Belang sociale investeringen erkend.
Barefoot Power, een bedrijf dat betaalbare zonne-energie producten in Afrika verkoopt, heeft woensdagavond 30 mei de Ashden Awards 2012, werelds belangrijkste prijs voor groene energie, gewonnen. Duurzame ontwikkeling lijkt steeds meer van sociale investeerders te moeten komen. Dat sociale onderneming Barefoot Power de belangrijkste prijs voor groene energie heeft gewonnen, onderstreept dat.
Barefoot Power streek een prijzengeld van ruim 120.000 dollar (omgerekend bijna 90.000 euro) in de wacht tijdens een prestigieuze ceremonie in London.
Duurzamer, goedkoper en veiliger
De sociale onderneming Barefoot Power rolt met enorme snelheid betaalbare zonne-energie producten uit in Afrika. Dit brengt letterlijk verlichting voor mensen met beperkte of geen toegang tot het electriciteitsnetwerk. Producten variëren van een bureaulampje tot complete kits om te gebruiken in huizen, ziekenhuizen en scholen.
Foto: Oikocredit
Sociaal investeren een trend
Het meeste kapitaal voor Barefoot Power komt uit Europa, met name uit Nederland. De in Amersfoort gevestigde sociale investeerder Oikocredit International was in 2006 de eerste investeerder in Barefoot Power. Dankzij een paar honderdduizend euro in de eerste jaren en een bedrijfskundig adviespakket van Oikocredit breidde Barefoot Power zich in de eerste jaren snel over meerdere landen uit. Het door twee Australiërs opgerichte Barefoot Power is nu deels in het bezit van Oikocredit, nadat Oikocredit vanaf 2006 in totaal 942.500 euro investeerde in het bedrijf.
Otto Albrecht van Oikocredit Nederland: ‘Met het toekennen van deze prijs wordt het belang van sociale investeringen onderstreept. Zonder investeerders zoals Oikocredit kon zo’n duurzame ontwikkeling als deze nooit gerealiseerd worden. Gelukkig is sociaal en duurzaam investeren een trend. Bij hulpgeld blijft de ontvanger afhankelijk en als de giften stoppen, komt er vaak niks meer van een project terecht. Via Oikocredit investeer je in een bedrijf met een goed business plan. De ontvanger betaalt de lening met rente terug. Daardoor wordt hij of zij gedwongen tot zelfstandigheid, creativiteit en vernieuwing.’ Oikocredit keert al ruim twintig jaar een stabiel dividend uit aan haar aandeelhouders.
Groei dankzij microkrediet
Er is veel vraag naar de lampen die niet alleen duurzamer zijn, maar ook goedkoper en veiliger dan de gangbare kerosine-lampen. Om grote aantallen mensen te bereiken, werkt het bedrijf met microfinancieringsorganisaties die leningen verschaffen aan kleine leveranciers van de zonne-lampen. Albrecht: ‘Zo snijdt het mes aan minstens twee kanten. Arme maar ondernemende mensen kunnen dankzij microfinanciering een duurzaam bedrijfje opzetten. De gebruikers van de lampen kunnen bovendien op een goedkope en veilige manier ‘s avonds nog actief zijn. Het blijkt dat kinderen meer tijd aan hun huiswerk besteden.’
Tot nu toe heeft Barefoot meer dan 350.000 lampen en verlichtingskits verkocht. Daarmee bracht het een transformatie teweeg in de levens van 1.7 miljoen arme mensen in ruim twintig landen in Afrika, Azië Pacific, India en de Verenigde Staten.
Tien miljoen mensen in 2015
Barefoot Power heeft zich als doel gesteld vijf miljoen mensen te bereiken in 2012 en tien miljoen in 2015. Het bedrijf verwacht dat ze tweehonderd medewerkers wereldwijd in dienst hebben in 2015. ‘Dit zijn realistische cijfers’, zegt Barefoot-directeur Rick Hooper. ‘In oktober 2011 hebben we de grens van anderhalf miljoen mensen al bereikt. Onze grootste uitdaging is om de organisatie op een gezonde manier te laten groeien, zodat we kunnen blijven voldoen aan de vraag. Onze supply chain (beheer van logistiek) moet robuust genoeg zijn om in plaats van vier containers per jaar, twee containers per dág te verschepen.’
Ongeveer 1.4 miljard mensen wereldwijd hebben geen toegang tot moderne energie.
Oprichter en directeur van Ashden, Sarah Butler-Sloss, zegt: ‘In dit Internationale VN-jaar van duurzame energie voor iedereen, vormt Barefoot Power een krachtig voorbeeld van het enorme potentieel voor bedrijven om de armen van duurzame energie te voorzien.’
De negatieve gevolgen van het gebruik van kerosine als brandstof:
• Driehonderdduizend doden als gevolg van verbranding ieder jaar.
• Vier miljoen vrouwen zijn ieder jaar slachtoffer van ernstige brandwonden.
• Meer kinderen sterven ieder jaar aan brand gerelateerde ongevallen dan aan tbc of malaria.
• De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie van de VN) geeft aan dat ieder jaar 1,6 miljoen mensen sterven als gevolg van slechte ventilatie in huis en het gebruik van traditionele brandstoffen.
• Het inademen van de rook in huis staat gelijk aan het roken van twee pakjes sigaretten per dag.
Barefoot Power
Barefoot Power is een sociale onderneming die zich richt op betaalbare verlichting en opladers voor mobiele telefoons in lage inkomenslanden, waar geen tot weinig toegang tot elektriciteit is. De organisatie ziet elektriciteit als essentieel onderdeel van economische ontwikkeling en een eerste stap om armoede te kunnen ontstijgen. Oikocredit was in 2006 de eerste investeerder in Barefoot Power. Beide partijen ontdekten elkaar tijdens een businessplan competitie.
www.barefootpower.com
Oikocredit
Oikocredit is een vooraanstaande pionier in de microfinancieringssector. Sociaal investeerder Oikocredit is sinds haar oprichting in 1975 uitgegroeid tot een van de grootste particuliere financiers van de microkredietsector wereldwijd. De internationale coöperatie verstrekt leningen aan arme maar ondernemende mensen. Tegen eerlijke voorwaarden, op basis van gelijkwaardigheid. Particulieren, bedrijven en organisaties maken dit werk mogelijk door te beleggen in aandelen Oikocredit. Vanaf 1989 heeft Oikocredit elk jaar een stabiel dividend uitgekeerd aan haar aandeelhouders.
www.oikocredit.org
Ashden Awards
De Ashden Awards zijn in 2001 opgericht om duurzame energie te bevorderen om klimaatverandering en armoede aan te pakken. Barefoot Power is samen met zeven andere organisaties uit India, Indonesia, Cambodja, Peru en Afghanistan als finalist geselecteerd. De beschermheer van Ashden is de Prins van Wales.
www.ashden.org/international_2012
De VN en het Internationale jaar van duurzame energie
De VN hebben 2012 als ‘het Internationale jaar van duurzame energie voor iedereen’ uitgeroepen. VN Secretaris-generaal Ban-Ki-moon heeft daarop een nieuw wereldwijd initiatief gelanceerd: Sustainable Energy for All, wat drie hoofddoelen heeft: het verzekeren van universele toegang tot moderne energie; het verdubbelen van de snelheid van vernieuwing in energie-efficiency en het verdubbelen van het aandeel van hernieuwbare energie in de energie-mix.