Steeds meer jongeren voor een beter voedselsysteem

FoodGuerrilla Event 9 november barst van initiatiefrijke jongeren.

Van foodtrucklunch tot zeewierhamburgers en van stickers plakken tot no-waste dinners. Allemaal creatieve, vernieuwende en praktische manieren waarmee vooral jonge mensen proberen ons voedselsysteem te veranderen. Om deze krachten en energie te bundelen organiseren NCDO, lokaalmondiaal en Stichting Oikos op vrijdag 9 november het grote FoodGuerrilla Event bij Uit je Eigen Stad in Rotterdam van 11 tot 19 uur. Het evenement staat helemaal in het teken van voedsel en verandering, met sprekers als Lisette Kreischer (vegan ondernemer) en Maurits Groen (#3 Duurzame top-100).

Guerilla-acties

“We zien dat steeds meer jong volwassenen iets willen veranderen aan de manier waarop we omgaan met voedsel”, zegt Kim Sauter, senior programmamaker bij NCDO. “Om te komen tot een gezonder, eerlijker en duurzamer voedselsysteem, heb je zulke actieve burgers en concrete acties ook hard nodig. Vanuit NCDO versterken we met het FoodGuerrilla-platform de energie en veranderingskracht die bij deze jonge mensen leeft”. Kleine, strijdlustige groepjes die met weinig middelen en verrassende acties publieke aandacht en supporters winnen voor hun idee. Er zijn al meer dan 70 initiatieven aangesloten bij FoodGuerrilla, dat onlangs succes oogstte met het faciliteren van acties van onder andere The Dutch Weed Burger (zeewierburgers uitdelen voor de McDonalds) en The Food Line-Up (foodtruck lunch in Amsterdam tijdens Wereldvoedseldag). The Food Line-Up is nu in gesprek met de gemeente Amsterdam over hoe het aanbod van gezond en goed eten op straat kan worden verbeterd. “Zo zie je hoe een enkele actie de katalysator kan zijn voor een heel veranderingsproces”, zegt Sauter.



Jongeren op de bres voor duurzaam voedsel

Ook Stichting Oikos en lokaalmondiaal herkennen de betrokkenheid van jongeren bij het voedselvraagstuk. Vandaar dat zij begin dit jaar het initiatief namen voor Our Common Food, een platform waarbij bijna 100 jongeren en jonge journalisten samen met professionals oplossingne bedachten voor vraagstukken als obesitas, de prijs van eten en de herkomst daarvan. Zo bekeek het team Globesity het wereldwijde obesitas-vraagstuk vanuit de ketchupketen en bracht het team Lokaal en Seizoensgebonden in samenwerking met PlukdeStad o.a. eetbare gewassen in de stad in kaart. “Doordat jongeren aan de slag konden met heel verschillende thema’s wilden we laten zien dat niet één initiatief de oplossing is, maar dat we op vele terreinen concrete stappen moeten en kunnen nemen.” Zegt Carlijn Savelkouls, vanuit Stichting Oikos projectcoördinator van Our Common Food.

FoodGuerrilla Event
Om al deze energie en aandacht te bundelen organiseren FoodGuerrilla en Our Common Food op vrijdag 9 november het grote FoodGuerrilla Event in Rotterdam. “Veel jongeren en young professionals die zich inzetten voor beter voedsel vinden het belangrijk om onderdeel te zijn van een groter netwerk, een beweging. Ze willen ervaringen uitwisselen en ideeën opdoen om hun initiatieven verder te brengen. Tijdens het Food Guerrilla Event faciliteren we dit.” Aldus Sauter. De dag biedt de 300 deelnemers dan ook volop netwerkmogelijkheden, maar ook workshops campagne voeren, financiering vinden, omgaan met de media, kijkjes in de keuken en debat. De deelnemers gaan in gesprek met o.a. Sywert van Lienden (G500), Lisette Kreischer (vegan ondernemer), Maurits Groen (#3 Duurzame top-100), Jan Willem van der Schans (stadlandbouwexpert) en Kirsten Verdel (publiciste die meewerkte aan de Obama campagne). Het evenement vindt plaats in Rotterdam, bij stadslandbouwinitiatief Uit je Eigen Stad.

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *