Zo voorkom je gehoorschade

Festivals en concerten zijn vaak een oorzaak van gehoorschade. Maar ondanks dat die er nu tijdelijk niet zijn, is het nog steeds belangrijk om goed op je gehoor te letten. Want langdurig hard geluid of 1 harde knal kan al gehoorschade opleveren. Je hebt je oren maar 1 keer, dus weer er zuinig op! We hebben een aantal praktische tips om gehoorschade te voorkomen op een rijtje gezet. Heb je wel gehoorschade opgelopen? Dan kan je zorgverzekering in sommige gevallen helpen. Ook daar vertellen we meer over.

Wat is gehoorschade?

Voor we starten met de tips, is het handig om te weten wat gehoorschade precies is. In je oor zitten hele kleine haartjes. Die vangen het geluid op. De trillingen van hard (en langdurig) geluid kunnen er voor zorgen dat deze haartjes kapot gaan. Net zoals een tak van een boom kan breken tijdens een storm. De haartjes in je oor zijn zó klein, dat herstel niet mogelijk is. Vaak is gehoorschade blijvend. De meeste omschrijven gehoorschade als een constante piep of ruis in het oor. Maar een drukkend of pijnlijk gevoel in de oren kan ook tot de klachten horen.

Gehoorschade en je zorgverzekering

Heb je gehoorschade opgelopen? Dan kun je via je zorgverzekering soms een vergoeding krijgen. Bijvoorbeeld voor een tinnitusmaskeerder. Dat is een apparaatje wat je in je oor doet bij oorsuizen of een piep (tinnitus). Het apparaatje geeft een tegengeluid af waardoor je minder hinder van het suizen of de piep ervaart. Is je gehoorschade zo erg dat je een gehoorapparaat nodig hebt? Ook dan krijg je een deel vergoed vanuit je basis zorgverzekering. Met een aanvullende zorgverzekering krijg je vaak meer vergoed.

Geluidsschade voorkomen

We hopen dat het nog niet zover voor je is. En daarom kun je maar beter voorkomen dan genezen. Met deze praktische tips zorg je in ieder geval dat jij de kans op gehoorschade zo klein mogelijk houdt:
● Draai de volumeknop omlaag. Zeker bij je favoriete nummer kan het lekker zijn om de volumeknop open te draaien. Maar het is beter voor je oren om het geluid zachter dan 80 decibel te zetten. Er zijn verschillende apps waarmee je dat kunt meten.
● Gun je oren een pauze. Ben je op een feestje? Dan is het verstandig om af en toe even naar buiten of een andere ruimte te lopen waar minder of geen muziek is. En zorg ervoor dat je niet te dicht bij de speakers staat.
● Gebruik een koptelefoon. Tijd om je oordopjes aan de kant te leggen en zet een koptelefoon op. Het geluidsniveau is met oordopjes hoger, omdat ze dichterbij je trommelvlies komen.
● Eet gezond. Dat klinkt misschien gek, maar goede voeding met de juiste vetten en veel antioxidanten zorgen voor extra bescherming van je gehoor.
● Goede gehoorbescherming. We dragen oordopjes als we een partner hebben die snurkt, in een gehorig hotel zijn of als het nodig is voor werk. Maar ook in je vrije tijd waar muziek belangrijk is, is het verstandig om goede gehoorbescherming te dragen. Dus ook op festivals, feesten en concerten! Het is niet suf, maar juist verstandig. Je kunt je oren niet repareren, dus wees ook een voorbeeld voor anderen.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.