Tips voor de betere najaar schoonmaak!

Natuurlijk schoonmaken; als je het toch moet doen en met de eerste koude dagen, dan kan je dat maar beter lucht- en huidvriendelijk doen! Maar wat gebruik je dan? Ik help je!

Al eens geprobeerd om van schoonmaken en stofzuigen een meer meditatieve bezigheid te maken? Diep doorademen, alleen focussen op wat er gebeurt.., gewoon doen. Het kan hoor! En daarmee vang je tijdens het schoonmaken een paar vliegen in één klap; helemaal als je milieuvriendelijkere schoonmaakmiddelen gebruikt. En daarvan zijn er genoeg, van Attitude, Bionyx, BlueWonder, Ecover, Groenland, Klok Eco, Marcel’s Green Soap, Seepje, Sodasan, Sonett, DIY (do it yourself) middelen en nog veel meer. Sommigen zijn geparfumeerd, vaak met etherische oliën, dus lees de etiketten goed en ruik vooral vooraf even.

Natuurlijk schoonmaken met Sonett

“De meest ecologisch verantwoorde en zuinigste manier om te wassen, is modulair wassen met Sonett“ zei mijn schoonmoeder altijd. Want schoon, dat was ze. Het Duitse Sonett behoort tot de pioniers op het gebied van milieuvriendelijke was- en reinigingsmiddelen, en dankzij de uitstekende kwaliteit in bijna alle Europese landen verkrijgbaar. De laatste jaren is de producent van deze huid-, long- en milieuvriendelijke schoonmaakproducten ook in de gemiddelde huishoudens helemaal terug. En da’s niet zo gek: gevitaliseerd water, zuivere plantaardige zeep met kokosvetalcoholsulfaat en suikertenside, zuiver zuurstofbleekmiddel en silicaten (zeoliet), soda en zouten van citroenzuur in plaats van fosfaat, alles doet het werk zeer goed. De heerlijke geuren komen van etherische oliën van biologische teelt.

Lees ook: Milieuvriendelijk vlekken verwijderen met Sonett

Ook natuurazijn is een groene schoonmaker!

Een natuurlijke uitblinker is Groenland Natuurazijn. Het is echt natuurlijk schoonmaken met een schoon geweten, want het merk gebruikt hiervoor de natuurlijke kracht van biologisch afbreekbare schoonmaakazijn van natuurlijke oorsprong. Er zijn diverse luchtjes beschikbaar, want ook de neus wilt wat. Maar dat schoonmaken vaker een kwestie van moeten dan willen is, begrijpt ze bij Groenland ook. Met handige schoonmaaktips wordt het werk daarom zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Al deze middelen kosten je wel iets meer tijd en wat spierkracht, maar maken ook goed schoon!

Extra tips voor natuurlijk schoonmaken, voor vooral mannen

Natuurlijk, mannen maken ook schoon en onderstaande tips zijn ook zeker helemaal prima voor vrouwen, maar we willen vooral onze mannelijke het volgende nog even meegeven.

De lederen bekleding in je auto kan je prima schoonmaken met een warm sopje van Groenland Natuurlijk Schoonmaakazijn en water. Spoel goed na met water en zeep. Het leer krijgt zo een extra glans. Probeer altijd eerst een onopvallend hoekje uit, wat de reactie is van het leer. Bij wat ouder leer staan de poriën een beetje open en kan het effect anders zijn dan bij glad leer.

De caravan of de boot kunnen ook zo af en toe wel een schrobbeurt gebruiken. Vul een emmer met warm water en voeg hier Groenland Natuurlijk Schoonmaakazijn aan toe. Behandel afhankelijk van het materiaal met een borstel of zachte doek. Denk om de rubbers, want deze kunnen bij regelmatig contact met schoonmaakazijn wat uitdrogen.

De tegels in je tuin schrobben kan ook met Groenland Natuurlijk Schoonmaakazijn. Vul een emmer met warm water en doe er een flinke scheut schoonmaakazijn bij. Zo worden de tegels weer lekker fris. Denk wel om kalkhoudende tegels en voegen. Natuurlijk schoonmaken met schoonmaakazijn heeft een ontkalkende werking, dus altijd goed nabehandelen met water.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen zelf maken

Je hebt wel ’s gehoord van baking soda (géén bakpoeder) oftewel zuiveringszout en natriumbicarbonaat. Waar het op neer komt, is om het goedje met warm water te mengen tot een papje. Daarna hoef je het alleen nog maar met een spons of borstel op de oppervlakte uit te poetsen en na te behandelen met water, om het resultaat te zien.

Een groot voordeel van al deze producten is, dat de lucht in huis er stukken zuiverder van wordt. Je wilt niet weten wat er allemaal aan ellende in je huis zweeft als je de traditionele, synthetische schoonmaakgoedjes gebruikt. Want:

“Normale schoonmaakproducten net zo slecht voor gezondheid als roken”

Een onderzoek dat gepubliceerd is in het American Thoracic Society’s American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine laat zien dat veel mensen gevoelig zijn voor chemische schoonmaakmiddelen en dat deze op de lange termijn invloed hebben op de longfunctie.

Planten die de lucht zuiveren

Tot slot, ook een aardige: wist je dat er een heel scala aan (kamer)planten is die de lucht in je huis zuiveren van chemicaliën en andere nare stofjes? (Eigenlijk alle planten, maar sommigen hebben specifieke kwaliteiten). Zeker als je last hebt van astma, COPD en dergelijke, is dit zeer de moeite waard om uit te proberen. Ook als je al een fan bent van natuurlijk schoonmaken! En veel ervan zien er nog mooi uit ook.

Geniet ervan!

Lees meer:
Koud wassen is chemisch wassen
Effectief schoonmaken met een schoon geweten

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *