Superfood nader toegelicht: Goji bessen.

Goji-bessen

Goji bessen, een kleine bes met een heerlijke smaak

In deze reeks neem ik je mee op avontuur langs de verschillende superfoods. Ik leg je uit wat ze zijn en hoe gemakkelijk het is ze toe te passen als snack en/of in een smoothie. Daarbij krijg je van mij een heerlijk recept om er zelf mee aan de slag te gaan.

Mmmm lekker mamma, het zijn net snoepjes. Dat was de reactie van mijn dochter toen zij voor het eerst de Goji bessen proefde. Zij vindt het smaken naar winegums.

goji bessen

Goji bessen worden ook wel Wolf berries genoemd.

Wat is zo bijzonder aan deze bessen
Goji bessen groeien net als de meeste bessen in de volle zon. Goji bessen worden voornamelijk gekweekt in de wat warmere landen zoals in delen van Thailand, China en Japan.

Wat kan je allemaal maken van Goji bessen
Goji bessen komen voor in verschillende vormen. Gedroogd, poedervorm en vers. In Nederland is meestal alleen de gedroogde –en de poedervorm te krijgen. Gedroogde Goji bessen zijn heerlijk als snack. De smaak van Goji bessen ligt ergens tussen de smaak van cranberries en rozijnen in. Ook heel lekker zijn de Goji bessen in een smoothie. Bijvoorbeeld eentje van 2 bananen, water en een handje Goji bessen.
Je kunt er sap van maken door veel Goji bessen te persen en met wat water te mengen.
Een lekkere zoete thee kan je trekken van wat, van te voren gewelde, Goji bessen door een klein handje in een theeglas te doen en er kokend water overheen te gieten. Laat het zo’n 10 minuten trekken en je hebt een heerlijke thee. Je kan de Goji bessen ook meekoken met het water. Naar eigen behoefte kan je de Goji bessen eruit halen of er in laten zitten.

goji-bessen

Verse Goji bessen

 

Heerlijke appel – Goji bessen flapjes:
Deze flapjes zijn heel makkelijk zelf te maken. Ook leuk om met kinderen te doen. Binnen een half uurtje heb je een overheerlijke warme snack of toetje. Goji bessen zijn in de meeste reform –en natuurvoedingswinkels te krijgen.

Wat heb je nodig voor 6 flapjes:
• 6 plakjes bladerdeeg
• 2 á 3 appels
• Flinke hand vol gedroogde Goji bessen
• Kaneelpoeder
• 1 ei (eventueel)
• Bakpapier
• Een mengschaal
• Mes

Eerst:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Dan:
Schil de appels en snijd de klokhuizen eruit. Snijd de appels in kleine stukjes en doe ze in een schaal. Meng de appelstukjes met de Goji bessen. Strooi er naar eigen smaak kaneel over en meng het met de Goji bessen en de appels.

Verdeel het mengsel over de 6 flapjes en zorg ervoor dat ze nog dicht kunnen van een punt naar punt. Het kan zijn dat er wat mengsel overblijft. Vouw de flapjes dicht van punt naar tegenovergestelde punt. Je krijgt dan een soort driehoek.

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat of bakrooster en verdeel daar de flapjes over. Klop het ei en bestrijk de bovenkant van de flapjes ermee. Zet vervolgens de bakplaat in de oven en bak het af in 20 minuten.
Het bakpapier en het ei kan eventueel achterwege gelaten worden.

Geniet ervan 🙂

Saskia van der Krift


Bronnen:
> Goji bessen, medische wetenschap
> Li Qing Yuen
> Het boek Eating for beauty

Lees ook:
> Superfood nader toegelicht: Hennepzaad
> Superfood nader toegelicht: Rauwe cacao
> Superfood nader toegelicht: Maca
> Superfood nader toegelicht: Spirulina en Chlorella
> Superfood: Wat is het?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *