3 manieren om werknemers vitaal te houden

Wat we bedoelen met vitaliteit

Het woord vitaliteit is een afgeleide van het Latijnse vita, wat ‘leven’ betekent. Vitaliteit is een staat waarin je vol bent van leven en energie. Simpel gezegd, je zit lekker in je vel. 

Je kunt vitaal zijn op meerdere manieren. Het gaat hierbij om zowel fysieke, mentale, en emotionele kracht. Fysieke vitaliteit betekent dat je lichaam genoeg voedingsstoffen bevat om simpele taken uit te voeren waarbij jij je spieren gebruikt. Mentale vitaliteit heeft te maken met je geheugen en ervoor zorgen dat het brein optimaal kan blijven functioneren. De derde vorm van vitaliteit, emotionele vitaliteit, zit meer in de hoek van hoe je in het leven staat. Hoe ga je om met veranderingen in je werkende leven?

Het moge duidelijk zijn, vitaliteit is een breed begrip. Om de vitaliteit op de werkvloer hoog te houden, moet je dus op meerdere fronten aan de bak. In dit blog geven we je 3 manieren om werknemers vitaal te houden.

Ga samen sporten

Een manier om fysieke vitaliteit te stimuleren is door te gaan sporten. Door samen te sporten, ben je actief met je collega’s. En door fysiek bezig te zijn, blijf je gezond. Ook je onderlinge band wordt beter en de persoonlijke contacten worden sterker.

Financieel detacheringsbureau Fit Professionals of Finance organiseert om deze reden regelmatig fysieke trainingen voor haar medewerkers. Ze gaan bijvoorbeeld samen bootcampen, hardlopen of squashen. 

Door als werkgever scherp te zijn op de gezondheid van je werknemers, zitten zij lekkerder in hun vel en presteren ze beter. Jij blij, zij blij – iedereen blij.

Investeer in hun ontwikkeling

Medewerkers blijven ook vitaal als ze voldoening uit hun werk halen. Als ze werk doen dat leuk en uitdagend genoeg is. Het is daarom belangrijk om te vragen wat ze drijft en waaruit zij plezier halen.

Werknemers stellen het op prijs als er naar hen wordt geluisterd. Wat zijn hun lange-termijn doelen? Wat willen ze nog leren? Waar worden ze blij van? Door goed te luisteren, leer je waar ze behoefte aan hebben. 

Op deze manier breng je duidelijk in kaart waar de kansen liggen voor hun persoonlijke ontwikkeling. Door te investeren in hun persoonlijke ontwikkeling, blijven ze uitgedaagd en halen ze voldoening uit hun werk. 

Moedig gezonder eten aan

De meesten van ons weten dat gezond eten een manier is om de kans op ziektes, zoals diabetes, te verkleinen. Reden genoeg om goed te eten, toch? Maar wist je dat ongezond eten ook nog eens leidt tot een lagere productiviteit op werk?

Je kunt gezond eten op verschillende manieren stimuleren. Zet bijvoorbeeld een schaal met fruit neer. Als fruit binnen handbereik ligt, is de kans groot dat iemand met honger hier iets uitpakt. Het neerzetten van een koelkast kan ook al een verschil maken. Medewerkers zijn eerder geneigd eten van thuis mee te nemen. Je verkleint de kans dat ze tijdens hun pauze nog naar de winkel moeten. En laten we eerlijk zijn: maak jij gezonde keuzes als je met honger door de supermarkt loopt?

Door: Danny Bijl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *