Vegetarisch koken met natuurvoeding

Laatst bijgewerkt op 17 juni 2014

Laatste update op 17 juni 2014

Een interview met Marion Pluimes.

Marion Pluimes is natuurdiëtiste. Ze heeft jaren ervaring met het ondersteunen van mensen met verschillende gezondheidsklachten en andere vragen op het gebied van voeding. Daarnaast geeft zij op diverse plaatsen in Nederland kookworkshops en proeverijen. Zij werkt met puur, vers en eerlijke biologisch-dynamische producten. Ook is zij co-auteur van het boek “De kleine vegetariër”.

Door Saskia van der Krift


Aubergine en kikkererwten uit de oven

Je bent natuurdiëtiste. Wat is het verschil tussen een natuurdiëtiste en een gewone diëtiste?
Natuurdiëtisten gaan over het algemeen niet uit van de standaard aanbevelingen vanuit het voedingscentrum. Veel werken er bijvoorbeeld orthomoleculair. Ook een aantal vanuit alternatieve voedingssystemen. Zoals macrobiotiek of ayurveda of de antroposofie. De uitgangspunten zijn puur, vers, eerlijk en biologisch. Er wordt gekozen voor onbewerkte voeding en voeding zonder toevoegingen. Dat is het grootste verschil. Je gaat uit van natuurvoeding en je kijkt op een andere manier naar klachten. Meer vanuit het geheel van de patiënt en niet alleen maar naar de voeding. Dat gebeurt ook wel regulier, maar daar wordt dan meer samengewerkt met reguliere disciplines. Een natuurdiëtist heeft daarnaast ook de keuze uit complementaire disciplines zoals homeopathie en osteopathie.

Wat betekent gezonde voeding voor jou?
Eerst moet je dan even met elkaar afspreken wat je gezond vind. Wat betekent de term gezond? Dat is bijna niet te omschrijven denk ik. Gezonde voeding is voor iedereen heel persoonlijk. De ene voeding is voor de ene beter terwijl de andere persoon beter iets anders kan nemen. Het is afhankelijk van je temperament en constitutie. Voor mij is gezonde voeding: puur, eerlijk, vers en biologisch-dynamische voeding. Niet één van die aspecten, maar allemaal. Vreugde, het leven!

Merk jij dat er tegenwoordig veel meer mensen zijn die behoefte hebben aan gezond leren eten?
Ook dan moet je afspreken wat gezond eten is. Het kan ook zijn de manier waarop je eet, hoe je met voeding omgaat of gaat het letterlijk om het soort eten.
Het klopt wel. Ik merk dat er veel meer vraag is tegenwoordig. Wat veel voorkomt is dat de meeste mensen denken dat ze gezond eten. Maar als je dat echt gaat uitpluizen is dat meestal niet zo. Het is maar eigenlijk een klein percentage van de bevolking die werkelijk gezond eet. Mensen vinden het vaak moeilijk gezonder te eten omdat het echt moeite kost. Er moet dan echt iets veranderd worden. Om gezond te gaan eten moet je echt moeite doen. Het hoeft niet heel veel te zijn maar het gaat vaak om de juiste verhoudingen van voedingsmiddelen. Zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt die je lichaam echt nodig heeft.

Je hebt een kookboek geschreven, “De kleine vegetariër”, vertel daar eens wat over.
Het boek is zo geschreven dat er antwoord wordt gegeven op de vraag: hoe kun je vanaf de zwangerschap tot dat je kind volwassen is, het grootbrengen met de vegetarische voeding? De recepten die erin staan, is hoe ik thuis gewend ben om te eten. Wat ik voor mezelf klaarmaak, maar ook voor de kinderen. De recepten die na de babyhapjes staan, zijn ook voor volwassenen bedoeld. Het is een heel compleet boek want je kunt het voor jezelf en de kinderen gebruiken. Om ze vegetarisch te leren eten. Behalve dat het boek gaat over vegetarisch eten gaat het vooral over natuurvoeding. Dat is een verschil met andere vegetarische kookboeken. Bij mij gaat het om de combinatie van vegetarisme en natuurvoeding.

Boek "De kleine vegetarier"

Je bent ook docent en geeft kookcursussen. Wat is je doelgroep?
Dat is wisselend. Ik geef les bij verschillende instituten. Bij de één is het, het doel dat mensen voedingsadviseur worden. Daar leer ik mensen hoe ze anderen kunnen leren over natuurvoeding.
Ik heb tegenwoordig ook een kookacademie, “De Groene Kookacademie”. Daar geef ik workshops, een compacte cursus en een wat langere opleiding van anderhalf jaar. De cursussen en workshops die ik geef zijn op verschillende locaties in Nederland te volgen.
Natuurlijk is het ook bedoeld voor iedereen die interesse heeft in koken met natuurvoeding!

Wat leer je je cursisten zoal?
Wat ik belangrijk vind bij de opleiding tot natuurvoedingsadviseur, is dat ze leren zelf na te denken over voeding. Zodat ze er een eigen visie over kunnen vormen. Een kritische houding is daarbij noodzakelijk.

Met welke voedingsmiddelen werk je het liefste tijdens je cursussen?
Met biologische! Het liefst biologisch dynamische voeding.

Op je website staat: “door voedingsmiddelen op de juiste manier te bereiden kunnen diverse klachten verminderen of verdwijnen”. Wat bedoel je met de juiste manier?
Dat is per persoon verschillend. Het is afhankelijk van diverse factoren zoals bijvoorbeeld leeftijd en constitutie. De ene persoon doet het goed op rauwe voeding en de andere kan beter voeding eten dat wat gekookt is. Door goede voedingsmiddelen te lang of te veel te verhitten worden deze eigenschappen teniet gedaan. Als je bijvoorbeeld zonnebloemolie hebt of lijnzaadolie en je gaat ermee bakken dan krijg je een substantie waar je lichaam alleen maar last van heeft en het kan zelfs giftig werken. Zo geldt dat voor meerdere producten. Zoals bijvoorbeeld bij een appel. Je raspt het en laat het dan een half uur staan. Dit oxideert en dan is de vitamine C verloren gegaan. Hoe je omgaat met voedingsmiddelen is heel belangrijk. Je kan een goed product om zeep helpen door het verkeert te bereiden. En je kan een goed product een extraatje geven door het goed te bereiden. Een volle graankorrel kun je het beste eerst weken, dan koken en dan even laten nawellen. Om hier op deze manier mee om te gaan bevorder je de vertering in het lichaam. Maar ook dat is per persoon verschillend. Dit kan bijvoorbeeld goed zijn voor iemand die moeite heeft met het verteren van eten. Op deze manier kost het verteren van voedsel voor die persoon minder energie. Maar het kan ook zo zijn dat het voor een persoon die moeite heeft met het verteren van voedsel, het juist goed is om het niet te weken. Om juist op deze manier het lichaam te trainen voeding beter te verwerken. Voor de juiste bereiding wordt echt naar de individuele persoon in z’n geheel gekeken.

Wat is de lastigste vraag die je ooit gehad hebt over gezonde voeding?
Als ik een lastige vraag krijg ga ik speuren, zoeken en praten, dan kom ik er over het algemeen wel uit. Het lastige vind ik de vraag bij auto-immuunziekten. Wanneer er bijvoorbeeld een bepaald enzym niet wordt aanmaakt, dan kun je gewoon niet zoveel. Dat is een mankement van het lichaam en dat kun je niet veranderen. Je kunt de klachten alleen wat afzwakken maar niet echt helemaal verhelpen. Dat vind ik een lastige vraag want ik kan niet meer dan dit. Ik wil natuurlijk ook zorgen dat iemand zich kiplekker voelt omdat die z’n voeding heeft aangepast.

Wat is volgens jou het verschil tussen gezonde voeding en biologische voeding?
Gezond wil niet zeggen dat het biologisch is en biologisch wil niet zeggen dat het gezond is. Het is veel genuanceerder dan dat. Het gaat er ook over welke keuzes kun je maken. Misschien woon je ergens waar je geen biologische voeding kunt krijgen of dat het niet in je budget past. Je kunt dan nog steeds gezond eten door vers en puur te eten. Groenten en fruit van het seizoen is dan het beste.

Ben je zelf vegetariër?
Ik vind het woord voor veel te veel uitleg vatbaar. Het is heel breed. Ik hou niet van vlees, niet van vis en van schaal en schelpdieren. Behalve als ik daar heel af en toe wel zin in heb. Dat is meestal één keer in de drie jaar. Dan eet ik een biefstukje of een tartaartje. Daarna vind ik het ook niet meer lekker. Ik luister naar de behoefte van mijn lichaam, wat ik op dat moment nodig heb.

Wat is nou het allerbelangrijkste waar iemand die vegetarisch eet op moet letten in zijn voeding?
Ik heb de vegachecklist ontwikkeld. Dit is een leidraad hoe je een uitgebalanceerde vegetarische maaltijd kunt samenstellen. Gelet op smaak, kleur en verzadiging, maar ook qua voedingswaarde. Dat je dus zorgt voor een maaltijd die van alles wat heeft. Voldoende groenten, voldoende granen, voldoende eiwitten etc. Deze checklist is gemaakt voor een warme maaltijd. Ik ben zelf erg voor warme maaltijden. Ook voor ’s ochtend en tussen de middag. Bijvoorbeeld een warme pap ’s ochtends en een lekkere salade met soep tussen de middag. Op de website van de vegachecklist kun je er alle informatie over vinden.

Heb je nog een leuke (lekkere) tip voor de lezer?
Kom naar een kookworkshop. Deze worden op verschillende plaatsen in Nederland gegeven.
Maak de dadelwalnootkoek.

Meer informatie:
> De vegachecklist
> Marion pluimes 
> De kookacademie 

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *