed aan de kwaliteit van de lucht. Dit houdt in dat bijvoorbeeld de toegang voor vrachtwagens die te veel fijnstof en stikstofoxiden uitstoten beperkt is. Het doel is om de luchtkwaliteit aan de gestelde normen te laten voldoen.
Deze normen zijn opgesteld door de Europese Unie en de Nederlandse overheid heeft de verantwoordelijkheid om aan deze normen te voldoen. Om dit doel te bewerkstelligen worden er dus alleen ‘schone’ vrachtwagens toegelaten. Hiermee worden fijnstof en roet beperkt.
Milieuzones voor vrachtverkeer
Omdat de luchtkwaliteit in iedere stad anders is, gelden ook in iedere stad andere regels binnen milieuzones. Zo is in de ene stad alleen vrachtverkeer verboden terwijl in andere steden auto’s uit een bepaald bouwjaar geweerd worden. Nederland telt een groot aantal milieuzones voor vrachtverkeer, de eerste geopend in Utrecht en Eindhoven. Inmiddels zijn er milieuzones ingesteld in meerdere steden waaronder ‘s-Hertogenbosch, Amsterdam, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Arnhem, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Rijswijk. Gezien de regels in alle steden verschillen, kan het zomaar zijn dat je in een bepaald deel van de stad wel mag rijden, en in andere delen weer niet. De boete voor het rijden in een milieuzone is 90 euro! Om boetes te voorkomen is het verstandig om op de hoogte te zijn van deze milieuzones. Een compleet overzicht van alle milieuzones in Nederland vind je met een gemakkelijke interactieve kaart op wijkopenautos.nl
Milieuzones voor personenauto’s
Maar er zijn ook milieuzones waar dit niet enkel voor vrachtwagens, maar ook voor personenauto’s geld. Zo is er vanaf 2015 in Utrecht bijvoorbeeld een milieuzone ingesteld voor vuile diesel, personen- en bestelauto’s. Het is hiermee de eerste stad in Nederland waar voertuigen met dieselmotoren uit het centrum geweerd worden. Hiermee wilt de stad de roetuitstoot met 30% terugdringen! Vanaf 2016 geldt in Rotterdam de grootste milieuzone voor zowel personen- bestel- als vrachtauto’s. Hier worden benzineauto’s van voor 1992 en dieselauto’s van voor 2001 geweerd. Deze milieuzone is onderdeel van een plan om de luchtkwaliteit te verbeteren. Andere onderdelen van dit plan zijn bijvoorbeeld elektrisch vervoer, schone distributie en het bieden van alternatieven voor de auto. Ook andere landen in Europa werken hier aan mee.
Zelf bijdragen
Autorijden is niet milieuvriendelijk. Gelukkig kun je gemakkelijk zelf duurzaam autorijden en hierbij ook nog eens op de kosten besparen! Houd je bijvoorbeeld aan de regelgeving van de milieuzones en koop je auto bewust. Hiermee voorkom je niet alleen boetes, maar draag je ook bij aan een betere luchtkwaliteit.
Meer:
Daarom kies je voor een elektrische auto
Zo verzeker je een elektrische auto
Hoe zit het met verzekeren van een elektrische auto?
Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.