Last van griep of verkoudheid? Verhoog je weerstand met deze 5 tips!

Griep

Ziek zijn is geen pretje. Lees daarom onze tips om je weerstand te verhogen.

Iemand met een hoge weerstand is minder vatbaar voor ziekteverwekkers. De duur en ernst van een griep kan worden verminderd of zelfs geheel worden voorkomen.

Wat is griep?

De griep wordt veroorzaakt door virussen (het influenzavirus). Je kunt gedurende het hele jaar de griep krijgen, maar vooral in de winter worden de meeste mensen ziek. Dit komt omdat de lucht tijdens de winter droger is, en virussen kunnen zich makkelijker verspreiden in een droge lucht. Bovendien maak je door het beperkt aantal zonuren minder vitamine D aan. En laat vitamine D nou net belangrijk zijn voor een goede weerstand! We spreken van een griepepidemie als er meer dan 51 op de 100.000 inwoners last hebben van de griep.

Griep symptomen

Hieronder staan een aantal symptomen waar je een griep aan kunt herkennen. De symptomen houden gemiddeld ongeveer een week aan. Daarna kan je je nog een aantal dagen suf voelen. Een verkoudheid is eigenlijk een lichte vorm van griep dat zich kenmerkt door ontstoken luchtwegen waardoor je last van je keel en/of neus kan hebben.

  • Verkoudheid
  • Keelpijn
  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Rillingen
  • Vermoeidheid
  • Spierpijn in het hele lichaam
  • Minder honger

De grieptest

Weet je niet zeker of je griep hebt? Doe dan de grieptest.

Griep

Versterk je immuunsysteem

Je weerstand is gedeeltelijk genetisch bepaald. Daarnaast zijn er bepaalde medicaties en (chronische) ziektes die de weerstand kunnen verminderen. Met name jonge kinderen, ouderen en zwangere vrouwen zijn een risicogroep voor de griep omdat ze een lagere weerstand hebben. In dit artikel gaan we in op de leefstijl factoren die kunnen bijdragen aan een beter immuunsysteem.

Tip 1: Eet de juiste voeding(stoffen)

De juiste voeding is erg belangrijk voor het goed functioneren van je immuunsysteem. Eet daarom verantwoord en gevarieerd. Vul je dieet aan met supplementen zoals een multivitamine, omega 3 en vitamine D. Zorg daarnaast dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt en je bloedsuikerspiegel stabiel is. Genoeg water drinken zorgt ervoor dat je lichaam makkelijker afvalstoffen kan kwijtraken en vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Lees hier meer over welke voedingsstoffen je lichaam nodig heeft.

Als je ziek bent heb je vaak minder eetlust. Toch is het belangrijk om goed te blijven eten zodat je lichaam kan aansterken. Eet vooral voldoende groenten en fruit, deze kan  je ook verwerken in smoothies en shakes. Kippensoep en (groene) thee doet ook wonderen. Probeer suikers of producten waar suikers aan zijn toegevoegd te vermijden.

Tip 2: Neem voldoende rust

Uit onderzoek is gebleken dat slaap erg belangrijk is voor je immuunsysteem. Na één nacht slecht slapen ben je al een stuk vatbaarder voor verkoudheid en griep. Mensen die minder dan 6 uur slapen hebben 4 keer zoveel kans om verkouden te worden. Genoeg reden om deze tips voor een goede nachtrust te lezen!

Ook (langdurige) stress heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem. Stress zorgt er namelijk voor dat er bepaalde hormonen worden vrijgegeven die je in de vecht,- en vluchtmodus houden. In de vecht,- en vluchtmodus besteed je lichaam minder energie aan celgroei, herstel en het immuunsysteem. Door voldoende rust te nemen en te ontspannen verhoog je dus de weerstand.

Voldoende rust en een goede nachtrust is ook tijdens de griep belangrijk om het herstel te bevorderen.

Tip 3: was je handen!

Het immuunsysteem is constant in gevecht met schadelijke bacteriën en virussen. Met behulp van een goede hygiëne kan je ervoor zorgen dat het aantal schadelijke bacteriën en virussen waarmee je in contact komt wordt afgenomen waardoor de kans op griep kleiner wordt. Was regelmatig je handen, vooral voor en na het bereiden van eten, na veel contact met anderen (handen schudden (met zieke mensen), deurklinken, veelgebruikte objecten) of simpelweg als je vuile handen hebt.  De meeste ziekteverwekkers worden namelijk met de handen verspreid.

Tip 4: Beweeg (maar niet te veel)

Regelmatig bewegen schijnt een positief effect te hebben op de weerstand. Het aantal witte bloedcellen neemt toe en het bloed circuleert beter. Teveel of te intensief sporten heeft echter het tegenovergestelde effect, het verzwakt tijdelijk het immuunsysteem. Gematigd bewegen (niet langer dan 90 minuten)  is dus zeker aan te raden.

Als je eenmaal ziek of grieperig bent is het verstandiger om te rusten in plaats van te bewegen. Al kan een korte wandeling, als je daartoe in staat bent, wel goed zijn.

Tip 5: ga naar bed (hint)

Een leuk avontuurtje met je partner kan op twee manieren je weerstand verhogen. Seks helpt namelijk om de hoeveelheid stress die je ervaart te minderen (zie tip 2). Daarnaast is er een correlatie gevonden met regelmatig seks hebben (1 a 2 keer per week) en een verhoogd gehalte van IgA in je bloed. IgA (afgekort voor immunoglobuline A) zijn antistoffen die je beschermen tegen ziekteverwekkers (en dus ook verkoudheid en griep). Dit heeft waarschijnlijk te maken met het uitwisselen van bacteriën waardoor het immuunsysteem op scherp wordt gezet.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.