Lekker en milieuvriendelijk eten

Voorkom voedselverspilling, niet alleen goedkoper maar ook beter voor het milieu

Wilt u ook genieten van eten dat lekker, gezond én milieuvriendelijk is? Van alle milieubelasting die een gemiddeld huishouden veroorzaakt, komt 20 tot 30 procent voort uit voeding. Kies daarom voor milieuvriendelijke groente en fruit en voor plantaardige vleesvervangers. En voorkom voedselverspilling. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu.

De productie van groente en fruit vraagt energie voor de teelt, de verpakking en het vervoer. Dat levert broeikasgassen op. En voor de teelt is landbouwgrond nodig. Door de groeiende vraag naar landbouwgrond verdwijnen steeds meer natuurgebieden.

Seizoensgebonden maakt veel uit
Het maakt voor het milieu veel uit welke groente of fruit u kiest in de winkel. Zo kunt u in oktober beter kiezen voor sperzieboontjes uit Spanje dan uit Kenia, want die laatsten komen per vliegtuig. Vervoer per schip of vrachtwagen is veel milieuvriendelijker dan het vliegtuig. Zo reizen sinaasappels en bananen uit Zuid-Amerika per schip en zijn ondanks de lange afstand toch milieuvriendelijk. En de teelt op akkers kost een stuk minder energie dan in verwarmde kassen. Daarnaast vermindert de milieubelasting als groente en fruit een hoge opbrengst per hectare hebben: het grondgebruik is dan efficiënt.

Kalender of app
De milieubelasting van groente- en fruitsoorten verschilt per maand. Helaas kunt u in de winkel niet zien hoe producten geteeld en vervoerd zijn. De Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal helpt u. Deze geeft voor alle groente- en fruitsoorten per maand de milieubelasting aan van de teelt, transport en verpakking. De producten zijn ingedeeld in vijf overzichtelijke milieuklassen; van klasse A (milieuvriendelijk) tot klasse E (niet- milieuvriendelijk). Ook krijgt u bereidingstips en bewaaradviezen. Zo wordt gezond en milieuvriendelijk eten makkelijk! Raadpleeg de Groente-en fruitkalender op internet of download de app op www.milieucentraal.nl/groentefruit

Plantaardige vleesvervangers
Eiwit is een van de bouwstoffen die in onze voeding zitten. Het zit in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel, maar ook in plantaardige producten als granen, noten en peulvruchten. Voor uw gezondheid maakt het niet uit of u plantaardige of dierlijke eiwitten eet. Maar voor het milieu wel.

De milieubelasting van vlees is groot. Voor de productie van één kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig. Daarom vraagt vleesproductie veel meer landbouwgrond en energie dan de productie van plantaardig voedsel. Bovendien laten koeien en schapen veel ‘methaan-winden’ bij het verteren van hun voer. Methaan is een zeer sterk broeikasgas. Zo veroorzaakt de productie van een lapje rundvlees zestien keer zoveel broeikasgassen als een plantaardige vleesvervanger.

Naamloos

Kies af en toe in plaats van vlees voor plantaardige eiwitrijke producten, zoals groenteburgers, noten en peulvruchten. Die zijn beter voor het milieu dan vleesvervangers afkomstig van dieren, zoals vis, eieren en kaas. Lees meer over vleesvervangers op www.milieucentraal.nl/kies-vlees-en-vleesvervangers-bewust

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.