Brandwacht huren als preventie

Het is een bekend spreekwoord: de put dempen als het kalf al verdronken is. Het is niet prettig om pas actie te ondernemen als er al iets mis is gegaan. Dat geldt ook voor het gebruik van de brandwacht. Misschien denk je in eerste instantie dat een brandwacht huren niet nodig is. Maar het is toch wel heel vervelend om er dan later achter te moeten komen dat deze veel schade had kunnen voorkomen?

Brandwacht huren bij grote projecten

De taakomschrijving van de brandwacht klinkt eigenlijk heel simpel: toezicht houden bij brandgevaarlijke situaties en risicovolle werkzaamheden. Tegelijkertijd blijkt daar wel direct uit dat de brandwacht een grote verantwoordelijkheid heeft. Ten eerste moeten brandwachten ervoor zorgen dat er veilig gewerkt wordt. En dat kan lastig zijn. Vooral bij grote werkzaamheden in besloten ruimtes kan het ingewikkeld zijn om de veiligheid in acht te houden. Maar er zijn nog veel meer situaties waarin dat problemen kan geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van onderhoudswerk aan gebouwen met achterstallig onderhoud. Of van werkzaamheden waarbij zeer hoge temperaturen gebruikt worden. Een industriële brandwacht kan in dergelijke situaties overzicht houden en advies geven op het gebied van veiligheid. Gaat het om de een of andere reden vervolgens toch mis? Dan grijpt de brandwacht in, efficiënt en met kennis van zaken, zodat de schade zo klein mogelijk blijft. Een brandwacht huren doe je dus niet voor niets!

Van alle markten thuis

Voor de brandwacht staat veiligheid altijd voorop. Dat betekent dat hij of zij alles goed in de gaten houdt. Misschien vormt dat voor jou juist een drempel om een brandwacht te huren. Het idee dat iemand jouw of je werknemers de hele tijd op de vingers kijkt kan een reden zijn om ervan af te zien om een brandwacht te huren. Bedenk alleen wel dat deze brandwacht er niet is om je bij het uitvoeren van werkzaamheden in de weg te lopen. Het is juist iemand die meedenkt en meekijkt, om het werk zo veilig mogelijk uit te kunnen voeren. Daarbij is zo’n brandwacht van vele markten thuis. Vaak is hij bijvoorbeeld gecertificeerd om gasmetingen uit te mogen voeren. Ook het bieden van kleine blusmiddelen en het verlenen van EHBO behoort vaak tot het takenpakket. Hij of zij is er dus niet om je bij het uitvoeren van werkzaamheden in de weg te lopen, maar juist om je te adviseren (gevraagd en ongevraagd) zodat deze werkzaamheden zo veilig mogelijk uitgevoerd worden. Dat is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor eventuele werknemers en opdrachtgevers! 

Brandwacht in diverse sectoren

Je verwacht misschien dat een brandwacht huren alleen gebeurt in bepaalde sectoren, zoals de (petrochemische) industrie. Niets is minder waar. De brandwacht kan namelijk in veel meer sectoren ingezet worden. In de evenementensector bijvoorbeeld, waarbij niet alleen op de veiligheid wordt gelet, maar ook op het creëren van een gevoel van veiligheid bij bezoekers van kleine en grote evenementen. En ook in de zorgsector en hospitality kan een brandwacht huren een goede stap zijn. Je wilt toch dat jouw gasten of cliënten veilig zijn op jouw locatie? Een brandwacht huren, die thuis is op het gebied van veiligheid én gastvrijheid, kan hier een grote bijdrage aan leveren. 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.