13 tips voor een duurzamer kantoor

duurzaam

Binnen de EU hebben alle deelnemende landen afspraken gemaakt op het gebied van duurzaamheid. Wat kun jij doen aan het energieverbruik binnen je bedrijf, en hoe kun je nog meer duurzaam of verantwoord maatschappelijk ondernemen?

De EU als geheel heeft als doel om in 2020 20% van het energieverbruik te putten uit duurzame bronnen zoals wind en zon. Dit doel gaat waarschijnlijk behaald worden. In Nederland daarentegen zou het in 2020 gaan om 14%, terwijl dit percentage momenteel nog niet eens op de helft ligt. Er is dus nog werk aan de winkel. Duurzame energie vormt bovendien nog maar een onderdeel van een duurzaam bedrijf, net als hergebruik, transport en bijvoorbeeld afvalverwerking.

Steeds meer ondernemers zijn zich ervan bewust dat het belangrijk is om een duurzame bedrijfsvoering te hebben. Het kan veel geld besparen, maar nog belangrijker is dat het bijdraagt aan een betere wereld!

Wat kun jij doen aan het verminderen van onder andere het energieverbruik binnen op je kantoor of je bedrijf? En hoe kun je nog duurzamer en maatschappelijk verantwoord ondernemen? 

Hieronder 13 simpele tips die jouw bedrijf kunnen helpen om te verduurzamen en makkelijk te implementeren zijn:

 1. Verwarming en verlichting kantoor
 2. Drink minder koffie en melk
 3. Apparatuur uitschakelen
 4. Hergebruik artikelen
 5. Tweedehands kantoormeubilair
 6. Minder papier gebruiken
 7. Elektrisch wagenpark
 8. Verduurzaam verpakkingsmaterialen
 9. Thuis werken
 10. Op de fiets naar kantoor
 11. Afvalscheiding 
 12. Dier- en milieuvriendelijk produceren
 13. Planten op kantoor

1.Verwarming en verlichting kantoor

De energiezuinigheid in kantoren kan nog verbeterd worden. Een manier om dit te doen is door te kiezen voor led verlichting met bewegingssensoren. Het is een relatief kleine investering die zich in drie tot vijf jaar terugverdient. En mensen vergeten vaak het licht uit te doen wat zorgt voor meer kosten en onnodig energieverbruik. Ook is het handig om een oude cv-ketel te vervangen en het pand goed te isoleren. Door het dak, de muren, de vloer, de ramen en de leidingen goed te isoleren kan er tot 30 procent aan warmteverlies voorkomen worden wat een grote besparing is.

Daarnaast kan je planten neerzetten, zodat er meer zuurstof wordt geproduceerd. Planten maken de ruimtes ook aangenamer. Onderzoek toont aan dat de aanwezigheid van planten op kantoor ook een positief effect heeft op onze productiviteit (tot wel 15% toename). Ze helpen ook op een natuurlijke manier de temperatuur en vochtigheid in de kamers te reguleren, waardoor je minder airco nodig hebt.

2. Drink minder koffie en melk

Het drinken van 4 koppen koffie per dag gedurende het hele jaar, heeft een CO2-voetafdruk die even groot is als een gemiddelde auto na een reis van 64,37 km. Twee latte ’s per dag gedurende een jaar heeft zelfs een CO2-voetafdruk die gelijk is aan een reis per vliegtuig naar de andere kant van Europa.

De melk die aan koffie wordt toegevoegd, draagt hieraan sterk bij. Het zou bijvoorbeeld de CO2 voetafdruk van koffie aanzienlijk verkleinen als mensen plantaardige alternatieven voor koffiemelk gebruiken. De plastic capsules voor het koffiezetapparaat zijn ook erg vervuilend, ze doen er namelijk ongeveer 500 jaar om volledig te vergaan. Terwijl deze kunnen worden vervangen voor biologische afbreekbare capsules.

Lees meer over welke beker het beste is voor het milieu om uit te drinken.

3. Apparatuur uitschakelen

Vraag werknemers om de computer of laptop volledig uit te schakelen na een werkdag. Tegenwoordig kennen steeds meer apparaten een sluimerstand, waardoor ze s’ nachts aanblijven en onnodig stroom verbruiken. Dit geldt voor meer apparaten dan alleen een computer of laptop, bijvoorbeeld ook voor de printer. Het aan laten staan van apparaten veroorzaakt CO2-vervuiling door energieproductie, wat per computer niet veel is, maar alle apparatuur op het kantoor bij elkaar opgeteld wel behoorlijk kan bijdragen. De levensduur van de apparaten zelf wordt er ook mee verlengt, dit is ook een grote financiële besparing.

4. Hergebruik artikelen

Wil je als bedrijf verduurzamen dan is het beter om herbruikbare artikelen te kopen dan dingen die snel vervangen moeten worden. Het is vaak een grotere investering, maar je bespaart op herhaalaankopen. Denk hierbij aan personeelskleding of marketingmaterialen. Ook is het handig om multifunctionele apparaten aan te schaffen die bijvoorbeeld kunnen printen, kopiëren en scannen in een. Zo wordt er bespaard op het onderhoud en het vervangen van apparaten. En het is energiebesparend.  

5. Tweedehands kantoormeubilair

Een ander voorbeeld van het hergebruiken van artikelen zie je bij tweedehands kantoormeubilair. Bureaus, stoelen, dossierkasten en printers zijn vaak erg degelijk gemaakt en kunnen jaren mee. Toch vervangen bedrijven bij verhuizingen soms het complete interieur. Bij faillissementen staan vaak hele inboedels te koop om nog een ronde mee te gaan.

6. Minder papier gebruiken

Printen is ook iets wat je beter op een verantwoorde manier kan doen. 

Als het echt nodig is, print het op beide zijden van het papier af, of gebruik gerecycled papier voor het printen. Om een ton van dergelijk gerecycled papier te produceren, zijn 17 bomen minder nodig dan bij het produceren van nieuw printpapier. Het proces verbruikt ook wel tot 70% minder water en elektriciteit.

Maar natuurlijk is het niet uitprinten van bijvoorbeeld een presentatie of voorstel het allerbeste. 

Ook kun je papier besparen door geen papieren notitieboekjes meer te gebruiken, maar je aantekeningen in een uitwisbaar schrift te maken. Hiermee kan je oneindig veel schrijven zonder dat er een boom gekapt hoeft te worden. Kijk bijvoorbeeld eens op Correctbook

7. Elektrisch wagenpark

Het vervoer van het personeel kan bij veel bedrijven milieubewuster worden. Denk hierbij aan carpoolen, maar ook het introduceren van elektrische auto’s op leasebasis. Ook is het slim om het gehele wagenpark van een bedrijf elektrisch te maken. Hoewel de aanschafwaarde van veel elektrische auto’s hoger is, zijn de verbruikskosten wel weer heel aantrekkelijk. 

Lees meer over het leasen van een elektrische auto.

8 .Verduurzaam verpakkingsmaterialen

Bedrijven willen nog wel eens bezuinigen op verpakkingsmateriaal door zo min mogelijk verschillende maten van verpakkingen in te kopen. Hierdoor zitten artikelen vaak veel te ruim verpakt, wat niet alleen zorgt voor overmatig veel verpakkingsmateriaal maar ook extra kosten met zich meebrengt doordat er minder items tegelijk getransporteerd kunnen worden (op een pallet bijvoorbeeld). Daarnaast kun je ook eens kijken naar alternatieve verpakkingsmaterialen zoals olifantsgras

9. Thuis werken

In de jaren negentig van de vorige eeuw geïntroduceerd, maar ondanks alle technologische vooruitgang toch nooit echt voet aan de grond gekregen. Maar bedenk eens hoeveel minder werkplekken er op kantoor nodig zijn als mensen meer thuis of op een andere flexplek werken. Een zeer grote besparing qua kosten en energieverbruik. Ook levert het een vermindering van de filedruk op.

10. Op de fiets naar je werk

Er zijn verschillende manieren om de filedruk te verminderen en minder kilometers te rijden.

 • Carpool: je kunt een carpool programma introduceren om in minder auto’s naar het werk te komen
 • Fiets: En in januari 2020 komt er een heel aantrekkelijk fietsenplan voor de elektrische fiets. Zodat ook werknemers die iets verder weg wonen op de fiets kunnen komen.
 • OV abonnement: Je kunt het financieel en fiscaal aantrekkelijk maken om voor een OV abonnement te kiezen i.p.v. een kilometervergoeding voor de auto.

11. Afvalscheiding 

De vuilnisbelt dat is toch iets wat je je haast al niet meer voor kunt stellen? Het liefst zou je natuurlijk geen afval hebben, maar dat is bijna onmogelijk als bedrijf. Tegenwoordig ligt de nadruk bij afvalverwerking wel veel meer op recycling dan op vernietiging. Het recyclen van afval is erg populair geworden. Om het scheiden en inzamelen van afval makkelijker te maken is het handig dat er hiervoor verschillende vuilnisbakken aanwezig zijn. Lever de verschillende soorten afval in bij de gemeente of de afvalverwerker. 

12. Dier- en milieuvriendelijk produceren

Duurzaamheid kan ook betrekking hebben op het welzijn van de maatschappij. Hierbij kun je denken aan het diervriendelijk produceren van producten en het letten op arbeidsomstandigheden waaronder grondstoffen en producten worden gefabriceerd in de wereld. Transparantie over het milieu en diervriendelijke bedrijfsvoering kan in het voordeel werken van de onderneming. De werkelijke waarde van productie en productiemethode wordt zichtbaar gemaakt wat mensen tegenwoordig vaak erg belangrijk vinden. Hierdoor kunnen mensen ook meer bij je gaan kopen.

Lees meer over de duurzame reis die het bedrijf Interface heeft gemaakt en het rapport wat ze daarover hebben geschreven.

13. Planten op kantoor

Planten produceren niet alleen de zuurstof die we nodig hebben om te leven, maar ze maken ook ons kantoor veel aangenamer. Onderzoek toont aan dat de aanwezigheid van planten op kantoor ook een positief effect heeft op onze productiviteit (tot wel 15% toename). 

Planten op kantoor helpen ook op een natuurlijke manier de temperatuur en vochtigheid te reguleren, waardoor je minder de airco en luchtverversing nodig hebt. Dit bespaard weer op de energiekosten.

Lees meer over welke planten het beste de lucht zuiveren.

Conclusie

Er zijn heel veel verschillende dingen die jij en je collega’s kunnen doen om bij te dragen aan een duurzamer kantoor.

Een duurzaam bedrijf is kostenbesparend en heeft een positieve invloed op het imago van het bedrijf. Dus waar wacht je nog op!

Toon de 124 reacties
 1. Danielle schreef:

  Hi,

  Ik kwam deze blog tegen bij mijn zoektocht naar inspiratie. Bij PATboard zijn we ook dagelijks bezig met scrum en de agile manier van werken/ De PATboard producten helpen mee om de kantooromgeving een stuk groener te maken, doordat ze herbruikbaar zijn. Dat scheelt jaarlijks een hele berg papier! Daarom denken we dat de PATboard producten ook goed in dit rijtje passen.
  We zouden het leuk vinden als wij ook op de blog komen te staan, we zullen deze dan uiteraard delen op onze social media kanalen!

  Ik hoor graag of je/jullie PATboard willen toevoegen aan rijtje, zodat wij het ook kunnen gaan delen via Instagram en LinkedIn.

 2. Jivhitara schreef:

  ako dlho ucinkuje viagra viagra if you don’t have erectile dysfunction nombre comercial del viagra en chile

 3. FrbhScops schreef:

  toronto viagra head office paradiseviagira.com viagra pills sale in greenville

 4. DevkScops schreef:

  sex shoping viagra viagra online generic generic viagra cheap pills

 5. KmrfLigo schreef:

  (viagra cialis tramadol levitra) https://purevigra.com/ viagra/cialis alternatives

 6. FevbArods schreef:

  online viagra reviews buy viagra super force viagra in united states

 7. FbsgArods schreef:

  viagra physical properties kamagra same as viagra por quanto tempo posso tomar viagra

 8. FdbvScops schreef:

  buy viagra online discount sildenafil cheap pills sildenafil 60mg

 9. Jsweitara schreef:

  cheap viagra fast delivery order viagra online canada mastercard woman viagra

 10. FhsbArods schreef:

  wie lange wirkt viagra 25mg buybuyviamen.com what year did viagra come out

 11. DbsfScops schreef:

  viagra cost in us buy viagra 150 mg best otc female viagra

 12. KbrgLigo schreef:

  viagra 50 mg price in usa best viagra online australia where to buy sildenafil citrate online

 13. FmsgArods schreef:

  asemanator cu viagra hilft viagra wenn man zu frГјh kommt generico viagra comprar

 14. FgsScops schreef:

  a persuasive essay notes on essay writing help writing my essay

 15. Jgscitara schreef:

  research paper vocabulary list strong&nbspthesis doctoral research proposal

 16. FnrhArods schreef:

  how to buy viagra from canada how to get viagra with no prescription viagra in dublin

 17. DvscScops schreef:

  writing assignments college essay help writing writing a short speech

 18. KwgdLigo schreef:

  easy research paper pay someone to do your homework for you apa research proposal

 19. FsfArods schreef:

  cheap research papers to buy music essay writing comparative essay

 20. FqfArods schreef:

  college essay competitions statistics dissertation citing a website in an essay

 21. FtghArods schreef:

  essay writing help homework assist buy essay online safe

 22. FnsbArods schreef:

  assignment helper essay 1st person write essa

 23. FnrdArods schreef:

  viagra buy online australia viagra generic info generic viagra

 24. FgnsScops schreef:

  cialis promise program card cialis for sale in canada cialis and pay pal

 25. DvncScops schreef:

  cialis 36 hour online order cialis brand cialis black brand

 26. Jgsvitara schreef:

  buy female viagra cheap viagra viagra from uk

 27. KhedLigo schreef:

  can you buy viagra over the counter in uk viagra online best viagra alternatives

 28. FsfgArods schreef:

  viagra/canada where to buy viagra in bangkok viagra liverpool

 29. FbsbArods schreef:

  cialis professional cialis generic versus brand name cialis dapoxetine europe

 30. FqbfArods schreef:

  rhino laboratories cialis cialis cialis 20 mg

 31. FhsnScops schreef:

  viagra profesional uk shop viagra 100 mg generic buy viagra with no prescription

 32. FgrsArods schreef:

  viagra purchase viagra online 500mg 50 mg viagra for $1995

 33. DvnjScops schreef:

  viagra online legality viagra cheap australia i want viagra

 34. HydraOnionBest schreef:

  Читать далее: hydraruzxpnew4af.onion

 35. 182621 66178I always check out your blog and retrieve everything you post here but I never commented but today when I saw this post, I couldnt stop myself from commenting here. Amazing write-up mate! 360174

 36. 994565 977694I see something really particular in this internet site . 522117

 37. Tonya schreef:

  Taxi moto line
  128 Rue la Boétie
  75008 Paris
  +33 6 51 612 712  

  Taxi moto paris

  After exploring a few of the blog articles on your web page, I truly
  appreciate your technique of blogging. I bookmarked it to my bookmark
  webpage list and will be checking back soon. Take a look at my website as well and tell me how
  you feel.

  Feel free to surf to my homepage; hey

 38. Pamela schreef:

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was
  good. I do not know who you are but certainly you are going to a
  famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

  My website – xvideos3 (http://amur-iro.ru)

 39. Denis schreef:

  I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog.

  I really hope to view the same high-grade content from
  you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged
  me to get my very own blog now 😉

  Feel free to surf to my web page porn videos (http://www.000babes.com)

 40. https://viagmmy.com/ schreef:

  cialis buy canada
  is viagra over the counter
  diovan bula anvisa woozy kix

 41. Oren schreef:

  Very quickly this website will be famous amid all
  blogging people, due to it’s good articles or reviews

  Also visit my blog :: porn (http://phpforum.su/html/counter/counter.php?link=https://anyxxx.com/search/sakc-vdo)

 42. Buford Schumucker schreef:

  Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to mention that I’ve truly enjoyed browsing your weblog posts. After all I will be subscribing to your feed and I am hoping you write once more soon!

 43. how much is cialis schreef:

  sildenafil citrate 100mg oral jelly uk
  is it sae to buy cialis in mexico
  cialis generico palmas woozy kix

 44. 687615 460457Hey There. I discovered your weblog making use of msn. That is actually a really smartly written write-up. I will make positive to bookmark it and come back to read a lot more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly return. 416228

 45. viagra alternative pills schreef:

  viagra 50 mg rezeptfrei
  how much does viagra cost
  irwin goldstein viagra woozy kix

 46. viagra tablets price in pakistan schreef:

  diflucan buy canada
  where to buy viagra in nigeria
  viagra generic quality woozy kix

 47. https://doctorpbn.com/ schreef:

  cialis weight loss pills
  viagra online 75mg
  cheap viagra online pharmacy prescription woozy kix

 48. JtmfArods schreef:

  global pharmacy canada the people’s pharmacy canada drugs online

 49. AqwsArods schreef:

  best drugstore concealer canada drugs best canadian pharmacy

 50. FgvdScops schreef:

  cvs drugstore 24 hour pharmacy thrifty drug store

 51. Davidbisee schreef:

  viagra without a doctor prescription https://canadarx24.com/ doctors for erectile dysfunction

 52. LokuArods schreef:

  ed meds uk pharmacy treatment for erectile dysfunction

 53. Davidbisee schreef:

  how to cure ed https://canadarx24.com/ best ed solution

 54. how to buy viagra and cialis schreef:

  viagra women buy uk
  names female viagra
  dangerous generic viagra woozy kix

 55. Davidbisee schreef:

  doctors for erectile dysfunction https://canadarx24.com/ buying ed pills online

 56. lowest price generic levitra schreef:

  counterfeit viagra thailand
  viagra brand 100mg
  generic tadalafil online woozy kix

 57. DavidRAB schreef:

  viagra no prescription https://edcheapgeneric.com/ zoklgomv is there a generic for viagra

 58. DavidRAB schreef:

  best erection pills http://canadarx24.online/ canadian drugs online vrohbxfy

 59. Robertteago schreef:

  phqb canada viagra http://dietkannur.org oejw kguh

 60. Wayloasia schreef:

  buy viagra with american express
  canadian pharmacy us tadalafil
  10mg tadalafil woozy kix

 61. MichaelAmile schreef:

  cost of cialis 20mg tablets cialis online hbbyijlh price of cialis

 62. BrucePooto schreef:

  generic viagra without a doctor prescription viagra

 63. BrucePooto schreef:

  meds without a doctor prescription buy generic viagra here

 64. tinder site schreef:

  how to use tinder , tindr https://tinderdatingsiteus.com/

 65. Robertchalo schreef:

  sildenafil tablets india: where can i get sildenafil 100mg – cheapest online 100 mg sildenafil

 66. Robertchalo schreef:

  buy levitra: buy levitra online – levitra generic

 67. Luis schreef:

  It’s remarkable to pay a visit this website and reading the views of all colleagues on the topic of this piece of writing, while I am
  also eager of getting know-how.

  My blog post; cheap flights

 68. Jackson schreef:

  Link exchange is nothing else however it is just placing the other person’s weblog link on your page at proper place and other person will also
  do same for you.

  My web-site: cheap flights

 69. Robertchalo schreef:

  buy kamagra oral jelly: buy kamagra oral jelly – buy kamagra oral jelly

 70. Adrian schreef:

  Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious
  if you get a lot of spam remarks? If so how do you protect against it, any plugin or anything
  you can advise? I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much appreciated.

  My web page :: cheap flights

 71. sale of viagra online schreef:

  canadian pharmacys cialis
  over the counter viagra alternative
  cialis safe online woozy kix

 72. ConradGob schreef:

  cheap viagra generic viagra

 73. Bobbye schreef:

  Very rapidly this website will be famous amid all blogging people, due to it’s pleasant articles

  my web page; cheap flights

 74. Maryellen schreef:

  An interesting discussion is worth comment. I believe
  that you need to publish more on this subject matter, it may
  not be a taboo matter but typically folks don’t talk about these issues.
  To the next! Best wishes!!

  my blog post cheap flights

 75. Brigida schreef:

  This paragraph presents clear idea in support of the new users of blogging, that truly how to do blogging.

  my webpage … cheap flights

 76. Lucie schreef:

  Hello there! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us valuable information to work on. You have done a marvellous job!

  My website: cheap flights (http://tinyurl.com)

 77. ConradGob schreef:

  cialis reps http://generictadalafil20.com tadalafil

 78. safe generic cialis schreef:

  viagra 50mg fta
  buy cialis online paypal
  unbranded tadalafil woozy kix

 79. Azucena schreef:

  Informative article, totally what I wanted to find.

  My web site :: cheap flights (http://tinyurl.com/yxe3vlzd)

 80. FvfcScops schreef:

  viagra samsclub viagra canada prescription drug

 81. KbcxLigo schreef:

  pharmacy price compare price prescription drugs king pharmacy

 82. buy generic cialis india schreef:

  viagra generico vendita line
  how long cialis last
  coupon code for generic viagra woozy kix

 83. ConradGob schreef:

  samples of cialis http://generictadalafil20.com cialis

 84. MathewTaums schreef:

  mens erection pills the best ed pill

 85. FqhhArods schreef:

  drugs online bestsellers medication costs

 86. MathewTaums schreef:

  ed meds online best otc ed pills

 87. NncsScops schreef:

  can i get walk in and buy viagra at wal mart today viagra without prescription\’ genelic viagra

 88. Brenton schreef:

  On Octobеr 17, 2002, SearchKing filed suit in the United Ѕtates District Court, Western District ⲟf Oklahoma, against thе search engine Google.

  Ꮋere іs my web blog – Adult Website Developers

 89. https://doctorviag.com/ schreef:

  can you buy diclofenac over the counter in england
  where to buy viagra in uk
  price of cialis pills woozy kix

 90. AhkdArods schreef:

  cheap medications prescription drug gastro health

 91. MathewTaums schreef:

  what is the best ed pill new ed treatments

 92. JbbvArods schreef:

  pharmacy online drugstore health canada drug database order medicine online

 93. Jbnbitara schreef:

  antibiotics online pharmacy school mexican online pharmacies

 94. Williamjen schreef:

  erectal disfunction price of neurontin
  errectile disfunction

 95. https://dbviagra.com/ schreef:

  ciprofloxacin online uk
  buy generic viagra australia
  vardenafil tablets 20 woozy kix

 96. Kuiknavib schreef:

  over 40 and viagra viagra for daily use viagra vs viagra super active

 97. KvaxLigo schreef:

  payday loan interest rates canada payday loans in wylie texas cash advance netspend card

 98. Williamjen schreef:

  the best ed drug prednisone 3 tablets daily
  medication for ed

 99. FbsgScops schreef:

  online cialis buy cialis/canada cialis from china

 100. Otis schreef:

  May I simply say what a relief to discover someone that genuinely knows what
  they are discussing on the internet. You actually know how to bring an issue to light and make it important.

  More people should check this out and understand this side of your story.
  I was surprised you are not more popular because you most
  certainly possess the gift.

  Also visit my web page cheap flights (http://tinyurl.com/)

 101. Carltonadero schreef:

  ciplox online cleocin generic
  buy vantin

 102. FqbbArods schreef:

  bad credit payday loans direct lenders uk no fees payday loans in springfield ma first cash advance 75115

 103. Carltonadero schreef:

  order fucidin ampicillin online
  cefixime tablets

 104. cialis double bathtubs schreef:

  wikipedia cialis cialis prices in new zealand

 105. generic female cialis schreef:

  new cialis goedkope generic cialis

 106. Carltonadero schreef:

  chloromycetin online ciplox for sale
  stromectol generic

 107. NbnhScops schreef:

  cost of 1 viagra pill brand viagra from canada online viagra cost

 108. AhbzArods schreef:

  payday loan 80222 cash advance 1800 number quick cash loans in michigan

 109. LabxArods schreef:

  cialis nausea remedies full strength cialis cialis e viagra differenze

 110. JbbnArods schreef:

  cialis pills in pakistan acquisto sicuro cialis forum diabetes viagra cialis

 111. Arnette schreef:

  Srm College Potheri Percy Jackson Rick Riordan

  My blog – pdf file (exanlanro1977.netlify.app)

 112. Jbnvitara schreef:

  one stop check cashing payday cash advances how do they work payday loans rivers ave

 113. Adrian schreef:

  Ipeds Race Ethnicity Questions 1q84 Book 2

  My blog post; wordpress.org (https://silly-colden-0637ea.netlify.app/)

 114. Cornell Stanko schreef:

  I have a diet blog i just started, i have about 3 posts, someone said i should start promoting i now. I thought i should wait until i had at least 10 posts and feedback from a few people in various forums before I promote it so maybe in 2 weeks. What do you think?.

 115. uses for plaquenil schreef:

  yoga for erectile dysfunction best time to take plaquenil is erectile dysfunction real

 116. AbcfUttempofe schreef:

  viagra without a prescripsion cheap generic viagra i need viagra today

 117. BuddyInfef schreef:

  30 day cialis trial offer cost of cialis
  generic cialis bitcoin

 118. tadalafil generic schreef:

  tavista order tadalafil vidalista tadalafil 60 mg

 119. BuddyInfef schreef:

  canada price on cialis generic cialis no doctor’s prescription
  cialis cost

 120. zithromax drug schreef:

  citromax buy zithromax pfizer citromax

 121. sex-and-the-city season 5 schreef:

  you want to sex with a lot of people

 122. BuddyInfef schreef:

  cost of cialis cialis cost
  viagra vs cialis vs levitra

 123. BuddyInfef schreef:

  canadien cialis nose congested when taking cialis
  cialis side effects

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.