De beste kinderschoen? Geen schoen! 

Voetaktief

Terwijl er in de schoenwinkels nog veel vastgehouden wordt aan het idee dat een kind stevige en ondersteunende schoenen nodig heeft bij de eerste stapjes, zie je in de paramedische wereld een verschuiving optreden in dit advies.

De geluiden klinken steeds meer naar een vrije beweeglijke voet die de mogelijkheid moet krijgen om zich te ontwikkelen tot een sterke voet. En dit kan alleen maar met zacht schoeisel of zelfs helemaal geen schoen! Twee paramedici aan het woord:

Dr. Ir. Register Sportpodoloog Yvonne Bontekoning: Voetaktief
Kinderen maken een enorme motorische ontwikkeling door in de eerste 10 levensjaren. In deze fase ontwikkelt de voet zich van een platvoet naar een normaal voetgewelf. Een “goede” stevige schoen fungeert als een ondersteunende mal voor de voet.
De onderzoeken die zijn gedaan naar verschillende soort schoeisel laten zien dat de mediale voetboog zich vormt ongeacht het dragen van gewoon, ondersteunende of orthopedisch schoeisel. Daarentegen zijn er enkele andere onderzoeken waarin geschoeide voeten met blote voeten worden vergeleken en laten zien dat de mediale voetboogontwikkeling kan worden belemmerd en de stand van de grote teen sterk wordt beïnvloed door het dragen van stevige schoenen.
Het aantal platvoeten is namelijk hoger bij de geschoeide kinderen van dezelfde leeftijd t.o.v. leeftijdgenootjes die blootsvoets gaan. En maar een kwart van de geschoeide 5-jarigen had nog een rechte grote teen!

De impact van schoenen op de voeten van kinderen is zelfs zichtbaar. De voeten zijn minder beweeglijk met schoenen aan. Ook worden de voetspieren minder gestimuleerd door de verminderde voetbeweeglijkheid, met als gevolg verminderde spierkracht. En daarbovenop weten we uit onderzoek dat het te vaak dragen van schoenen met stijve zolen en stug bovenwerk de voet op langere termijn zijn flexibiliteit verliest.

Lees hier het hele artikel: http://www.goedvoets.com/de-kindervoet

Kortom: hoe minder schoen,  hoe natuurlijker de voet kan bewegen.

Voetaktief

Posturologist Peter W.B. Oomens:
Al in 1992 pleitten twee Indiase orthopeden voor het blootsvoets gaan en staan van kinderen, zeker tot hun zesde jaar. Iedere volwassene weet dat spieren sterker worden door ze te gebruiken. De voet vast zetten in stijve schoenen, draagt niet bij aan het versterken van spieren.

voetaktief

De menselijke voet heeft 26 botjes die naast elkaar liggen. Dit betekent dat onze voetbotjes bij elkaar gehouden moeten worden. Daar is veel kracht voor nodig, zeker tijdens het lopen, omdat steeds één voet afwisselend ons hele gewicht moet dragen. Die stevigheid wordt geboden door de korte voetspieren.
Maar we hebben nog een sterk draagmechanisme: de holte aan de binnenzijde van de voet: het geleng. De botjes liggen hier zo naast elkaar, dat er een natuurlijke romaanse boog ontstaat. Deze is heel sterk! Waarom wordt er dan toch ter hoogte van dit geleng in de meeste schoenen steun aangebracht?
Dat is net zo iets als een brug met het romaanse boogprincipe aan de onderzijde opvullen om doorzakken te voorkomen. Een functie van deze boogconstructie is ‘vering’, te zien als schokdemping. Door het geleng op te vullen, ontneem je de voet haar ’vering’.
De beste kinderschoen is een schoen die ‘de voet niet in de weg zit’, met een soepele zool, ruimte bij de tenen en met zo min mogelijk steun. En zodra het kind thuis komt, lekker de schoentjes uit en spelen met die voeten.

Lees hier het hele artikel: http://www.goedvoets.com/publicaties

Voetaktief

Op zoek naar een verantwoorde kinderschoen?

Voor verschillende modellen én korting: http://voetaktief.nl/voetaktief-nl/Webshop/

Liesje Thienpont en Ludka Vloemans
Oprichters van VoetAktief
www.voetaktief.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *