Veel mensen denken nog steeds dat cryptomunten zoals Bitcoin een goed ecologisch alternatief vormen. Het gaat per slot van rekening om digitaal geld, waardoor overheden niet massaal munten en bankbiljetten moeten drukken om ze vervolgens over het hele continent te verspreiden. Toch? Niet echt, maar gelukkig zijn er wel alternatieven.
Het vuile Bitcoin
Achter cryptomunten zoals Bitcoin gaat een immense rekenkracht verscholen. Onder andere in Azië en IJsland vinden we kolossale miningfabrieken terug. Dat resulteert in een al even gigantisch energieverbruik. Zo zou Bitcoin intussen meer stroom verbruiken dan Ierland en zelfs op weg zijn om Oostenrijk te overtreffen. Minen is dus zeker geen goed idee. Dan maar geld verdienen met Bitcoin Robots? Ook niet. Want hoewel Bitcoin Robots zoals Bitcoin Revolution betrouwbaar zijn, zijn ze zeker niet duurzaam. Ook dergelijke Bitcoin Robots gebruiken nu eenmaal krachtige computers en servercentra die op hun beurt een ecologische voetafdruk achterlaten.
ECO Coin voor duurzame aankopen
Een eerste alternatief vinden we bij de zogenoemde Eco Coin. Het is een reactie op een pijnlijk kapitalistisch feit: het kappen van een boom levert meer op dan het planten ervan. Daarmee maakt de ECO Coin komaf. Deze ecologische cryptomunt wordt immers integraal gedekt door bomen. Hierbij is elke ECO gelijk aan één boom. Eigenlijk gedraagt het zich een beetje zoals de vroegere goudstandaard. Behalve dan dat we geen goud moeten zoeken maar bomen mogen planten.
De ECO Coin is op drie manieren te verkrijgen: door duurzame handelingen uit te voeren, door bomen te doneren of door met een reguliere valuta ECO’s te kopen. ECO’s zijn enkel inwisselbaar voor ecologische ervaringen, diensten en goederen. Onder andere ngo’s kunnen helpende handen belonen met ECO’s.
Dashcoin als duurzaam alternatief voor Bitcoin
Het gebruik van cryptomunten kan soms een aantal economische drempels wegnemen. Neem bijvoorbeeld Venezuela waar hyperinflatie, financiële corruptie en een beperkte financiële infrastructuur economische drempels opleggen. In dergelijke landen is economische groei bijna onmogelijk, terwijl cryptovaluta de stabiliteit kunnen bieden waar men naar op zoek is.
Cryptomunten zoals Bitcoin focussen echter niet op deze achtergebleven gebieden, maar bedrijven zoals Ripple doen dat wel. Onder andere de Dash leent zich uitstekend voor snelle transacties op lokaal en internationaal niveau. Tijd om jouw Bitcoins voor Dashcoins in te wisselen?
Toekomstmuziek: de Libra
Ook de Libra, de betaalmunt van Facebook, zou een oplossing kunnen bieden voor de achtergebleven gebieden. Bovendien is de Libra, zeker in vergelijking met Bitcoin, veel meer gecentraliseerd. De te maken berekeningen zijn daarbij veel minder complex dan bij andere cryptomunten. Hierdoor zal de energiebesparing immens zijn.
Het is wel nog even wachten op de lancering van de Libra en dus kunnen we de benodigde rekenkracht maar moeilijk inschatten. Maar volgens insiders zal het de rekenkracht van applicaties zoals WhatsApp niet overtreffen. Kortom: als je toch microbetalingen wilt doen met een internationaal aanvaarde cryptomunt, dan is de Libra ecologisch gezien een betere keuze.
Lees ook:
> Tips om duurzaam op reis te gaan met kinderen
> Droogovens: Goedkoopste manier om groente en fruit te bewaren!