Plastic, karton of stenen mokken op het werk?

Schenk je veel koffie uit of vind je het zelf fijn om koffie te drinken? Dan ben je er misschien benieuwd naar wat goed voor het milieu is als het om de bekertjes gaat. In dit stuk vergelijken we plastic, karton en stenen mokken. Op basis daarvan kun je bepalen of wegwerpbare koffiebekertjes beter of slechter dan een stenen mok zijn.

Plastic koffiebekertjes

Van plastic koffiebekers verwacht je niet direct dat ze goed voor het milieu zijn. Toch valt de impact op het milieu mee als er plastic koffiebekertjes gebruikt worden. Het wordt pas een probleem als plastic koffiebekertjes in het milieu belanden. Op dit moment gaan dieren met het materiaal aan de haal en kunnen zij daar ernstige beschadigingen door oplopen. Lukt het om het plastic in te zamelen en op de juiste manier te verwerken tot een ander product? Dan valt deze schade enorm mee en blijft vooral de CO2-uitstoot over die bij het produceren van bekertjes gecreëerd wordt. In verhouding met karton of stenen koffiemokken is dit vergelijkbaar. Milieu Centraal heeft een interessant stuk geschreven over de keuze tussen een wegwerpbekertje en een mok, hier kun je dat stuk lezen.

Kartonnen koffiebekertjes

Kartonnen bekertjes worden met name op het werk veel vaker gebruikt dan plastic. Dit heeft te maken met de prettige greep en het aangename mondgevoel dat karton van nature heeft. Kartonnen bekertjes kun je op allerlei manieren bedrukken, waardoor er een geheel eigen koffiebekertje te creëren is. Karton is, zeker als het om duurzame koffiebekers gaat, minder schadelijk als het in de natuur komt. Dit heeft te maken met de biologische afbreekbaarheid van duurzame bekertjes. Door een proces van natuurlijke vergisting, kan de coating van deze bekertjes vanzelf verdwijnen en is het mogelijk om het karton daarna te recyclen en er iets nieuws van te maken.

Stenen koffiemokken

Stenen koffiemokken zijn qua duurzaamheid ongeveer gelijkwaardig aan wegwerpbare koffiebekertjes. Iets dat je in een eerste instantie niet zou verwachten. Dit heeft te maken met de manier waarop dit soort koffiemokken worden gewassen, hier wordt warm water voor gebruikt dat is opgewarmd met aardgas. Dit proces verspilt veel energie, zeker als je nagaat dat er vaak een aantal liter water in de goot verdwijnt bij het afwassen van één mok.

Lees ook:

Al meer dan €50 miljoen opgehaald via duurzaam financieringsplatform

Tips om duurzaam op reis te gaan met kinderen

Glasvezel: duurzaam en een must voor 5G internet

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.