Duurzaam reizen door switi Sranan

suriname

Wanneer je het vliegtuig uitstapt streelt de warme, vochtige lucht je gezicht. Hoewel Suriname een voormalige kolonie van Nederland is kom je in een compleet andere wereld terecht. Het merendeel van dit Zuid-Amerikaanse land bestaat uit regenwoud. Om een beeld te schetsen: het land is qua oppervlakte drie keer zo groot als Nederland. Tijdens een reis door switi Sranan, oftewel heerlijk Suriname, maak je kennis met het roerige verleden, de mix van culturen en de adembenemende natuur.

Paramaribo, een levendige hoofdstad van klein formaat
Suriname telt relatief weinig inwoners: in het hele land wonen ongeveer even veel mensen als in de stad Den Haag, ongeveer een half miljoen mensen. De hoofdstad Paramaribo is er echter niet minder levendig door. Het centrum van Paramaribo is klein, waardoor de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar vandaan liggen. Te voet leer je de stad goed en gemakkelijk kennen.

Een deel van de binnenstad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, en dat is niet voor niets. Tijdens een wandeling vergaap je je aan de historische gebouwen en de oude houten huizen. In Fort Zeelandia maak je een ontdekkingstocht door de geschiedenis, waarbij de toenmalige plantages en slavenhandel centraal staan. Het presidentieel paleis en de Palmentuin liggen op een steenworp afstand hiervandaan. In deze tuin worden regelmatig feestdagen gevierd en evenementen gehouden. Ook de Sint Petrus en Paulus basiliek is zowel van binnen als van buiten een bezichtiging waard.

suriname

De Surinaamse keuken
De inwoners van Paramaribo sluiten de dag regelmatig af aan de Waterkant. Doordat er in Suriname, naast Surinaams, Nederlands wordt gesproken is het gemakkelijk om contact te leggen met de lokale bevolking. Aan de Waterkant kun je genieten van de Creoolse keuken, met gerechten zoals pindasoep, gebakken banaan (baka bana) en pom, een populaire ovenschotel. Maar de Surinaamse keuken kent meer diversiteit. Doordat er na de slavenperiode contractarbeiders arriveerden uit Azië wonen er ook veel Hindoestanen, Chinezen en Javanen in Suriname. In de wijk Blauwgrond vind je bijvoorbeeld een straat waar Indonesische eethuisjes, warungs, het straatbeeld bepalen. Vind je het leuk om de gerechten die je in Paramaribo proeft thuis klaar te maken voor familie en vrienden? Na een kookles maak jij de beste saoto soep en kip masala!

Verken de omgeving van Paramaribo per fiets
Een van de meest duurzame manieren om je te verplaatsen: de fiets! Hoewel Surinamers zelf niet snel de fiets zullen pakken is iedereen in de stad gewend aan Nederlandse fietsers. Belangrijk detail: er zijn bijna geen fietspaden waardoor je meestal tussen de auto’s rijdt. Bovendien rijden ze in Suriname links, dus dat is soms even wennen voor Nederlanders.

De fiets is ook een ideaal vervoersmiddel om de omgeving van Paramaribo te ontdekken. Met plaatsnamen zoals Nieuw-Amsterdam, Domburg en Groningen vergeet je bijna dat je in Suriname bent. Een leuke bestemming waarvoor je niet ver hoeft te fietsen is Peperpot Nature Park, een voormalige cacao- en koffieplantage. Er wonen nog steeds mensen op dit stuk grond, dit zijn veelal nakomelingen van de contractarbeiders die op deze plantage hebben gewerkt. De natuurroute die door het gebied Peperpot loopt is een echte aanrader. Hier word je omringd door kleurrijke vlinders, interessante planten, vrolijke vogels en kleine hagedissen. Met wat geluk spot je zelfs miereneters, luiaards of een groep aapjes. Peperpot ligt in het district Commewijne, aan de andere zijde van de Surinamerivier. Vanaf het centrum van Paramaribo steken jij en je fiets met een bootje over naar dit district, waar ook andere plantages te bezoeken zijn.

suriname

Overnachten in het binnenland
Het geluid van brulapen wekt je als een natuurlijke wekker. Toekans vliegen je tegemoet en een nieuwsgierig doodskopaapje houdt vanaf de boomtoppen in de gaten hoe de rest van het regenwoud ontwaakt. Het is geen onrealistische manier van wakker worden in het binnenland van Suriname. Een reis naar het regenwoud is er een die je niet snel zult vergeten.

Veel bestemmingen in het binnenland kun je enkel per vliegtuig of per boot bereiken. Raleighvallen bijvoorbeeld. Dit is de perfecte plek voor degenen die voor een verblijf vol ontspanning en activiteiten gaan. Met een gids kun je de Voltzberg beklimmen, waarna je wordt beloond met een adembenemend uitzicht over het regenwoud. Ook een tocht naar prachtige watervallen behoort tot de mogelijkheden. Of misschien blijf je liever in de buurt van de kok, die in de tussentijd vis vangt en het avondeten klaarmaakt.

Het is op veel plekken mogelijk om te overnachten in een hangmat. Leuk voor echte avonturiers, maar wie toch liever vier muren om zich heen heeft slaapt heerlijk in een lodge. In de eco-lodges van Danpaati River Lodge bijvoorbeeld. Bezoek hier met een gids de binnenlandse dorpen of ga ’s nachts op zoek naar kaaimannen. Maar lekker ontspannen in de hangmat is natuurlijk ook een fijne optie. Niets moet, alles mag.

Zo reis je door Suriname
Wil je Suriname bezoeken en ben je op zoek naar een bijzondere reis? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met Lizet, de lokale reisexpert die er al jaren woont. Samen met haar maak je je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal.

Tekst: Jessica Lokker
Foto’s: Danpaati River Lodge
Website: betterplaces.nl

Ook interessant om te lezen..
> Jonge architecten bouwen plantaardig gebouw
> Jouw betere wereld, te zien op PuurFair! 19 en 20 sep

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.