Vloerisolatie vermindert huisstofmijt

Huisstofmijt is in elk huis te vinden. Deze kleine beestjes zijn met het blote oog niet te zien. Huisstofmijt houdt van een koude vochtige omgeving. Het is daarom belangrijk om je huis en vooral je vloer goed te isoleren. 

Maar wat heeft dat voor gevolgen als je het niet doet? Lees hieronder verder hoe de kans op ademhalingsziekte vergroot kan worden.

Subsidie van SEEH

De SEEH (subsidieregeling energiebesparing eigen huis) is bedoeld om energiebesparing in bestaande woningen te stimuleren. Je kan hier terecht voor subsidie om je huis te laten isoleren. De voorwaarde is dat je minimaal twee of meer energiebesparende isolatiemaatregelen hebt uitgevoerd en betaald. Ze focussen zich vooral op isolatieglas en dak- en gevelisolatie. De ‘buitenschil’ bij woningen wordt hierdoor vaak goed geïsoleerd, maar de vloerisolatie blijft achterwegen wat veel schade toe kan brengen.

Van de SEEH kan maar een keer gebruik worden gemaakt. Heb je de subsidie gebruikt voor isolatieglas en de spouw te vullen, dan kom je niet meer in aanmerking voor subsidie om de vloer te isoleren.

Waarom isoleren

Het niet isoleren van de vloer zorgt ervoor dat dit het koudste oppervlak in huis wordt. De on geïsoleerde vloer is vaak de oorzaak van vochtproblemen rond de begane grond. Huisstofmijt en schimmels zijn hiervan het gevolg. 

Het plaatsen van dubbelglas verergert deze problemen. Vocht wat eerst condenseert op het enkelglas trekt na het plaatsen van isolatieglas voor een groot deel naar de vloer. Hierdoor heb je nog meer last van schimmelvorming onder de woning, huisstofmijt in vloerbedekking en schimmels aan de onderkant van meubels. Vaak met dit soort gevallen helpt ventilatie ook niet meer.

Huisstofmijt en allergie

Door deze verhoging van schimmels en huisstofmijt kunnen mensen sneller astmatisch worden. Het kan ook eczeem, neus- en oogallergie veroorzaken. 

Vooral als je thuis tapijt of losse vloerkleden hebt is het handig om je vloer te laten isoleren om huisstofmijt te voorkomen. Het zorgt voor een warme en droge vloer. Dat is precies het ding waar de kleine beestjes niet van houden. Een stofje wat uit de huisstofmijt zijn uitwerpselen komt, is het gene wat de allergie veroorzaakt. Vaak komt het dus niet van het beest zelf, maar van wat hij achterlaat. Mensen ademen dit in en hierdoor kunnen klachten ontstaan. De ene persoon is er gevoeliger voor dan de andere persoon, maar dat moet je er niet van weerhouden om het tegen te gaan. 

Extra bestrijdingsmogelijkheden

Het volledig uitroeien van huisstofmijt is vaak niet mogelijk, maar ook niet nodig. Wel is het goed om ze onder controle te houden, zodat je allerlei klachten probeert te voorkomen. Een aantal dingen die je extra kan doen is het tegen gaan van zo veel mogelijk stoffige en vochtige plekken in huis. Overweeg om oude materialen met een groot oppervlak te verwijderen, bijvoorbeeld vloerbedekking of een oud matras. De hoeveelheid vocht kan je verlagen door regelmatig te ventileren. Zet daarom vaak je ramen open.

Hou vooral je slaapkamer goed schoon en was regelmatig je bed. Het grootste deel van je dode huidschilfers verlies je namelijk tijdens het uitkleden en tijdens het slapen. Het beestje voedt zicht hiermee, waardoor het extra belangrijk is om die plek goed schoon te houden.

Onze conclusie hieruit is dat het isoleren van je vloer wel degelijk ergens goed voor is. Daarbij kun je zelf ook nog dingen doen om ademhalingsziektes en andere kwaaltjes te voorkomen door het huis goed schoon te houden!

 

Vond je dit een interessant artikel? Abonneer je voor onze nieuwsbrief en volg ons op Social Media om niks te missen!

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.