Ben je vegan en in verwachting? Dan denk je er vast over na om jouw kind veganistisch op te voeden. Je zult je, samen met je omgeving, vast ook afvragen of dit verantwoord is. Dat is het zeker, wel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.
Vegan baby
Als je een veganist bent is het belangrijk om tijdens de zwangerschap voldoende eiwitten, ijzer, zink, calcium, vitamine B1, B2 en B12 binnen te krijgen. Er is een kans dat je hier een te kort aan hebt, als dit het geval is, is het verstandig om supplementen te slikken. Kun je om een bepaalde reden geen borstvoeding geven en stap je over op flesvoeding? Dan is het belangrijk dat je de juiste voeding koopt. De meeste flesvoeding is namelijk op basis van koemelk. Een goed voorbeeld van soja voeding is Nutrilon Soya. Lees hier meer over borstvoeding en flesvoeding.
Voedingstoffen
Voor de groei van je kind is het belangrijk dat zij voldoende voedingstoffen binnen krijgen. Veel voedingstoffen kunnen zowel uit dierlijke als uit plantaardige voeding gehaald worden. Wel is het bij volledige plantaardige voeding belangrijk om op de inname van ijzer, eiwitten, vitamine B12 en vitamine D te letten. IJzer is een voorbeeld van een voedingstof die het lichaam makkelijker opneemt als het uit dierlijke producten komt. Om het lichaam een handje te helpen kun je jouw kind vitamine C supplementen geven. Vitamine C zorgt ervoor dat het lichaam ijzer beter opneemt. IJzer zit naast in vlees, voornamelijk in groene groenten. Om voldoende eiwitten binnen krijgen is het belangrijk om veel peulvruchten, vleesvervangers, sojaproducten en noten aan je kind te geven. Jonge kinderen zijn niet in staat om zelf genoeg vitamine D via de huid op te nemen. Er zijn geen plantaardige vervangers voor vitamine D. Voor een goede botopbouw is het dus belangrijk om supplementen te geven. Ook is het verstandig om vitamine B12 supplementen te geven, B12 zit namelijk alleen in dierlijke producten. Lees hier meer over welke voedingsstoffen je als vegan nodig hebt!
Anders dan andere kinderen
Het is belangrijk om met je kind te praten over het veganisme. Je kind is nu eenmaal anders dan de kindjes uit zijn klas en het is belangrijk om daar duidelijkheid over te geven. Zo kun je uitleggen dat vlees van dode dieren komt en melk bedoeld is voor kalfjes en dat mensen dat niet moeten opdrinken. Het is belangrijk om een kind op een positieve manier te leren omgaan met het veganisme.
Loslaten of niet?
Je kind zal in zijn leven in aanraking komen met vlees en dierlijke producten. Bedenk van tevoren of je je kind vrijlaat om deze producten te proberen. Mocht je dit niet zijn maak dit bespreekbaar met leraren en de ouders van vriendjes. Bij kinderfeestjes zou je bijvoorbeeld veganistische snacks mee kunnen geven, zodat zij die zelf kunnen eten in plaats van de gekregen traktaties. Naarmate je kind ouder wordt zal de controle over wat er precies gegeten wordt afnemen. Probeer er niet te veel bovenop te zitten. Pubers gaan zich afzetten als zij het gevoel krijgen dat hen dingen wordt opgelegd. Als het goed is, is jouw kind zich door de opvoeding bewust geworden waarom jij geen dierlijke producten eet. Als jouw kind toch besluit vlees te gaan eten dan is dat een bewuste keuze. Geef je kind de ruimte om zelf beslissingen te maken en een mening te vormen.
Meer lezen?
> Groenland schoonmaakazijn: schoonmaken met een schoon geweten!
> Natuurlijk schoonmaken? Natuurlijk!
> Natuurlijk schoonmaken én het (oppervlakte-) water schoon houden
Niets missen van De Betere Wereld?
Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.