Hoe duurzame verlichting net zo sfeervol is

Hoe duurzame verlichting net zo sfeervol is

We zijn nog nooit zoveel thuis geweest als in deze Corona tijd. Vooral in de donkere wintermaanden brandt de verlichting volop. Om praktische redenen, zoals bij thuiswerken en natuurlijk ook voor de gezelligheid. In dit artikel leggen we uit hoe duurzame verlichting net zo sfeervol kan zijn.

Energiezuinige verlichting

Heb je thuis nog halogeenlampen, – spots of gloeilampen hangen? Vervang deze in ieder geval zo snel mogelijk voor een energiezuinige variant in de vorm van LED-verlichting of spaarlampen. Vaak wordt gedacht dat LED-lampen minder licht opbrengen en niet zo mooi van kleur zijn als spaarlampen, dit is niet het geval. Daarbij duurt het even voordat een spaarlamp op volledige lichtsterkte is. Spaarlampen moeten ook eerder vervangen worden en zijn meestal niet dimbaar. Ze zijn over het algemeen wel goedkoper in aanschaf dan LED-verlichting.

Waar moet je op letten voor sfeervol licht?

Vroeger was de kleur van LED altijd koel wit; niet erg sfeervol dus. De technische vooruitgang van energiezuinig licht heeft de laatste jaren niet stil gestaan. LED-verlichting kan tegenwoordig dezelfde warme kleurtonen als bijvoorbeeld gloeilampen geven en zijn er ook in dimbare varianten. Duurzame verlichting zoals LED-verlichting hoeft dus zeker niet ten koste te gaan van de sfeer.

Daarnaast is het zowel duurzaam als sfeervol wanneer je alleen verlicht op de plekken waar je het nodig hebt. Combineer in de zitkamer bijvoorbeeld hang- en tafellampen met een vloerlamp. Een ander voordeel van licht uit verschillende hoeken, is dat je geen last hebt van schaduwvorming. Wanneer je lichtbronnen onder een kastje of bijvoorbeeld onder de afzuigkap plaatst, voorkom je dat het licht recht in je ogen schijnt. LED-spots zijn hier erg geschikt voor. LED-strips zijn een mooi en sfeervol accent op bijvoorbeeld de trap of laden van je (dressoir)kast. Wanneer je kiest voor een strip die werkt op batterijen, zijn oplaadbare batterijen de meest duurzame optie.

Vloerlamp
Afbeelding rechten Haco

Kleurtemperaturen

LED-verlichting is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Deze kleurtemperatuur wordt aangegeven in ‘Kelvin’ (K). Deze eenheid geeft aan of het licht een warm of koel effect heeft. Warm licht geeft over het algemeen meer sfeer. Als richtlijn kun je aanhouden dat al het licht tot 3000K warm is en alles daarboven is koud licht. Ter illustratie;

  • Kaarslicht 1500K
  • Zonsopkomst 2000K
  • Koel wit licht (TL) 3000K
  • Gemiddeld daglicht 5000K
  • Helder blauwe hemel 6500K

Vijf tips voor duurzame verlichting

Naast het gebruik van energiezuinige lampen hieronder vijf kleine aandachtspunten die bij elkaar een duurzaam verschil maken. Vriendelijk voor het milieu én je energierekening.

  1. Maak optimaal gebruik van daglicht. Let bij het bepalen van de plaats en lichtsterkte van je verlichting op het daglicht in de ruimte.
  2. Gebruik dimbare LED verlichting. Met dimbare lampen kun je nog meer energie besparen. Niet alle ledlampen zijn dimbaar, let hier op bij aankoop.
  3. Alleen verlichten wanneer nodig. Denk aan het uitschakelen van licht wanneer je de ruimte verlaat. Een sensor kan een handig hulpmiddel zijn en bespaart je onnodig gebruik.
  4. Gebruik ‘slimme’ verlichting. Met slimme verlichting bedoelen we een timer waarbij je kunt instellen wanneer het licht brandt. Er zijn ook speciale wifi-smart-lampen verkrijgbaar die via het internet en je telefoon weten wanneer je thuis bent en zich daarop aanpassen.
  5. Groene energie. Licht is pas echt duurzaam als deze op groene energie brandt. Voor buiten zijn solarlampen (op zonlicht) het meest milieuvriendelijk.

Ga je verhuizen, verbouwen of je woning opnieuw inrichten? Dan is het handig om van tevoren een goed lichtplan te maken. Hierin bedenk je welke plek je lampen krijgen en welke sterkte & grootte verlichting je nodig hebt.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.