13 tips voor een duurzamer kantoor

duurzaam

Binnen de EU hebben alle deelnemende landen afspraken gemaakt op het gebied van duurzaamheid. Wat kun jij doen aan het energieverbruik binnen je bedrijf, en hoe kun je nog meer duurzaam of verantwoord maatschappelijk ondernemen?

De EU als geheel heeft als doel om in 2020 20% van het energieverbruik te putten uit duurzame bronnen zoals wind en zon. Dit doel gaat waarschijnlijk behaald worden. In Nederland daarentegen zou het in 2020 gaan om 14%, terwijl dit percentage momenteel nog niet eens op de helft ligt. Er is dus nog werk aan de winkel. Duurzame energie vormt bovendien nog maar een onderdeel van een duurzaam bedrijf, net als hergebruik, transport en bijvoorbeeld afvalverwerking.

Steeds meer ondernemers zijn zich ervan bewust dat het belangrijk is om een duurzame bedrijfsvoering te hebben. Het kan veel geld besparen, maar nog belangrijker is dat het bijdraagt aan een betere wereld!

Wat kun jij doen aan het verminderen van onder andere het energieverbruik binnen op je kantoor of je bedrijf? En hoe kun je nog duurzamer en maatschappelijk verantwoord ondernemen? 

Hieronder 13 simpele tips die jouw bedrijf kunnen helpen om te verduurzamen en makkelijk te implementeren zijn:

 1. Verwarming en verlichting kantoor
 2. Drink minder koffie en melk
 3. Apparatuur uitschakelen
 4. Hergebruik artikelen
 5. Tweedehands kantoormeubilair
 6. Minder papier gebruiken
 7. Elektrisch wagenpark
 8. Verduurzaam verpakkingsmaterialen
 9. Thuis werken
 10. Op de fiets naar kantoor
 11. Afvalscheiding 
 12. Dier- en milieuvriendelijk produceren
 13. Planten op kantoor

1.Verwarming en verlichting kantoor

De energiezuinigheid in kantoren kan nog verbeterd worden. Een manier om dit te doen is door te kiezen voor led verlichting met bewegingssensoren. Het is een relatief kleine investering die zich in drie tot vijf jaar terugverdient. En mensen vergeten vaak het licht uit te doen wat zorgt voor meer kosten en onnodig energieverbruik. Ook is het handig om een oude cv-ketel te vervangen en het pand goed te isoleren. Door het dak, de muren, de vloer, de ramen en de leidingen goed te isoleren kan er tot 30 procent aan warmteverlies voorkomen worden wat een grote besparing is.

Daarnaast kan je planten neerzetten, zodat er meer zuurstof wordt geproduceerd. Planten maken de ruimtes ook aangenamer. Onderzoek toont aan dat de aanwezigheid van planten op kantoor ook een positief effect heeft op onze productiviteit (tot wel 15% toename). Ze helpen ook op een natuurlijke manier de temperatuur en vochtigheid in de kamers te reguleren, waardoor je minder airco nodig hebt.

2. Drink minder koffie en melk

Het drinken van 4 koppen koffie per dag gedurende het hele jaar, heeft een CO2-voetafdruk die even groot is als een gemiddelde auto na een reis van 64,37 km. Twee latte ’s per dag gedurende een jaar heeft zelfs een CO2-voetafdruk die gelijk is aan een reis per vliegtuig naar de andere kant van Europa.

De melk die aan koffie wordt toegevoegd, draagt hieraan sterk bij. Het zou bijvoorbeeld de CO2 voetafdruk van koffie aanzienlijk verkleinen als mensen plantaardige alternatieven voor koffiemelk gebruiken. De plastic capsules voor het koffiezetapparaat zijn ook erg vervuilend, ze doen er namelijk ongeveer 500 jaar om volledig te vergaan. Terwijl deze kunnen worden vervangen voor biologische afbreekbare capsules.

Lees meer over welke beker het beste is voor het milieu om uit te drinken.

3. Apparatuur uitschakelen

Vraag werknemers om de computer of laptop volledig uit te schakelen na een werkdag. Tegenwoordig kennen steeds meer apparaten een sluimerstand, waardoor ze s’ nachts aanblijven en onnodig stroom verbruiken. Dit geldt voor meer apparaten dan alleen een computer of laptop, bijvoorbeeld ook voor de printer. Het aan laten staan van apparaten veroorzaakt CO2-vervuiling door energieproductie, wat per computer niet veel is, maar alle apparatuur op het kantoor bij elkaar opgeteld wel behoorlijk kan bijdragen. De levensduur van de apparaten zelf wordt er ook mee verlengt, dit is ook een grote financiële besparing.

4. Hergebruik artikelen

Wil je als bedrijf verduurzamen dan is het beter om herbruikbare artikelen te kopen dan dingen die snel vervangen moeten worden. Het is vaak een grotere investering, maar je bespaart op herhaalaankopen. Denk hierbij aan personeelskleding of marketingmaterialen. Ook is het handig om multifunctionele apparaten aan te schaffen die bijvoorbeeld kunnen printen, kopiëren en scannen in een. Zo wordt er bespaard op het onderhoud en het vervangen van apparaten. En het is energiebesparend.  

5. Tweedehands kantoormeubilair

Een ander voorbeeld van het hergebruiken van artikelen zie je bij tweedehands kantoormeubilair. Bureaus, stoelen, dossierkasten en printers zijn vaak erg degelijk gemaakt en kunnen jaren mee. Toch vervangen bedrijven bij verhuizingen soms het complete interieur. Bij faillissementen staan vaak hele inboedels te koop om nog een ronde mee te gaan.

6. Minder papier gebruiken

Printen is ook iets wat je beter op een verantwoorde manier kan doen. 

Als het echt nodig is, print het op beide zijden van het papier af, of gebruik gerecycled papier voor het printen. Om een ton van dergelijk gerecycled papier te produceren, zijn 17 bomen minder nodig dan bij het produceren van nieuw printpapier. Het proces verbruikt ook wel tot 70% minder water en elektriciteit.

Maar natuurlijk is het niet uitprinten van bijvoorbeeld een presentatie of voorstel het allerbeste. 

Ook kun je papier besparen door geen papieren notitieboekjes meer te gebruiken, maar je aantekeningen in een uitwisbaar schrift te maken. Hiermee kan je oneindig veel schrijven zonder dat er een boom gekapt hoeft te worden. Kijk bijvoorbeeld eens op Correctbook

7. Elektrisch wagenpark

Het vervoer van het personeel kan bij veel bedrijven milieubewuster worden. Denk hierbij aan carpoolen, maar ook het introduceren van elektrische auto’s op leasebasis. Ook is het slim om het gehele wagenpark van een bedrijf elektrisch te maken. Hoewel de aanschafwaarde van veel elektrische auto’s hoger is, zijn de verbruikskosten wel weer heel aantrekkelijk. 

Lees meer over het leasen van een elektrische auto.

8 .Verduurzaam verpakkingsmaterialen

Bedrijven willen nog wel eens bezuinigen op verpakkingsmateriaal door zo min mogelijk verschillende maten van verpakkingen in te kopen. Hierdoor zitten artikelen vaak veel te ruim verpakt, wat niet alleen zorgt voor overmatig veel verpakkingsmateriaal maar ook extra kosten met zich meebrengt doordat er minder items tegelijk getransporteerd kunnen worden (op een pallet bijvoorbeeld). Daarnaast kun je ook eens kijken naar alternatieve verpakkingsmaterialen zoals olifantsgras

9. Thuis werken

In de jaren negentig van de vorige eeuw geïntroduceerd, maar ondanks alle technologische vooruitgang toch nooit echt voet aan de grond gekregen. Maar bedenk eens hoeveel minder werkplekken er op kantoor nodig zijn als mensen meer thuis of op een andere flexplek werken. Een zeer grote besparing qua kosten en energieverbruik. Ook levert het een vermindering van de filedruk op.

10. Op de fiets naar je werk

Er zijn verschillende manieren om de filedruk te verminderen en minder kilometers te rijden.

 • Carpool: je kunt een carpool programma introduceren om in minder auto’s naar het werk te komen
 • Fiets: En in januari 2020 komt er een heel aantrekkelijk fietsenplan voor de elektrische fiets. Zodat ook werknemers die iets verder weg wonen op de fiets kunnen komen.
 • OV abonnement: Je kunt het financieel en fiscaal aantrekkelijk maken om voor een OV abonnement te kiezen i.p.v. een kilometervergoeding voor de auto.

11. Afvalscheiding 

De vuilnisbelt dat is toch iets wat je je haast al niet meer voor kunt stellen? Het liefst zou je natuurlijk geen afval hebben, maar dat is bijna onmogelijk als bedrijf. Tegenwoordig ligt de nadruk bij afvalverwerking wel veel meer op recycling dan op vernietiging. Het recyclen van afval is erg populair geworden. Om het scheiden en inzamelen van afval makkelijker te maken is het handig dat er hiervoor verschillende vuilnisbakken aanwezig zijn. Lever de verschillende soorten afval in bij de gemeente of de afvalverwerker. 

12. Dier- en milieuvriendelijk produceren

Duurzaamheid kan ook betrekking hebben op het welzijn van de maatschappij. Hierbij kun je denken aan het diervriendelijk produceren van producten en het letten op arbeidsomstandigheden waaronder grondstoffen en producten worden gefabriceerd in de wereld. Transparantie over het milieu en diervriendelijke bedrijfsvoering kan in het voordeel werken van de onderneming. De werkelijke waarde van productie en productiemethode wordt zichtbaar gemaakt wat mensen tegenwoordig vaak erg belangrijk vinden. Hierdoor kunnen mensen ook meer bij je gaan kopen.

Lees meer over de duurzame reis die het bedrijf Interface heeft gemaakt en het rapport wat ze daarover hebben geschreven.

13. Planten op kantoor

Planten produceren niet alleen de zuurstof die we nodig hebben om te leven, maar ze maken ook ons kantoor veel aangenamer. Onderzoek toont aan dat de aanwezigheid van planten op kantoor ook een positief effect heeft op onze productiviteit (tot wel 15% toename). 

Planten op kantoor helpen ook op een natuurlijke manier de temperatuur en vochtigheid te reguleren, waardoor je minder de airco en luchtverversing nodig hebt. Dit bespaard weer op de energiekosten.

Lees meer over welke planten het beste de lucht zuiveren.

Conclusie

Er zijn heel veel verschillende dingen die jij en je collega’s kunnen doen om bij te dragen aan een duurzamer kantoor.

Een duurzaam bedrijf is kostenbesparend en heeft een positieve invloed op het imago van het bedrijf. Dus waar wacht je nog op!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *