Natuurlijk schoonmaken: een (gezond karw)eitje!

Tips voor de betere Voorjaarsschoonmaak!

Natuurlijk schoonmaken; als je het toch moet doen en met de eerste zonnestralen extra driftig door je stulpje wilt razen, dan kan je dat maar beter lucht- en huidvriendelijk doen! Maar wat gebruik je dan? Ik help je!

Al eens geprobeerd om van schoonmaken en stofzuigen een meer meditatieve bezigheid te maken? Diep doorademen, alleen focussen op wat er gebeurt.., gewoon doen. Het kan hoor! En daarmee vang je tijdens het schoonmaken een paar vliegen in één klap; helemaal als je milieuvriendelijkere schoonmaakmiddelen gebruikt. En daarvan zijn er genoeg, van Attitude, Bionyx, BlueWonder, Ecover, Groenland, Klok Eco, Marcel’s Green Soap, Seepje, Sodasan, Sonett, DIY (do it yourself) middelen en nog veel meer. Sommigen zijn geparfumeerd, vaak met etherische oliën, dus lees de etiketten goed en ruik vooral vooraf even.

natuurlijk schoonmaken

Natuurlijk schoonmaken met Sonett

“De meest ecologisch verantwoorde en zuinigste manier om te wassen, is modulair wassen met Sonnet“ zei mijn schoonmoeder altijd. Want schoon, dat was ze. Het Duitse Sonett behoort tot de pioniers op het gebied van milieuvriendelijke was- en reinigingsmiddelen, en dankzij de uitstekende kwaliteit in bijna alle Europese landen verkrijgbaar. De laatste jaren is de producent van deze huid-, long- en milieuvriendelijke schoonmaakproducten ook in de gemiddelde huishoudens helemaal terug. En da’s niet zo gek: gevitaliseerd water, zuivere plantaardige zeep met kokosvetalcoholsulfaat en suikertenside, zuiver zuurstofbleekmiddel en silicaten (zeoliet), soda en zouten van citroenzuur in plaats van fosfaat, alles doet het werk zeer goed. De heerlijke geuren komen van etherische oliën van biologische teelt.
Lees ook ’s mijn interview met Sonett voor onze rubriek De Groene Stoel!

Nieuw voor de natuurlijke schoonmaakklus: BlueWonder

Ook dit nieuwe merk heeft etherische oliën van biologische afkomst. De 100% natuurlijke allesreinigers zijn gemaakt van zeer krachtige, natuurlijke zepen zonder petrochemische toevoegingen.

Ook natuurazijn is een groene schoonmaker!

Een natuurlijke uitblinker is Groenland Natuurazijn. Het is echt natuurlijk schoonmaken met een schoon geweten, want het merk gebruikt hiervoor de natuurlijke kracht van biologisch afbreekbare schoonmaakazijn van natuurlijke oorsprong. Er zijn diverse luchtjes beschikbaar, want ook de neus wilt wat. Maar dat schoonmaken vaker een kwestie van moeten dan willen is, begrijpt ze bij Groenland ook. Met handige schoonmaaktips wordt het werk daarom zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Al deze middelen kosten je wel iets meer tijd en wat spierkracht, maar maken ook goed schoon, zeker als je het aan je oma vraagt!

Extra tips voor natuurlijk schoonmaken, voor vooral mannen

Natuurlijk, mannen maken ook schoon en onderstaande tips zijn ook zeker helemaal prima voor vrouwen, maar we willen vooral onze mannelijke lezers (ze zijn er!) het volgende nog even meegeven.

De lederen bekleding in je auto kan je prima schoonmaken met een warm sopje van Groenland Natuurlijk Schoonmaakazijn en water. Spoel goed na met water en zeep. Het leer krijgt zo een extra glans. Probeer altijd eerst een onopvallend hoekje uit, wat de reactie is van het leer. Bij wat ouder leer staan de poriën een beetje open en kan het effect anders zijn dan bij glad leer.

De caravan of de boot kunnen ook zo af en toe wel een schrobbeurt gebruiken. Vul een emmer met warm water en voeg hier Groenland Natuurlijk Schoonmaakazijn aan toe. Behandel afhankelijk van het materiaal met een borstel of zachte doek. Denk om de rubbers, want deze kunnen bij regelmatig contact met schoonmaakazijn wat uitdrogen.

De tegels in je tuin of rondom de (sta)caravan schrobben kan ook met Groenland Natuurlijk Schoonmaakazijn. Vul een emmer met warm water en doe er een flinke scheut schoonmaakazijn bij. Zo worden de tegels weer lekker fris. Denk wel om kalkhoudende tegels en voegen. Natuurlijk schoonmaken met schoonmaakazijn heeft een ontkalkende werking, dus altijd goed nabehandelen met water.

Natuurlijk schoonmaken met Seepje

Over mannen gesproken, de wasmannen van Seepje gingen de laatste jaren erg goed met hun wasmiddelen voor kleding en de vieze vaat. Nu is er ook allesreiniger, en ook dit middel is verpakt in gerecycled plastic flacons met dat kekke kleurtje.

Natuurlijk schoonmaken met zeep

Naast een natuurlijk schoonmaakmiddel is Marseillezeep voor veel mensen ook prima bruikbaar als shampoo of douchegel. Probeer anders ook de zeep van Dr.Bronner eens.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen zelf maken

Je hebt wel ’s gehoord van baking soda (géén bakpoeder) oftewel zuiveringszout en natriumbicarbonaat. Als je Googlet vind je soms wel 99 toepassingen voor dit wondermiddeltje, waaronder veel schoonmaaktips. Waar het op neer komt, is om het goedje met warm water te mengen tot een papje. Daarna hoef je het alleen nog maar met een spons of borstel op de oppervlakte uit te poetsen en na te behandelen met water, om het resultaat te zien.
Geniet ervan!

Maak zelf je tandpasta, deo & shampoo!

Een groot voordeel van al deze producten is, dat de lucht in huis er stukken zuiverder van wordt. Je wilt niet weten wat er allemaal aan ellende in je huis zweeft als je de traditionele, synthetische schoonmaakgoedjes gebruikt. Want:

“Normale schoonmaakproducten net zo slecht voor gezondheid als roken”

Een onderzoek dat gepubliceerd is in het American Thoracic Society’s American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine laat zien dat veel mensen gevoelig zijn voor chemische schoonmaakmiddelen en dat deze op de lange termijn invloed hebben op de longfunctie.
De wetenschap staat dus aan jouw kant als je je wel ’s afvraagt of de reguliere schoonmaakmiddelen ongezond zouden kunnen zijn. Ja dus.

Planten die de lucht zuiveren

Tot slot, ook een aardige: wist je dat er een heel scala aan (kamer)planten is die de lucht in je huis zuiveren van chemicaliën en andere nare stofjes? (Eigenlijk alle planten, als ik de groenevingersexpert van Wildernis mag geloven, maar sommigen hebben specifieke kwaliteiten.) Zeker als je last hebt van astma, COPD en dergelijke, is dit zeer de moeite waard om uit te proberen. Ook als je al een fan bent van natuurlijk schoonmaken! En veel ervan zien er nog mooi uit ook. Dit is mijn Top 5!

Geniet ervan!

Tekst: Erwin Polderman

www.bionyx.nl
www.bestelbluewonder.nl
www.ecover.com
www.klok-eco.nl
www.schoonmaakazijn.nl
www.seepje.nl
www.sonett.eu
www.debeterewereld.nl

 

Meer over een groene schoonmaak:

Natuurlijk schoonmaken met kinderen in huis
Effectief schoonmaken met een schoon geweten
Natuurlijk schoonmaken? Natuurlijk!

natuurlijk schoonmaken

 

Toon de 1 reacties
  1. Nadine schreef:

    Bedankt voor dit handige lijstje van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Ik ben overigens ook een grote fan van bruine zeep. Ik houd ook van de geur ervan. Het is mijn ideaal om alle petrochemie zoveel mogelijk uit mijn huishouden te bannen.

    https://www.perfectschoonmaak.nl/schoonmaakbedrijf-ijsselstein-vianen

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.