Afval scheiden? Afval weigeren!

afval scheiden

Afval scheiden is hot, maar afval voorkómen is hotter. Dat is niet zo vreemd. Het is goed voor het milieu en bespaart ruimte en geld. Je hebt geen zakken vol recyclebaar afval meer en koopt minder overbodige spullen.

Zero Waste guru Bea Johnson uit Californië had dit in 2008 al bedacht. Ze besloot zich met haar man en twee zonen meer op ervaringen dan op spullen te richten. Inmiddels past hun jaarlijkse afval in een weckfles. Ze is er gelukkiger door geworden, zegt ze zelf.

Afvalvrij leven

Dat afvalvrij leven stijlvol kan zijn, zie je op haar site. Haar huis, garderobe en reistas zien er clean en strak uit. Dat wil ik ook, denk je dan. Ik in ieder geval wel. Sinds een aantal maanden probeer ik het ook en inmiddels ben ik verslaafd. Toegegeven, niet al haar oplossingen zijn even eenvoudig in praktijk te brengen. Maar ze zijn wel erg aantrekkelijk.
Wat is haar aanpak?

Haar motto “Refuse, Reduse, Reuse, Recycle and Rot” zegt eigenlijk alles over hoe ze het aanpakt. Maar het heeft misschien wel wat uitleg nodig.

afval scheiden

Foto: Denise Johnson, Unsplash.com

Refuse

Door ervoor te bedanken [afval te weigeren] voorkomt ze dat overbodige spullen haar huis binnenkomen. Ze gebruikt bijvoorbeeld één hervulbare pen en weigert alle gratis aangeboden plastic pennen. Ook tegen brochures, goodiebags en (proef)flacons zegt ze nee. Dat is goed te doen, toch? En het bespaart energie, omdat je ze geen plek of goede bestemming meer hoeft te geven.

Reduse

Brood koopt ze in een door haarzelf meegebrachte katoenen zak, waarin ze het ook invriest. Ik heb zelf zakken gemaakt, maar je kunt ze ook kopen. Voor vochtige producten als olijven, pindakaas, wasverzachter of shampoo neemt ze (weck)flessen of glazen potjes mee. Bij veel biologische winkels kun je koffiebonen, granen, pasta’s, havermout en noten in je eigen bak of pot inkopen. Zo verminder je stukje bij beetje de hoeveelheid afval die je (in je) huishouden achterlaat.

ReUse

Waar ik erg enthousiast over ben, is het zelf maken van verzorgingsmiddelen en schoonmaakmiddelen. Het lijkt misschien en gedoe maar het is helemaal niet moeilijk. Recepten hiervoor kun je bijvoorbeeld vinden op nudge.nl. Ik poets mijn tanden nu een half jaar met mijn eigen tandpasta. De ene keer geef ik het een anijssmaak, de volgende keer een muntsmaak. Ik weet nu precies wat er in mijn tandpasta zit en word erg blij van het strakke glazen potje op mijn wastafel.

Zélf natuurlijke tandpasta maken doe je zo!

Recycle

Onder recyclen valt niet alleen afval scheiden, maar bijvoorbeeld ook het voorkomen van nieuwe aankopen. Door een tent, een beamer of een hogedrukspuit te lenen via sites als Peerby doe je jezelf en het milieu een groot plezier. En waarom zou je iets aanschaffen als je het toch maar een of twee keer per jaar gebruikt? Je hoeft je echt niet te schamen want degene waar jij van leent, leent ook weer spullen van een ander.

Rot (Gft afval)

Zelfs op een balkonnetje kun je tegenwoordig een compostbak houden waarin je al je gft-afval recyclet. Voor de zussen Nicky en Jessie Kroon is dit een vast onderdeel van hun zero waste lifestyle. In 2014 mislukten hun zero waste pogingen nog voor het grootste deel. Maar inmiddels past hun plastic afval in één katoenen tasje per kwartaal. Omdat steeds meer mensen vragen stellen over zero waste geven zij er ook lezingen over.

Bea Johnson triggerde mij enorm met haar tip: gebruik je grote prullenbak liever voor compost en je kleine compostbakje voor afval. Wat een subliem idee. En wat een leuk doel om naar toe te werken! Eerst sputterden mijn gezinsleden enorm tegen, maar inmiddels is onze fancy prullenbak zonder commentaar uit onze keuken verdwenen. Op naar de volgende stap.

Door: Mieke de Vries
Mieke schrijft over zero waste. Ze geeft tips over hoe je afval kunt verminderen, vertelt over haar eigen ervaringen hiermee en interviewt specialisten op dit gebied.
Kijk maar op Mijnverhaaljouwverhaal.nl

Meer afval scheiden?

How to live a zero waste RV lifestyle
De menstruatiecup bespaart je veel geld en afval
Van afval naar sierraden.., zo doe je dat!
Van bezit naar gebruik! Over delen, circulair en afvalvrij

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.