Vegan opvoeding: verantwoord of niet?

Ben je vegan en in verwachting? Dan denk je er vast over na om jouw kind veganistisch op te voeden. Je zult je, samen met je omgeving, vast ook afvragen of dit verantwoord is. Dat is het zeker, wel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

Vegan baby

Als je een veganist bent is het belangrijk om tijdens de zwangerschap voldoende eiwitten, ijzer, zink, calcium, vitamine B1, B2 en B12 binnen te krijgen. Er is een kans dat je hier een te kort aan hebt, als dit het geval is, is het verstandig om supplementen te slikken. Kun je om een bepaalde reden geen borstvoeding geven en stap je over op flesvoeding? Dan is het belangrijk dat je de juiste voeding koopt. De meeste flesvoeding is namelijk op basis van koemelk. Een goed voorbeeld van soja voeding is Nutrilon Soya. Lees hier meer over borstvoeding en flesvoeding.

Voedingstoffen

Voor de groei van je kind is het belangrijk dat zij voldoende voedingstoffen binnen krijgen. Veel voedingstoffen kunnen zowel uit dierlijke als uit plantaardige voeding gehaald worden. Wel is het bij volledige plantaardige voeding belangrijk om op de inname van ijzer, eiwitten, vitamine B12 en vitamine D te letten. IJzer is een voorbeeld van een voedingstof die het lichaam makkelijker opneemt als het uit dierlijke producten komt. Om het lichaam een handje te helpen kun je jouw kind vitamine C supplementen geven. Vitamine C zorgt ervoor dat het lichaam ijzer beter opneemt. IJzer zit naast in vlees, voornamelijk in groene groenten. Om voldoende eiwitten binnen krijgen is het belangrijk om veel peulvruchten, vleesvervangers, sojaproducten en noten aan je kind te geven. Jonge kinderen zijn niet in staat om zelf genoeg vitamine D via de huid op te nemen. Er zijn geen plantaardige vervangers voor vitamine D. Voor een goede botopbouw is het dus belangrijk om supplementen te geven. Ook is het verstandig om vitamine B12 supplementen te geven, B12 zit namelijk alleen in dierlijke producten. Lees hier meer over welke voedingsstoffen je als vegan nodig hebt!

Vegan opvoeding

Anders dan andere kinderen

Het is belangrijk om met je kind te praten over het veganisme. Je kind is nu eenmaal anders dan de kindjes uit zijn klas en het is belangrijk om daar duidelijkheid over te geven. Zo kun je uitleggen dat vlees van dode dieren komt en melk bedoeld is voor kalfjes en dat mensen dat niet moeten opdrinken. Het is belangrijk om een kind op een positieve manier te leren omgaan met het veganisme.

Loslaten of niet?

Je kind zal in zijn leven in aanraking komen met vlees en dierlijke producten. Bedenk van tevoren of je je kind vrijlaat om deze producten te proberen. Mocht je dit niet zijn maak dit bespreekbaar met leraren en de ouders van vriendjes. Bij kinderfeestjes zou je bijvoorbeeld veganistische snacks mee kunnen geven, zodat zij die zelf kunnen eten in plaats van de gekregen traktaties. Naarmate je kind ouder wordt zal de controle over wat er precies gegeten wordt afnemen. Probeer er niet te veel bovenop te zitten. Pubers gaan zich afzetten als zij het gevoel krijgen dat hen dingen wordt opgelegd. Als het goed is, is jouw kind zich door de opvoeding bewust geworden waarom jij geen dierlijke producten eet. Als jouw kind toch besluit vlees te gaan eten dan is dat een bewuste keuze. Geef je kind de ruimte om zelf beslissingen te maken en een mening te vormen.

Meer lezen?

Groenland schoonmaakazijn: schoonmaken met een schoon geweten!
Natuurlijk schoonmaken? Natuurlijk!
Natuurlijk schoonmaken én het (oppervlakte-) water schoon houden

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Toon de 3 reacties
 1. Jansen schreef:

  Je kind vegan opdringen is zo slecht en vergelijkbaar met bijv. een geloof opdringen.
  Ook geef je je kind een hoop zorgen mee en maak je je kind doelbewust ‘anders’ dan andere kinderen en daardoor doelwit voor pesters.
  Laat kinderen hun eigen keuze hier in maken.
  Bovendien, als je naar het gebit van mensen kijkt, weet je waarom we zowel groenten als vleeseters zijn.
  Al vind ik wel dat dieren genoeg moeten kunnen scharrelen (dus niet in kleine hokjes opsluiten) en humaan gedood worden.

 2. Chantal schreef:

  @Jansen je kind opdringen om dode dieren te eten is wat daadwerkelijk slecht is. In alle opzichten. Voor de gezondheid van je kind, voor de toekomst van deze planeet en voor de dieren. Hier is een link naar een filmpje waarin word uitgelegt dat carnisme (mensen die kiezen om vlees te eten) een geloofsovertuiging is. Dit is WETENSCHAP! https://youtu.be/ao2GL3NAWQU 
  Waarschijnlijk kijk je dit filmpje niet want je blijft liever geloven in de carnistisch sprookjes die iedereen word aangeleerd van baby af aan. Je reactie is een schoolvoorbeeld van iemand die totaal niets van veganisme afweet en alle clichés roept die bij een carnist opkomen als verdediging. Studeer het eerst voordat je zulke onwaarheden gaat roepen. Heb je al welles een konijn met je eigen tanden verslonden? Of een koe met je klauwen gevangen en rouw gegeten zonder ziek te worden? Als je een dood aangereden dier ziet krijg je dan een hongergevoel? Nee ons verteringkanaal is niet gemaakt voor vlees. We zijn het gaan eten omdat er geen andere optie was in sommige gebieden. Maar vandaag de dag is het een industrie geworden die volledig uit de hand is gelopen en we kunnen alles wat we nodig hebben halen uit het plantenrijk. ziektes als kanker, hart en vaat, diabetes zijn meer norm dan uitzondering in deze maatschappij, waar we het drinken van borstvoeding van een andere diersoort tot op volwassen leeftijd ‘normaal’ vinden..melk is bedoeld voor kalfjes om ze te laten uitgroeien tot een koe van 600kg met 8 magen.. levengevaarlijk voor mensen om dit te drinken en te eten. Daarnaast worden mannelijke kalfjes vermoord omdat dit een restproduct is van deze gruwelijke dierindustrie. Heb je nog meer geweldigen ingevingen komt waarom je tegen veganisme bent? Zal ik ze alvast voor je opnoemen want ze zijn zo cliche: planten hebben ook gevoel, leeuwen eten vlees, we hebben altijd vlees gegegeten, the circle of life eiwit tekort..? Er is GEEN ENKELE REDEN om in 2018 de dierindustrie in stand te houden door hun producten te kopen. De toekomst is vegan. Weet je waarom? Omdat er anders geen toekomst is. De dierindustrie is de grootste milieu vervuiler van de planeet, maar ook is de dierindustrie het beste vertegenwoordigd in de lobies van de politiek. Het is een miljardenindustrie en notabene gesubsidieerd door de belasting betaler. Denk zelf kritisch na! Waarschijnlijk is dat je al afgeleerd zonder dat je het zelf weet. Succes met je strijd TEGEN een betere wereld. Ik strijd liever VOOR met de WAARHEID.

 3. trikpkvgames schreef:

  442113 581492Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out. Please let me know where you got your theme. Many thanks 431260

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.