Het wassen van je jas op de juiste manier vinden veel mensen lastig. Daarom wassen zij hun jas vaak niet of brengen ze de jas direct naar de stomerij. Dat is zonde van je geld, want een groot deel van de jassen kun je heel eenvoudig én duurzaam thuis wassen. Wil jij ook langer dan één seizoen van je jas genieten? En wil je daarbij een steentje dragen aan een beter milieu, zoals miljoenen Nederlanders duurzamer willen leven? In dit artikel lees je enkele tips over het zo duurzaam mogelijk wassen van je jas.
Begin met het verwijderen van de vlekken
Voordat je een jas volledig probeert te wassen, is het aan te raden om eventuele vlekken er eerst uit te halen. Op die manier hoef je je jas minder heet te wassen, wat beter is voor het materiaal en de vorm van je jas en natuurlijk voor een groenere wereld. Je hebt geen chemische middelen nodig om vlekken te bestrijden. Ga aan de slag met lauwwarm water en laat dit goed intrekken. Zorg ervoor dat het water niet te heet is, omdat het materiaal van je jas daar negatief op kan reageren. Dep het lauwwarme water een beetje op de vlekken – gaan de vlekken niet helemaal weg? In dat geval kun je kiezen voor natuurlijk zeep of zuiveringszout om de vlekken op een natuurlijk manier weg te halen.
Welke jassen was je met de hand?
Eigenlijk kun je iedere jas met de hand wassen als je dat wilt. Daarmee zorg je ervoor dat de pasvorm van de jas in ieder geval mooi blijft en dat het model niet kan krimpen. Voor sommige jassen geldt het echter wel dat een rondje in de wasmachine pas echt wonderen kan doen voor hoe schoon de jas is. Of je je jas met de hand moet wassen of in de wasmachine verschilt per jas. Kijk altijd even op het etiket van de jas waar je meer informatie vindt over de wasvoorschriften. Zie je het icoontje van handwas staan dan moet je de jas zeker niet in de wasmachine gooien. Bijzondere jassen zoals wollen jassen en leren jassen doe je bijvoorbeeld niet zo snel in de wasmachine. Bij dit soort jassen kun je beter met een milde zeepoplossing en een zachte doek aan de slag om de jas zo fris mogelijk te krijgen.
Kan een jas in de wasmachine?
Soms worden jassen zó vies dat je ze niet met de hand schoon krijgt. Een jas van een delicaat materiaal, zoals een wollen jas, kun je in dat geval soms alsnog in de wasmachine schoon krijgen. Het is belangrijk om hiervoor speciaal wasmiddel aan te schaffen en om de jas eerst te laten weken voordat je ‘m helemaal laat reinigen door de machine. Heb je geen voorlader op je wasmachine zitten? Doe dit dan eerst met de hand en leg de jas in een bak water. Gebruik geen wasverzachter, omdat dergelijke producten een milieuvervuilend effect hebben. Let bij het wassen van delicate stoffen, zoals wol, altijd op de temperatuur van de wasbeurt. Hiervoor geldt: liever te laag dan te hoog. Laat dat ook nog eens een stuk beter zijn voor het milieu en je hebt een fijne combinatie. Het grootste deel van damesjassen, herenjassen en kinderjassen kun je gewoon in de wasmachine doen. Let er wel op dat je in sommige gevallen speciaal wasmiddel moet aanschaffen en dat je de jas op ecostand of 30 graden wast. Voor echt hardnekkig vuil kun je je jas wellicht beter naar de stomerij brengen.
Hoe droog ik een jas na een wasbeurt zo duurzaam mogelijk?
Een jas in de droger doen is een absolute no go: zowel voor de jas als voor de wereld. Een droger vreet namelijk ontzettend veel energie. Je kunt je gewassen jas daarom beter zelf laten drogen; daarmee blijft het pasmodel van je jas ook nog eens het mooist. Beschik je over een tuin? Schaf dan een handige droogmolen aan waar je je gewassen kleding en jas aan kunt ophangen. Let wel op dat je niet iedere jas zomaar kunt ophangen aan wasknijpers. Voor sommige jassen is het namelijk beter om ze liggend te laten drogen – daar blijven ze mooier van, waardoor de langer mee kunnen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor een donsjas: dit soort jassen zijn gevuld met dons dat verplaatsbaar is. Wanneer je de jas ophangt, gaat al het dons naar beneden. Leg een donsjas liever plat neer op een wasrek of op een kleed op de grond zodat het model helemaal mooi blijft.