Namasté is een woord wat veel wordt gebruikt tijdens yoga. De directe vertaling is: ‘het goddelijke in mij buigt voor het goddelijke in jou.’
Maar wat wordt daar nu eigenlijk mee bedoelt en waar komt het vandaan? Hieronder leggen we dat voor je uit.
Het woord
Namasté kun je opdelen in twee woorden met verschillende betekenissen. Het eerste woord ‘Namas’ betekent letterlijk ‘buig’. Dit gebaar doe je door allebei je handen tegen elkaar aan te vouwen, tegen je borst te zetten en een kleine buiging naar voren maken.
Het tweede woord ‘Té’ betekent ‘voor jou’. Je buigt dus naar de persoon die je groet. Wanneer je naar iemand groet hoef je niet per se het woord namasté uit te spreken. Je kan ook alleen het gebaar maken zonder iets te zeggen.
Herkomst
Het woord Namasté komt oorspronkelijk uit het Sanskriet. Het is de literaire en heilige taal van onder andere het boeddhisme en het hindoeïsme. Het is geen volkstaal, maar een cultuurtaal die altijd bij een zekere sociale elite heeft gehoord. Sanskriet is de basis voor veel talen geweest. Hieruit zijn veel andere talen ontstaan, zoals Hindi, de taal die ze in India spreken. In India en in andere Aziatische landen is namasté een gebruikelijk handgebaar om mensen te groeten en om respect te tonen.
Spirituele kant
Het woord namasté staat voor respect voor de goden of voor degene die je begroet. Wanneer je iemand begroet met namasté is het belangrijk dat je weet wat het betekent en daardoor de betekenis ook echt kan voelen en overdragen.
Wanneer een persoon iemand groet met: ‘het mooie waardevolle deel in mij, groet het mooie waardevolle deel in jou’, dan komt er een gevoel van emotie los. Namasté zou een positief gevoel en energie moeten overbrengen aan de ander.
Namasté en yoga
Namasté is een normale begroeting bij de yogalessen. Het gebaar wordt gedaan om een vreedzaam en spirituele boodschap te sturen naar het universum, met de hoop dat er een positieve boodschap terugkomt. Yogi (de deelnemers aan de yogales) zeggen het ook wel om de leraar te bedanken of als een soort opluchting omdat ze het einde van de les hebben gehaald. Vaak wordt er ook bedoeld dat iedereen gelijk is en dat iedereen even hard gewerkt heeft.
Onze conclusie is dat je Namasté kunt gebruiken als een bedankje aan de wereld en een eerbetoon aan jezelf en aan degene die je groet. Het is dus veel meer dan een symbolisch gebaar.
Vond je dit een interessant artikel? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Social Media om niks te missen!