Initiatief Better Places voor mínder plastic flesjes tijdens reizen

better places

World Oceans Day: een mooie gelegenheid om het plastic-probleem samen aan te pakken

De zomer staat weer voor de deur en daarmee voor veel Nederlanders een mooie reis. Grote kans dat ook jij binnenkort weer relaxt op witte stranden en snorkelt tussen de vissen. Onze oceanen zijn prachtig, maar hoe lang nog? Volgens de VN zit er tegen het jaar 2050 meer plastic in de oceanen dan vis.
Daarom grijpt reisorganisatie Better Places World Oceans Day op 8 juni aan om mensen bewust te maken van het plastic-probleem en dit komende zomer samen tegen te gaan. Daarnaast doneert Better Places 5.000 euro aan Refill Bali. Wat doe jij tegen het gebruik van plastic tijdens je vakantie?

Het plastic-probleem

Maandag 5 juni vond in New York de Ocean Conference plaats, de eerste grote VN-conferentie over de toestand van de wereldzeeën. Als we niets doen bevatten de oceanen in 2025 namelijk één ton aan plastic afval voor elke drie ton vis, aldus een rapport van het Wereld Economisch Forum van 2016. Tegen 2050 zal de hoeveelheid plastic in de oceanen de hoeveelheid vis hebben ingehaald. Het ‘levensbloed’ van onze planeet wordt eveneens kapotgemaakt door overbevissing en de gevolgen van klimaatopwarming. Tijd om het tij te keren. Daarom roept de VN de 193 deelnemende landen op tot actie. Hoe help jij mee?

Bespaar elke twee weken 30 plastic flesjes met een hervulbare fles

Is er een makkelijkere manier om het gebruik van plastic te verminderen? Koop een hervulbare waterfles en bespaar een legio aan plastic flesjes! Zeker op reis hebben we er een handje van om iedere dag weer één of meer plastic flessen water te kopen. Gemiddeld gebruiken we tijdens een reis van twee weken minimaal 30 waterflesjes per persoon, zeker in warme landen waar je veel moet drinken. Dit veroorzaakt een enorme hoeveelheid plastic afval. In veel landen wordt dit afval niet goed verwerkt en is zwerfvuil een groot probleem.

better places better places

Waar vul jij je fles?

Een hervulbare fles kopen en meenemen is stap één, maar waar vul je dan die fles als je in het oerwoud, op het strand of onderweg bent? Gelukkig is het op steeds meer plekken mogelijk om je fles bij te vullen. In Indonesië streeft Better Places ernaar om vanaf 1 juli 2017 in iedere auto die voor meerdaagse trips wordt gebruikt een watertank met tap te hebben staan.

Better Places Plastic Challenge – doe mee!

Maar hoe handig zou het zijn als je in één oogopslag kon zien waar je wereldwijd terecht kunt voor een refill? Daarom roept Better Places haar klanten op om tijdens hun reis op zoek te gaan naar waterpunten en hiervan foto’s te maken.
Better Places verloot een reischeque onder de mooiste inzendingen. Tegelijkertijd besparen reizigers hiermee hopelijk zoveel mogelijk plastic waterflesjes.

Meer info over de fotowedstrijd.
Meer info over de plastic-challenge of bekijk deze video:

Drinkwater uit de kraan

Overigens kun je in veel landen gewoon water uit de kraan drinken. Veel mensen weten niet dat er bijvoorbeeld in Zuid-Afrika en Jamaica prima drinkwater uit de kraan komt. Check de site http://isthewatersafetodrink.com en koop nooit meer voor niets een plastic waterflesje.

Lokale initiatieven: Refill Cambodja en Refill Bali

Better Places is niet de enige organisatie die de hoeveelheid plastic in de wereld probeert te verminderen. Zo is in Cambodja door een aantal hotels een bijzonder initiatief gestart. In deze hotels kun je een hervulbare fles kopen die je in de hotels kunt bijvullen. Ook op Bali is – door een aantal luxe eco-hotels – een initiatief gestart om op zoveel mogelijk plekken een waterfles bij te kunnen hervullen. Behalve hotels doen ook restaurants, winkels en een bedrijf dat waterfilters levert mee. Er is zelfs een speciale app ontwikkeld, waarop de bijvulplekken in kaart worden gebracht.

Better Places doneert 5.000 euro aan Refill Bali

Er is meer nodig om het gebruik van plastic tegen te gaan en het plastic-probleem op te lossen, maar Better Places hoopt dat mensen er door World Oceans Day in ieder geval (weer) bewust van worden. De reisorganisatie geeft graag het goede voorbeeld en doneert 5.000 euro aan Refill Bali. Better Places is een social enterprise en doneert iedere jaar tien procent van de winst aan positieve initiatieven die de wereld en beetje mooier maken. Daar valt Refill Bali volgens oprichter Saskia Griep zeker onder.

Een betere wereld met Better Places

Better Places is een snelgroeiend reisplatform en biedt kwalitatief hoogstaande reizen met aandacht voor de natuur en de lokale bevolking. Samen met een lokale reisexpert stel je je rondreis samen, helemaal zoals je zelf wilt.
In 2016 en 2017 won Better Places de Reisgraag award in de categorie Verre Reizen. Better Places is onderdeel van de Riksja groep en sinds begin 2017 Travelife gecertificeerd. In maart 2017 is Better Places door Rank a Brand uitgeroepen tot duurzaamste reisorganisatie van Nederland. In Duitsland opereert Better Places onder de naam fairaway.de en is de Engelstalige website betterplacestravel.com gelanceerd.

Een paar van de blogs van Better Places:

5 Tips voor duurzaam reizen in Tanzania
Treinreizen in Sri Lanka
5 Tips voor duurzaam reizen in Thailand
Neem de authentieke koffieroute naar Macha Picchu
Cuba, een swingende stap terug in de tijd

 Niets missen van onze Healthy tips & tricks?

Like onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte Of en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.