Interview met The Social Reporter

The Social Reporter

“Zou je jezelf willen introduceren voor onze lezers die je nog niet kennen?”

Tuurlijk! Mijn naam is Saskia Mulder. De meeste mensen die mij kennen, kennen me van mijn instagramaccount @TheSocialReporter. Daar geef ik in mijn stories concrete tips over hoe je met dagelijkse keuzes het meest effectief verschil kunt maken voor een duurzamere planeet. Vaak zit dat nét anders dan mensen denken. Zo kun je bijvoorbeeld beter wel producten met een 35%-kortingsticker kopen, ook al zitten die verpakt in plastic. Ook geef ik tips over hoe je met je omgeving kunt communiceren over duurzaamheid, op zo’n manier dat mensen niet in de weerstand schieten. 

Ik ben spreker en trainer voor De verborgen impact (het boek geschreven door Babette Porcelijn). Daarnaast ben ik ook senior klimaatcoach bij Klimaatgesprekken. En ik geef trainingen over duurzaamheidscommunicatie en storytelling. Oh ja, en vanaf het nieuwe jaar ben ik ook co-host bij de podcast ‘Het groene hart van..’ van Jelle Derckx, bekend van het blog growthinkers.nl

“Zo, dat is een boel!”

Ja het is best veel, maar het is allemaal met hetzelfde doel: Een duurzame toekomst creëren voor de mensheid op deze planeet.

Foto met dank aan Cindy van Rees

“Wat is jouw motivatie voor je Instagram?”

Mijn volgers motiveren mij elke dag weer. Ik krijg zoveel berichtjes van mensen die of geïnspireerd zijn om een duurzamere keuze te maken, of mensen die zich heel kwetsbaar durven op te stellen in de vragen die ze stellen of de reflecties op hoe moeilijk ze sommige keuzes vinden. Dat raakt me elke keer. Het feit dat mensen bereid zijn om stappen te zetten, hoe groot of hoe klein ook. Ik word er elke dag weer blij van!

“Waarom zouden onze lezers jouw instagram volgen?”

Als ze meer willen weten over hoe ze effectief duurzame keuzes kunnen maken tijdens hun dagelijks leven. Koop je bijvoorbeeld die onverpakte, niet biologische komkommer in de supermarkt, of die biologische die in plastic zit verpakt? Meer dan driekwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over onze impact op de planeet, maar heel veel mensen weten niet goed hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing. Ik breng dat op een laagdrempelige, humoristische en vooral oordeelloze manier. Ik laat mensen zien wat er binnen hun handelingsperspectief ligt en waarmee ze veel verschil kunnen maken. En wat dingen zijn waarop je meer kunt relaxen. En ik maak ze vooral enthousiast en focus op het positieve, in plaats van op de doemscenario’s. 

“Wat probeer je te betekenen je voor volgers?”

Ik krijg dagelijks tientallen berichten van mensen die voor duurzame dilemma’s staan. Vaak staan ze voor een keuze en willen ze weten welke de meest duurzame optie is. En ook vaak krijgen ze te maken met weerstand in hun omgeving als reactie op hun leefstijl en weten ze niet hoe ze daarmee moeten omgaan (bijvoorbeeld een partner die minder duurzaam leeft dan zij en waarmee er wrijving ontstaat). Ik probeer ze dan te helpen met te laten zien hoe ik zelf keuzes maak. En ook tips te geven over hoe je op een goede manier over dit onderwerp in gesprek gaat.

“Wat is je doelstelling met je Instagram?”

Mijn droom is dat ik uiteindelijk bijdraag aan het kantelpunt naar een duurzame wereld. Dat als mijn kleinkinderen mij ooit vragen wat mijn rol was in deze tijd, ik kan zeggen dat ik er alles aan heb gedaan om bij te dragen aan de verandering, samen met zoveel andere ‘changemakers’ om me heen.

“Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou?”

Het is mijn passie, mijn missie, waar ik elke dag mijn bed voor uitkom. Haha, ja best belangrijk dus. Nee maar serieus. Dit is wat mij betreft de grootste uitdaging van deze tijd. Het feit dat ik werk mag doen waarmee ik bijdraag aan de oplossing, geeft me ontzettend veel voldoening. 

“Hoe kunnen de lezers gemakkelijk duurzaamheid toepassen?”

Mijn belangrijkste tip zou zijn: ga naar www.mijnverborgenimpact.nl en reken uit hoeveel aardes we nodig zouden hebben als iedereen zou leven zoals jij (voor de gemiddelde Nederlander is dat 3,5 aarde). Je ziet dan ook meteen waarin je grootste slagkracht ligt voor duurzame keuzes. De grootste impact zit in het kopen van nieuwe spullen (met name electronica), het eten van vlees, je woning en vervoer. En dan met name in de productie daarvan. Zelf denk ik altijd kritisch na of ik dingen die ik wil kopen wel echt nodig heb. En zo ja, dan probeer ik het tweedehands te kopen. Daarnaast eet ik hoofdzakelijk plantaardig. Reizen doe ik met de trein, ik heb besloten in principe niet meer te vliegen, tenzij er echt een aanleiding voor is. Komend jaar wordt mijn derde vliegtuigvrije jaar. Mijn huis kan nog wel wat duurzamer, dat is het volgende dat ik ga aanpakken.

“Waar moeten ze op letten?”

Ik zou zeggen: probeer vooral te focussen op de grote dingen, daarmee maak je het meest verschil en dat werkt motiverend, want dan zie je snel resultaat. Maar misschien nog wel belangrijker: kies dingen uit die je leuk vindt om te doen. Zorg dat je er plezier aan beleeft. Dan geeft het namelijk zoveel voldoening en hou je het makkelijk vol. Bovendien ben je dan sneller een inspiratie voor je omgeving. En tot slot: bedenk je dat niet alles in één keer hoeft. Het is echt een proces, neem er de tijd voor. Zelf heb ik er 2,5 jaar over gedaan om met mijn leefstijl binnen de draagkracht van de aarde te komen. Als iedereen zou leven zoals ik nu, zouden we aan 0,9 Aarde genoeg hebben. 

“Beste duurzaamheid tips voor 2020?”

Kijk naar alle rollen die je hebt in je leven. Je bent misschien partner, ouder, dochter of zoon, werknemer, werkgever, en misschien ook nog wel vrijwilliger ergens. In al die rollen kun je een positieve bijdrage leveren aan verduurzaming van onze wereld. Vind jouw innerlijke duurzame superheld, we hebben je nodig! En betrek ook vooral je omgeving op een prettige manier bij waar je mee bezig bent. Als meer dan 20% van de bevolking van boven de 20 duurzaam leven als het nieuwe normaal gaat zien, dan gaat de kanteling ineens heel hard. Dus kijk waar jij af en toe een steentje in het water kunt gooien om een waterrimpeleffect te veroorzaken. 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *