Coronavirus en zwanger zijn: jouw preventieplan én waarschuwingen!

Sinds december 2019 verspreidt het Coronavirus zich eerst over China en nu over de wereld. Als je zwanger bent, kun je je hierover zorgen maken. Logisch want de wereld is in rep en roer, en je wilt jezelf én je kindje beschermen.

In dit artikel geef ik antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat is het Coronavirus en wat zijn de symptomen?
  2. Loop je tijdens de zwangerschap extra risico bij het Coronavirus?
  3. Wat zijn de gevolgen van het coronavirus en zwanger zijn voor je baby in je buik en voor je borstvoeding?
  4. Wat kun jij preventief inzetten om je immuunsysteem een boost te geven?
  5. Wat zijn daarnaast de algemene voorzorgsmaatregelen?
  6. Waarschuwingen over het Coronavirus en zwanger zijn

1.     WAT IS HET CORONAVIRUS EN WAT ZIJN DE SYMPTOMEN?

Het coronavirus is een virus waar meerdere varianten van zijn. Momenteel verspreid het virus genaamd COVIS-19 zich snel over de wereld. Het coronavirus veroorzaakt griepachtige verschijnselen.

Het coronavirus kan de volgende klachten veroorzaken:

  • Koorts
  • Hoest
  • Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Benauwdheid
  • Moeite met ademhalen

Niet alle mensen met het coronavirus hebben klachten, en niet alle mensen met klachten hebben het coronavirus.

Het coronavirus lijkt qua uiting erg op een griep. Het is ook, net als de griep, besmettelijk van mens tot mens. [1] Sommige mensen ervaren veel klachten, anderen ervaren geen of milde klachten als ze besmet zijn. Het RIVM geeft aan dat mensen met een verlaagd immuunsysteem vatbaarder zullen zijn voor het coronavirus.

Het virus verspreid zich snel maar in Nederland hebben we één van de beste zorgstelsels. Dit werk in ons voordeel. Hoe het in andere landen gaat, hoeft het in Nederland niet per se te gaan.

UPDATE: Er is ongeveer 50 ton vitamine C naar Chineze ziekenhuizen vervoerd. China zet nu met succes landelijk vitamine C in voor genezing van het coronavirus. [2] Het DSM heeft ter voorkoming van besmetting 106 miljoen vitamine C supplementen gedoneerd aan het medisch personeel van ziekenhuizen in China.[9]

Kortom: het coronavirus is besmettelijk en mensen met een laag immuunsysteem zijn hiervoor vatbaar. Je kan vitamine C inzetten om je immuunsysteem te verbeteren.

2.     LOOP JE TIJDENS DE ZWANGERSCHAP EXTRA RISICO BIJ HET CORONAVIRUS?

Voor zover bekend is, verloopt een besmetting met het coronavirus bij zwangere vrouwen hetzelfde als bij vrouwen niet zwanger zijn. Er is dus nog geen verhoogd risico vastgesteld. Dit betekent dat het voor jou even belangrijk is als voor een niet zwangere om actief te werken aan je immuunsysteem.

Werken aan je immuunsysteem
Toch zien we vaak dat zwangere vrouwen kwakkelen met hun gezondheid. Tijdens de zwangerschap ben je vatbaarder voor virussen, bacteriën en schimmels, omdat je je voorraden en voedingsstoffen deelt met je kindje. Er gaan veel voedingsstoffen naar de groei van je kindje waardoor er soms te weinig overblijft voor jou als zwangere vrouw. Dit ligt niet aan jou. Het ligt namelijk aan de algemene voorlichting over voeding tijdens de zwangerschap. Maar Vitaal Van Start helpt je verder: blz. 51 tot 87 geeft informatie hoe je specifieke voedingsmiddelen kan inzetten voor een gezonde ontwikkeling van jou en je kindje.

Kortom: je loopt tijdens de zwangerschap (nog) geen extra risico tijdens de coronaepidemie tenzij je een verlaagd immuunsysteem hebt. Je kan je immuunsysteem verbeteren met voeding.

3.     WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN HET CORONAVIRUS VOOR JE BABY IN JE BUIK?

Er is een klein onderzoek gedaan onder zwangere vrouwen die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Dit onderzoek is gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet. Vanuit dit onderzoek blijkt da t het coronavirus niet kan worden overgedragen aan je baby. Het virus bevindt zich namelijk niet in het vruchtwater, de navelstreng en borstvoeding.[3]

Hoewel het hier om een klein onderzoek gaat, is deze voorlopige conclusie goed nieuws. Mocht je zelf onverhoopt geïnfecteerd raken, is het aannemelijk dat je baby zich gewoon kan ontwikkelen. Als je borstvoeding geeft, kun je dit voorlopig voortzetten.

Kortom: de voorlopige conclusie is dat het coronavirus niet schadelijk is voor je baby in je buik.

4.     WAT KUN JIJ PREVENTIEF INZETTEN OM JE IMMUUNSYSTEEM EEN BOOST TE GEVEN?

Het coronavirus is net zoals ieder andere virus besmettelijk en overdraagbaar via mensen. De één krijgt veel klachten en de ander niet. Mensen met een laag immuunsysteem zijn vatbaarder voor de ziekte en er is een mogelijkheid dat deze mensen aan het coronavirus overlijden.

Als mensen met een laag immuunsysteem vatbaarder zijn voor het coronavirus is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat jij niet één van die mensen bent door je natuurlijke immuunsysteem te verhogen. Je immuunsysteem staat altijd voor je klaar. Het enige dat je hoeft te doen, is het te voeden met gezond eten, voldoende schoon water en een gezonde leefstijl.

Tips voor het verbeteren van je immuunsysteem bij corona:

Vitamine C
Dr. Gert Schuitemaker geeft aan dat vitamine C onmisbaar is voor preventie en genezing van het coronavirus. Dagelijks kun je extra vitamine C in hoge dosering (3000 mg of meer) slikken uit voedingssupplementen. Neem ze verspreid over de dag.

Wist je dat…

  • Ziekenhuizen in China inmiddels met succes vitamine C via een infuus aan patiënten met een ernstige longontsteking door het coronavirus op de intensive care hebben behandeld.[4]
  • De overheid van Shanghai officieel adviseert om het coronavirus met vitamine C te behandelen.[5]

Vitamine C is de aanvoerder van je immuunsysteem. Daarnaast versterkt vitamine C de antivirale activiteit in je lichaam en voorkomt en geneest het acuut longfalen.[6] Op blz. 99 van Vitaal Van Start lees je over vitamine C tijdens de zwangerschap en hoe dit je immuunsysteem kan verbeteren.

coronavirus en zwanger

Top 10 voedingsmiddelen met vitamine C

  1. Paprika – 150 mg per 100 gram
  2. Zwarte bessen – 150 mg per 100 gram
  3. Spruitjes – 132 mg per 100 gram
  4. Boerenkool – 120 mg per 100 gram
  5. Kiwi – 79 mg per 100 gram
  6. Aardbeien – 64 mg per 100 gram
  7. Peulen – 60 mg per 100 gram
  8. Rode kool – 55 mg per 100 gram
  9. Olijven – 55 mg per 100 gram
  10. Sinaasappel – 50 gram per 100 gram

Je kan ook smoothies maken van bovenstaande producten zodat je je gezondheid kan verbeteren. Deze smoothie bevat per portie 104 mg vitamine C. Vitamine D
Dr. Oz stelt daarnaast dat vitamine D ook onmisbaar is voor je immuunsysteem tijdens de coronaepidemie. De wetenschap heeft dit eerder ook aangegeven: in de British Medical Journal staat bevestigd dat het nemen van een vitamine D-supplement inderdaad beschermend werkt tegen een acute infectie van de luchtwegen.[11] Ook arts Jaap van der Meulen geeft in Trouwaan dat vitamine D een belangrijke rol speelt tijdens de corona-pandemi.

Vitamine D is een hormoonachtige stof dat we vitamine noemen. Je lichaam kan dit in samenwerking met de zon zelf aanmaken tijdens de zomermaanden. Dit betekent dat we nu allemaal vitamine D uit een supplement nodig hebben. Op blz. 91 en 92 van Vitaal Van Startschrijf ik uitgebreid over de functie van vitamine D voor jouw gezondheid én voor een gezonde ontwikkeling van je baby (o.a. beender- en hormoonstelsel). Dagelijks kun je tijdens de zwangerschap tot 85 microgram vitamine D slikken om je status te optimaliseren zo blijkt uit onderzoek.[7] 

Vitamine D komt ook een klein beetje voor in onze voeding. Dit is een aanvulling op het aanmaken van je natuurlijke vitamine D tijdens de zomerdagen of de vitamine D uit een supplement.

Top 4 voedingsmiddelen met vitamine D

  1. Zalm – 600 IE per 100 gram
  2. Forel – 380 IE per 100 gram
  3. Makreel – 200 IE per 100 gram
  4. Ei – 80 IE per ei

Overige stoffen waarvan is bewezen dat ze antivirale effecten hebben, en die je dus kan inzetten bij virussen, zijn magnesium (400mg), zink (20mg) en selenium (100 mcg).[10] Ook speelt foliumzuur (let op: kies altijd voor folaat = de actieve vorm van foliumzuur) een belangrijke rol bij het functioneren van de immuunsysteem.Optimaliseren van de darm

Naast deze voedingssupplementen is het uitermate belangrijk dat de maaltijden gezond en gevarieerd zijn (check op deze website de zwangerschapsproof en gezonde recepten!).

Eet voldoende eiwitten, gezonde vetten, vezels en langzame koolhydraten. Richt je op het herstel van je darmflora. Want in je darmen wordt je immuunsysteem voor een groot deel bepaalt. En wist je dat baby’s worden geboren met de conditie van de darmflora van hun moeder? Des te belangrijk is het om, voor of uiterlijk tijdens je zwangerschap, je darmflora te optimaliseren. Omdat dit zo belangrijk is, heb ik hierover uitgebreid geschreven in het boek Vitaal Van Start. Je leest daarin precies wat je kan doen om je immuunsysteem (darmflora) te optimaliseren voor een vitale start van jou en je kind.

Kortom: je kan voedingsstoffen preventief en als behandeling inzetten bij het coronavirus als je zwanger bent. Vitamine C, vitamine D, magnesium, zink, selenium en foliumzuur (folaat) worden aangeraden. Deze voedingsstoffen kun je halen uit voeding en uit supplementen. Daarnaast verbeter je je immuunsysteem door je darmen te optimaliseren.

5.     WAT ZIJN DAARNAAST DE ALGEMENE VOORZORGSMAATREGELEN?

Het RIVM geeft aan dat dit de belangrijke maatregelen zijn die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en niest in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

Dit zijn belangrijke maatregelen die gelden voor alle virussen die groep en verkoudheid kunnen veroorzaken, aldus het RIVM.[8]

Verder doe je er goed aan om openbare ruimtes te vermijden, als het lukt thuis te werken, openbaar vervoer tijdens de spits te vermijden en afstand te houden van medemensen.

Als je verkoudheidsklachten ervaart, kun je het beste contact opnemen met je verloskundige en/of huisarts. Hij of zij zal je verder helpen.

Kortom: het RIVM adviseert hetzelfde advies als bij ieder andere virus. Neem contact op met je verloskundige en/of huisarts als je verkoudheidsklachten ervaart.

6.     WAARSCHUWINGEN OVER HET CORONAVIRUS EN ZWANGER ZIJN

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond te eten. Hierdoor werk je actief aan je immuunsysteem, je hormoonstelsel en je ontwikkeling. Daarnaast zorg je ook voor voldoende voedingsstoffen voor een gezonde ontwikkeling van je baby. Je baby eet namelijk wat jij ook eet.

Vermijd stress zo veel mogelijk. Stress eet namelijk je voedingsvoorraad op en daarmee vermindert stress je immuunsysteem. Daarnaast raakt je hormoonhuishouding in de war van stress. Als je stress ervaart door de berichtgevingen rondom het coronavirus kun je voor jezelf meer zekerheid creëren door je immuunsysteem te verbeteren zodat je bestand bent tegen het virus.

Let op met verstorende stoffen die je immuunsysteem kunnen saboteren zoals suiker, gluten en zuivel. Deze verstorende stoffen zitten veelal verwerkt in onze dagelijkse producten en daarom is het een waarschuwing waard. Voor je het weet, eet je te veel van deze stoffen waardoor je ongemerkt je immuunsysteem belast en vermindert.

Misschien klinkt het nu als een moeilijk opgave om deze dagelijkse stoffen te vermijden. Want wat kun je dan als alternatief eten tijdens de zwangerschap waardoor je je immuunsysteem juist een boost geeft? In Vitaal Van Start vertel ik je hier alles over in kant-en-klare simpele teksten, tabellen en recepten.

Verder is het belangrijk dat je een gezond lichaam hebt. Als je darm- of maagklachten hebt, kan een hoge dosis vitamine C klachten geven. Laat je in dit geval altijd begeleiden door een specialist die hiermee ervaring heeft.

Merk je dat je maagzuur krijgt tijdens het slikken van vitamine C (ascorbinezuur)? Kies dan voor natriumascorbaat (of ascorbaat). Deze is minder zuur en geeft daardoor minder klachten. Calciumascorbaat en magnesiumascorbaat zijn niet geschikt om in hoge doseringen te nemen, omdat je hiermee te veel magnesium of calcium binnenkrijgt.

Kortom: het is belangrijk om actief aan je immuunsysteem te werken door stress en verstorende stoffen zoals suiker te vermijden en hiervoor in de plaats voedende stoffen te nemen.

CONCLUSIE

Tijdens deze periode kun je wat huiverig zijn voor het coronavirus als je zwanger bent. Voor alsnog is dit niet nodig. Het is wel belangrijk dat je zelf actief je immuunsysteem verbetert met de juiste voeding en leefstijl en rekening houdt met de voorzorgsmaatregelen vanuit het RIVM zodat je niet ziek wordt.

DE VITAAL VAN START METHODE. DÉ NATUURLIJKE METHODE VOOR EEN GEZONDE ZWANGERSCHAP!

Wil je meer weten over wat je wel en niet kan eten tijdens de zwangerschap, hoe je kan genezen van zwangerschapskwalen en wat je zelf kan doen om je baby(‘s) zo gezond mogelijk te laten ontwikkelen? Het fysieke boek vitaal van start geeft adviezen voor de vrouw om gezond en gelukkig zwanger te zijn!

coronavirus en zwanger

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.