Telefoon in de kast? Kom in actie voor een tweede leven en je portemonnee

Telefoon in de kast Kom in actie voor een tweede leven en je portemonnee

Om maar direct met de deur in huis te vallen: het verkopen van tweedehands apparatuur biedt vele voordelen. Allereerst verdien je geld. Bovendien is het verkopen van tweedehands ook voor de koper een voordelige en een duurzame keuze. Waarom de volle prijs betalen voor een gloednieuw apparaat als je een bijna identieke versie kunt krijgen voor een fractie van de prijs? Verder draag je natuurlijk bij aan een circulaire economie door het aanbieden van bestaande producten. Je telefoon verkopen, wat zijn de opties en hoe pak je het aan?

Je bent niet de enige!

Om te beginnen een kleine geruststelling. Je bent niet de enige met een telefoon in de kast. Volgens een studie uitgevoerd door het bedrijf YouGov in het Verenigd Koninkrijk in 2018, gaf bijvoorbeeld bijna een derde van de respondenten aan dat ze minstens één ongebruikte telefoon thuis hadden liggen. Deze telefoons worden vaak bewaard als reserve of als back-up, maar zelden of nooit gebruikt. Een andere enquête, uitgevoerd door Deloitte in 2020, vond uit dat ongeveer 28% van de respondenten in de Verenigde Staten aangaf dat ze minstens één ongebruikte smartphone in huis hadden. Een deel van deze telefoons lag waarschijnlijk ergens in een kast, zonder dat ze ooit werden ingeschakeld of gebruikt.

Hoewel er geen specifieke cijfers zijn die aangeven hoeveel mensen hun oude telefoons precies ongebruikt in de kast laten liggen, geven deze studies wel aan dat dit wereldwijd een vrij veelvoorkomend fenomeen is.

Waarom zou je het doen?

Daarnaast is tweedehands kopen natuurlijk ook een vorm van recycling. In plaats van dat de oude apparatuur ergens op een stortplaats belandt, krijgt het een nieuw leven bij iemand anders die er nog veel plezier van heeft. Zodra je nagaat hoe het er momenteel voorstaat met de hoeveelheid grondstoffen op onze planeet, maar bijvoorbeeld ook met een chiptekort, kan dit je een extra boost motivatie geven om je meer te verdiepen in de tweedehands markt.

Heeft het wel zin? Men denk vast dat er iets mis mee is.

Ten eerste zit er op de meeste apparaten twee jaar garantie, dus in veel gevallen zijn defecte toestellen al geretourneerd. Veel mensen weten dit. Maar ook de leeftijd van het apparaat zegt natuurlijk niet altijd iets! Misschien heb je besloten om te upgraden naar een luxere optie, of misschien beschik je inmiddels over een telefoon van de zaak. In deze gevallen is de apparatuur vaak nog in uitstekende staat. Het zou dus zonde zijn om het weg te gooien of in de kast te laten verstoffen, terwijl het nog perfect bruikbaar is.

Waar kun je jouw Iphone verkopen?

Er zijn natuurlijk tal van online platforms waar je gemakkelijk tweedehands elektronica kunt (ver)kopen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan de welbekende websites als eBay, Facebook en Marktplaats. Of verkoop je Iphone op minder bekende marktplaatsen die je gemakkelijk kunt vinden via verschillende online zoekmachines. Ook kun je denken aan offline methodes als een ouderwetse rommelmarkt of een pandjeshuis. Leuk om wat extra geld te verdienen en tegelijkertijd kun je zo natuurlijk de levensduur van je apparaten te verlengen.

Mocht je toch geen zin hebben om je telefoon te verkopen, dan kun je ook overwegen om je spullen te doneren aan goede doelen of lokale gemeenschappen. Kleding, meubels, speelgoed maar ook apparatuur die nog in goede staat zijn, kunnen een nieuw leven krijgen bij mensen die het minder goed hebben. Er zijn tal van organisaties die blij zullen zijn met je donaties, dus neem zeker eens de tijd om uit te zoeken waar je jouw spullen het beste kunt achterlaten.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *