Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je kindje. Lees daarom hier meer over de strijd tussen borstvoeding en flesvoeding.
De trend van flesvoeding
Flesvoeding was vanaf de jaren 60 voor lange tijd een toenemende trend. Het is namelijk sneller en eenvoudiger dan borstvoeding en je kan het overal geven zonder dat je jezelf eerst half moet uitkleden. Vaders kunnen met de introductie van flesvoeding ook hun kinderen voeden. Dit is niet alleen leuk voor papa, maar ook een bevrijding voor mama, want die hoeft niet meer constant bij het kind te blijven. De trend van flesvoeding ging daarom hand in hand met de vrouwenemancipatie.
Toch zien we sinds het jaar 2000 dat de populariteit van flesvoeding weer aan het afnemen is. Steeds meer moeders kiezen ervoor om terug te gaan naar borstvoeding en dit voor een langere periode te geven. Terwijl andere ervoor kiezen om, vanwege het gemak, alleen flesvoeding te geven als ze in het openbaar zijn. Flesvoeding blijkt namelijk toch niet te kunnen tippen aan borstvoeding als het om de gezondheid en ontwikkeling van kinderen gaat.
Kunstmelk en moedermelk
Lang werd gedacht dat flesvoeding een verantwoorde keuze is, het heeft namelijk dezelfde verhouding in eiwitten, vetten en koolhydraten als borstvoeding en bevat daarnaast toegevoegde stoffen zoals mineralen en vitaminen. Op het eerste gezicht klinkt dat best logisch.
We zijn alleen even vergeten dat borstvoeding naast de standaard voedingsstoffen ook antistoffen en tal van andere beschermende stoffen bevat. Deze zijn niet of nauwelijks na te maken, en komen dus ook niet voor in flesvoeding. Om deze reden heeft borstvoeding vele voordelen die flesvoeding niet kan bieden.
De voordelen van borstvoeding
De beschermende stoffen in moedermelk beschermen de baby tegen ziektes en infecties. Tevens stimuleert het de ontwikkeling van het immuunsysteem en een evenwichtige darmflora. Deze stimulatie is niet alleen voordelig tijdens de babytijd, maar vooral ook op latere leeftijd.
Kinderen die borstvoeding hebben gekregen hebben een sterker immuunsysteem en hebben minder kans op overgewicht, luchtweginfecties, maagdarminfecties, astma en diabetes. Er zijn aanwijzingen dat het ook een positieve invloed heeft op motorische en geestelijke ontwikkelingen.
De leefstijl van de moeder heeft echter wel invloed op de kwaliteit van het moedermelk…
Een gezonde moeder voor een gezonde baby
De kwaliteit van het moedermelk is grotendeels afhankelijk van de leefstijl van de moeder. Denk bijvoorbeeld aan de juiste voeding, voldoende ontspanning, niet roken en geen alcohol drinken. Dit geldt overigens niet alleen belangrijk voor borstvoeding, maar ook tijdens de zwangerschap en daarvoor. Gezonde kinderen begint bij zelf het goede voorbeeld te zijn!
Bij de voeding is het belangrijk om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen en schadelijke voedingsstoffen te mijden. Voldoende eiwitten, de juiste vetzuren en een stabiele bloedsuikerspiegel vormen daarbij de basis.
Stress schopt de hormoonhuishouding in de war. Dit kan ervoor zorgen dat de moeder minder moedermelk kan aanmaken. De productie van moedermelk wordt namelijk beïnvloed door hormonen. Daarnaast komt cortisol, het hormoon dat stressreacties op gang brengt, ook in het moedermelk terecht.
Moedermelk van rokende moeders kan er onder andere voor zorgen dat de baby onregelmatig gaat slapen en sneller luchtwegproblemen krijgt. De baby kan ook last krijgen van misselijkheid, overgeven en diarree. Daarnaast kan de moeder minder melk aanmaken en werkt de toeschietreflex minder goed.
Alcohol kan via de borstvoeding in je kindje terechtkomen. De hersenen van het kindje zijn uiteraard nog volop in ontwikkeling, en alcohol is schadelijk voor de hersenen, vooral als die nog in ontwikkeling zijn. Vooral bij kleine kinderen kan alcohol ernstige schade aanrichten aan de hersenen met grote gevolgen tot op latere leeftijd.
Een gezonde leefstijl is natuurlijk niet alleen beter voor het kindje, maar ook voor de moeder zelf!
Afbouwen borstvoeding
Borstvoeding is dus een betere keus als het om de gezondheid van het kindje gaat. Maar wanneer moet je dan stoppen met borstvoeding?
De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) raadt moeders aan om minimaal 2 jaar borstvoeding te geven. Het is het beste om te stoppen met borstvoeding als het kindje toe is aan normale voeding. Dit doe je door het kindje langzaam aan bloot te stellen aan normale voeding of babyvoeding. Naarmate het kindje meer “vast” voedsel eet, zal de productie van het moedermelk vanzelf geleidelijk afnemen.
Wanneer wel flesvoeding?
Toch heeft flesvoeding ook een aantal belangrijke voordelen. Flesvoeding is namelijk een goede uitkomst als de moeder vanwege complicaties niet in staat is om borstvoeding te geven, of als de toeschietreflex niet goed op gang kan worden gebracht. En als de moeder niet in de buurt is kan het kindje toch gevoed worden. Kies bij voorkeur voor borstvoeding, maar wees niet bang om flesvoeding te geven als je niet anders kan.
Wil je meer weten? Kijk dan eens op het kenniscentrum over borstvoeding.