De keuringsdienst van de aarde

Eerlijkheid duurt het langst.

Daarom zetten we in deze rubriek de zaken op scherp. In elke editie kiezen we vier producten – van wijn tot teenslippers – die we onderwerpen aan een kritische blik. editie: lunchtrommels en bekersJong en oud, eten en drinken moeten we allemaal en overal. Nu zijn de meeste broodtrommels en drinkbekers gemaakt van plasticsoorten. Materialen die veelal weekmakers en andere giftige stoffen bevatten. Hoe neem je zonder nare bijsmaak je lunch fris en fruitig mee naar school en werk?


Wat: Broodtrommel  

Merk: Lunchbots
Verkrijgbaar: greenjump.nl

Prijs: € 20,95

Materiaal: roestvrij staal

Oordeel: Een stoere, stevige lunchtrommel die jaren meegaat (duurzaam). Het handige tussenschotje houdt je appelpartjes goed gescheiden van je boterham.

Wat: Drinkzakje

Merk: Stephen Joseph

Verkrijgbaar: villakaatje.nl

Prijs: € 4,95
Materiaal: bpa-vrij plastic

Oordeel: Grappig drinkzakje waar 300 milliliter drinken in kan. Prima geschikt voor iets grotere kinderen. Door te kleine (knijpgrage) kinderhandjes wordt het snel een knoeiboel.

Wat: Bidon 

Merk: Klean Kanteen 

Verkrijgbaar: greenjump.nl

Prijs: € 19,95 
Materiaal: roestvrij staal 

Oordeel: Lichtgewicht bidon, verkrijgbaar in vrolijke kleuren. Mooi meegenomen: makkelijk schoon te maken door de wijde hals waar makkelijk een afwasborstel door past. Wat: Drinkbeker

Merk: Zuperzozial

Verkrijgbaar: ecozo.nl

Prijs: € 9,95

Materiaal: Beker van bamboe en maïs met grip van siliconen, 100% biologisch afbreekbaar

Oordeel: Sterk, mooi en milieuvriendelijk. De beker is onderdeel van een heel servies van bamboe-mais. Mooi om te sparen.

Wat: Babyfles

Merk: Pacific baby

Verkrijgbaar: happykiddy.nl
Prijs: € 18,50
Materiaal: roestvrij staal en siliconen speen

Oordeel: Toppunt van duurzaam; door de verschillende doppen – van speen naar drinktuit met handvatten tot sportdop – is deze onverwoestbare beker van baby tot basisschool te gebruiken.

Plastic (not) fantastic

Al ruim twee jaar geldt er een verbod op Bisphenol A (bpa) in babyflesjes, maar vreemd genoeg mag bpa nog wel gebruikt worden in bekers en serviesgoed wat voor grotere kinderen en volwassenen is bestemd. Geen fijn idee, want bisphenol A is een hormoonverstorende stof die in verband wordt gebracht met vervroegde pubertijd bij meisjes, obesitas, diabetes en mogelijk kankerverwekkend is.
 


Code checken

Op veel producten van plastic kom je een driehoekje bestaande uit pijltjes tegen. Dit is de recyclecode die iets zegt over de plasticsoort waarvan het product is gemaakt. Een beknopt overzicht: 


code 1: PET (polyethyleen tereftalaat) waar de meeste water- en limonadeflesjes van worden gemaakt. Prima voor eenmalig gebruik. Bij beschadiging kunnen de flesjes DEHP lekken wat mogelijk kankerverwekkend en hormoonverstorend is.


code 2: HDPE (hoge dichtheid polyethyleen), bpa-vrij en recyclebaar.


code 3: PVC (polyvinylchloride) bekend van onder andere zwembandjes, slabbetjes en douchegordijnen. Bevat dioxine, een mogelijk kankerverwekkende stof. 


code 4: LDPE (lage dichtheid polyethyleen) waar onder andere plastic tasjes van worden gemaakt is één van de veiligere plasticsoorten.


code 5: Polypropeen bevat geen weekmakers en wordt beschouwd als veilig en recyclebaar.


code 6: PS (Polystyreen) zit in de verdachtenbank door de stof styreen: milieuonvriendelijk en schadelijk voor de gezondheid.


code 7: is de restgroep waar verdachte plasticsoorten als policarbonaat (bevat bpa) onder vallen, maar ook veilige soorten biologisch afbreekbare plastics gemaakt van mais, aardappel en rijstzetmeel.

Stappenplan

– Check de recyclecode.

- Zoek op de verpakking naar de vermelding 0% BPA of BPA-vrij

- Kies voor bekers en trommels gemaakt van bamboe, polypropeen, keramiek, glas of roestvrij staal.
- Oké zijn vermeldingen als ftalaatvrij, polypropeen (PP) of polyethersulfon (PES) PVC-vrij.

- Neem het zekere voor het onzekere; kies bij twijfel voor een alternatief als roestvrij staal, glas of bamboe.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *