Je kunt er zelf voor kiezen glutenvrij te gaan eten, maar dat geldt niet voor iedereen. Mensen die lijden aan de ziekte coeliakie hebben geen keuze en die MOETEN glutenvrij eten. De rest van hun leven. Ieder jaar in de maand mei schenken we hier extra aandacht aan, want Meimaand = Coeliakiemaand.
- De start
Bij het starten van een glutenvrij dieet zijn de darmen vaak nog gevoelig. Dan is het verstandig in het begin voorzichtig te zijn met het nuttigen van vetten, peulvruchten, gedroogd fruit, noten, zaden, vruchtensappen, koolsoorten, uien, stroop, appelstroop, kruiden en specerijen. Ook de aanwezigheid van lactose (melksuiker) kan tot ongemak leiden. Vaak is dit tijdelijk totdat de darmen weer lactase bevatten. In plaats van melk en melkproducten is het mogelijk calcium verrijkte sojaproducten te gebruiken.
Raadpleeg bij start van het glutenvrije dieet een diëtist(e) die u de weg kan wijzen in de wereld van glutenvrije producten en zoek informatie en/of hulpmiddelen bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging: www.glutenvrij.nl
Daarnaast hebben we een paar handige lijstjes om te raadplegen, want waar zitten die gluten nu allemaal in?
www.ruttmans.nl/van-nature-glutenvrij-per-categorie
www.ruttmans.nl/kan-gluten-bevatten-per-categorie
www.ruttmans.nl/bevat-gluten-per-categorie
- Glutenvrij logo/certificaat
In de loop der jaren is er een skala aan glutenvrije logo’s ontworpen. Omdat er door de bomen het bos niet meer te zien was, is de wetgeving in 2016 gewijzigd. Een product is nu alleen nog maar glutenvrij indien er op de verpakking geschreven staat dat het geschikt is voor een glutenvrij dieet. Alle logo’s zijn nu enkel nog hulpmiddelen, waarbij het ‘ouderwetse’ logo veruit het betrouwbaarst is. Blijf etiketten lezen, ook als je je weg gevonden hebt in de glutenvrije wereld.
- Van nature glutenvrij
Er zijn een aantal van nature glutenvrije producten en (pseudo)granen, zoals amarant, boekweit, rijst, haver, quinoa, teff, gierst, sorghum, maïs en aardappel. Gebruik deze alleen als u de garantie hebt dat deze echt glutenvrij zijn. Lees het etiket en gebruik je gezonde verstand, want de eerste (kruis)besmetting met gluten begint al bij de oogst.
- Gezond volhouden
Pas het dieet aan aan je levensstijl en zorg daarmee als coeliaak dat je geen moeite hebt het dieet vol te houden.
Ga de uitdaging aan zo weinig mogelijk te koken met pakjes/zakjes en gebruik weinig bewerkte glutenvrije producten. Volg de algemene richtlijnen voor gezonde voeding, varieer en eet voldoende groenten en fruit. Zorg dat je voldoende vezels, vitamines en mineralen eet middels je voeding. Let daarbij op het gebruik van suiker, vet, transvetten en calorieën.
Klik voor inspiratie en recepten: www.ruttmans.nl of kom naar onze winkel in Assen. Wij helpen u graag met onze door studie opgedane kennis en inmiddels bijna 20 jaar lange glutenvrije praktijkervaring.