De keuringsdienst van de aarde

In elke editie onderwerpen we producten – van wijn tot teenslippers – aan een kritische blik. Deze editie: witte wijn.

Er is weinig waar je zo blij van wordt dan zittend in de zon een koel glas witte wijn aan je lippen zetten. Helemaal als het een wijn is met een goed verhaal. Natuurlijk is dat een biologische wijn, maar er kan nog meer goeds bij. Daarom testen we in deze editie witte wijnen die wat extra te bieden hebben.

Fattoria la vialla - Barriccato
Wijngaard: Fattoria la Vialla
Wijn: Barriccato Bianco 2012
Herkomst: Toscane, Italië
Druivenras: 70% Chardonnay, 30% Malvasia
Prijs: € 8,30, via fattorialavialla.it
Kwaliteit: Biologisch
Smaak: Vol en fluweelzacht met hinten van hout, fruit en een vleugje honing.
Extra: De wijn is al prachtig goudgeel van kleur, maar doordat hij ongefilterd is, lijken er oranje schitteringen in je glas te zweven. Bijzonder!

Gayda Freestyle Blanc
Wijngaard: Domaine Gayda
Wijn: – Figure Libre Freestyle 2012
Herkomst: Languedoc, Frankrijk
Druivenras: 55% Grenache Blanc, 15% Marsanne, 15% Roussane, 5% Macabeo, 10% Chenin Blanc
Prijs: € 11,95, via Vinuno.nl (tip: bekijk online de mooiste wijnverhalen!)
Kwaliteit: Biologisch
Smaak: Wow, een mond vol smaak! Met veel fruit (perzik) en een tikje hout. Om alle smaken te ontdekken, neem je nog een slok, en nog een slok, en …
Extra: Soms willen wijnboeren iets anders dan de ‘Appelation regels’ voorschrijven, omdat in hun ogen andere druiven ook in hun gebied passen. Deze witte wijn met een mix van maar liefst vijf druiven is het bewijs dat het werkt.

bianco veronese
Wijngaard: Fasoli Gino
Wijn: Bianco Veronese 2012
Herkomst: Verona, Italië
Druivenras: 100% Garganega
Prijs: € 14,50, via Bythegrape.nl
Kwaliteit: Biologisch
Smaak: Citrusfruit, meloen en specerijen. Een wijn die je bij elke slok blijft verrassen.
Extra: De wijnboer heeft geen sulfiet toegevoegd om de wijn houdbaar te maken. Sulfietvrij werken kan alleen als er druiven van goede kwaliteit gebruikt worden.

De Betere Wijn
Wijngaard: Maison Jean-Claude Fromont
Wijn: De Betere Wijn 2011
Herkomst: Rhône, Frankrijk
Druivenras: Grenache blanc, Marsanne, Viognier
Prijs: € 6,99, via debeterewijn.nl en Ekoplaza
Kwaliteit: Biologisch
Smaak: Fris met toch een vleugje boter. Perfecte wijn tijdens een picknick of barbecue.
Extra: Voor elke verkochte fles gaat een donatie naar Beeing, een stichting die zich inzet om de wereldwijd afnemende bijenpopulatie te behouden.

viognier reserva
Wijngaard: Palmeras Estate
Wijn: By the Grape Fairtrade Viognier 2013
Herkomst: Colchagua valley, Chili
Druivenras: Viognier
Prijs: € 8,50, via Bythegrape.nl
Kwaliteit: Biologisch en fairtrade
Smaak: Een powerwijn; intens, fris en met sappig fruit (mango en abrikozen).
Extra: Een wijn gemaakt van Viognier-druiven is al een zeldzaamheid. En als kers op de taart nog fairtrade ook!

Weten in wijnland – Wat is wat?

Sulfietvrij
Sulfietvrije wijn bestaat niet. In wijn is altijd van nature sulfiet aanwezig, dit ontstaat tijdens het natuurlijke gistingsproces. Met de vermelding sulfietvrij wordt aangegeven dat de wijnboer geen sulfiet heeft toegevoegd als conserveringsmiddel.

Vegetarisch
Om wijn helder te maken kunnen wijnboeren gebruikmaken van dierlijke producten, bijvoorbeeld gelatine, vislijm, chitosan, caseïne en ei-albumine, melk. Voor vegetariërs is melkeiwit waarschijnlijk aanvaardbaar, maar voor veganisten niet. Gelukkig is er ook een alternatief: bentoniet (een kleisoort). Er zijn dus wijnen te vinden met het Vegan-logo.

Ongefilterd
Zo nu en dan kom je er één tegen: wijn die niet geklaard of gefilterd is. Dit zou voor nog meer smaak en geur in je glas zorgen. Om de wijn toch enigszins helder te maken, wordt de wijn eenvoudigweg een aantal maal in een ander vat overgestoken, waardoor de most op de bodem achterblijft.

Authentiek
In alle wijngebieden ter wereld groeien tegenwoordig de bekende druivensoorten als Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Cabernet Sauvignon. Reden: deze druiven doen het bijna overal goed en geven wijnen die veel mensen lekker vinden. Maar nu is er een tegenbeweging gaande. Overal ter wereld zijn er wijnboeren die overgaan tot het rooien van de bekende druivensoorten om weer inheemse druivensoorten aan te planten. Met als doel het maken van authentieke wijnen in plaats van een massaproduct.

Concept & Tekst Sonja van den Heuvel

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.