Superfood nader toegelicht: Hennepzaad

hennepzaad-superfood

Hennepzaad, de verrassing met een noot-achtige smaak

In deze reeks neem ik je mee op avontuur langs de verschillende superfoods. Ik leg je uit wat ze zijn en hoe gemakkelijk het is ze toe te passen als snack en/of in een smoothie. Daarbij krijg je van mij een heerlijk recept om er zelf mee aan de slag te gaan.

Hennepzaad voeg ik zelf regelmatig toe aan mijn eetpatroon. Ik hou van de romige nootachtige smaak die deze zaadjes hebben.

Superfood

Industriële hennep
De hennep waar de hennepzaad en hennepolie vandaan komt heet industriële hennep. Dat is andere hennep waar de bekende Marihuana vandaan komt. Industriële hennep bevat vrijwel geen stof dat iets doet met de hersenen. Industriële hennepplanten zijn legaal.

Hennepzaad zijn kleine nootjes afkomstig uit de vrouwelijke hennepbloemen. In het Engels hemp seeds genoemd.

Wat kan je allemaal maken met hennepzaad
Hennepzaad is te krijgen in gepelde en ongepelde vorm. Zelf heb ik alleen de ongepelde variant in huis. Maar het maakt in principe niet uit welke vorm je gebruikt. De gepelde vorm heeft een groen/witte kleur. De ongepelde vorm vaak bruin/zwart.
Voeg wat hennepzaad toe aan een groentesmoothie en de smaak wordt lekker romig. Strooi een klein handje over een salade. Ook kan je er een dressing van maken. Meng olijfolie, kruiden naar smaak zoals komijnzaad, citroensap en hennepzaad. Als je alles hebt gemengd laat het een tijdje staan zodat de smaak er goed in zit. Je kunt het hennepzaad ook eten als een snack. Gewoon lekker zo een handje vol. Als je van ontbijtgranen houd zoals muesli of cornflakes dan is hennepmelk een lekker alternatief voor gewone melk. Hoe maak je melk van hennepzaad? Dat zal ik hieronder beschrijven.

smoothie

Romige melk gemaakt van hennepzaad:
Overheerlijke romige hennepmelk klaar in een paar minuten. Je kan deze melk in de koelkast een dag bewaren. Lekker met muesli, noten en fruit. Een scheutje hennepmelk kan ook heerlijk zijn in soepen.

Wat heb je nodig:
• 80 gram gepelde hennepzaad
• 750 ml water
• 1 eetlepel honing
• Snufje zeezout
• Blender
• Schone glazen pot of fles
• Maatbeker
• Weegschaaltje

Giet het water in de blender, strooi dan de hennepzaadjes erin. Voeg het zout en de honing toe en blend het geheel ongeveer 1,5 minuut totdat de hennepzaadjes zijn opgelost. De melk is meteen klaar voor gebruik.
Wil je alles of een deel bewaren dan giet je de hennepmelk in de glazen pot of fles.

Blijven er toch nog restjes van het zaad over. Dan kan je de melk eerst even zeven.

Je kunt het 1 dag in de koelkast bewaren. Voor gebruik wel even schudden.

Geniet ervan 🙂

Saskia van der Krift

Bronnen:
> Het boek Drugs Masquerading As Food
> Het boek Eating for beauty
> Hennepzaad

Meer over superfood in deze reeks:
> Goji bessen
> Rauwe cacao
> Maca
> Spirulina en Chlorella
> Superfood: Wat is het?

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *