Rijstrol voor een groene aardbol.
“Ik heb meer dan vijftien jaar met vinyl en cd’s gedraaid en sinds kort ben ik aan het overstappen op usb-sticks. Tijdens Koninginnedag heb ik superveel platen voor één euro per stuk verkocht. Mensen verklaarden me voor gek. Met usb-sticks draaien scheelt uiteindelijk veel afval”, vertelt Isis van der Wel. Haar zoontje van 18 maanden oud helpt ondertussen met het uitpakken van de zware boodschappentas. Elk ingrediënt krijgt een grondige keuring. Zijn moeder is dol op de Japanse keuken. Met enkele gouden tips van Isis’ vriend Jan, rollen we vierentwintig hosomakirolletjes. “Toen ik nog in een groot studentenhuis in Leiden woonde, maakte ik regelmatig minstens veertig rollen en gingen we met z’n allen de hele dag films kijken, bankhangen en sushi eten”, blikt Jan nostalgisch terug.
Isis is een van Nederlands eerste vrouwelijke dj’s. Ze staat aan de wieg van housemuziek, dat eind jaren tachtig vanuit Amerika overwaaide naar Europa. Dit jaar zit ze precies twintig jaar in het vak. Ze is medeorganisator van het succesvolle Magneetfestival, waarbij crowd sourcing en duurzaamheid centraal staan. “Als media me vragen waar een festival tegenwoordig aan moet voldoen, noem ik als eerste ‘leave no trace’ en biologische snacks. Zo hoop ik mensen positief aan het denken te zetten”. Bij alles wat Isis doet – en dat is véél – zorgt ze dat ze de natuur zo min mogelijk belast. De biologische Japanse rijstrolletjes passen vanzelfsprekend in haar levensstijl.
Veganistische hosomaki sushi
Bereidingstijd: 60 minuten, 24 stuks
Ingrediënten:
Voor de rijst:
– 250 gram sushirijst
– 2 eetlepels rijstazijn
– 2 eetlepels rijststroop
– Halve theelepel (Himalaya)zout
Voor de vulling:
– 3 eetlepels mirin (zoete rijstwijn)
– 2 eetlepels water
– 2 eetlepels rijststroop
– 1 komkommer
– 1 winterpeen
Verder zeer praktisch:
– Nori (zeewiervellen)
– Sushimatje van bamboe
Bereiding:
1. Was de sushirijst net zo lang tot het water niet meer wit kleurt. Doe het in een pannetje en giet er mineraalwater* bij tot het een centimeter boven de rijst uitkomt. Laat het een half uurtje weken.
2. Schil ondertussen de wortel en komkommer. Snijd ze in dunne, langwerpige reepjes.
3. Kook de sushirijst met het deksel op de pan in tien minuten gaar. Blijf goed door de rijst roeren om te voorkomen dat het aankoekt.
4. Doe de rijstazijn, rijststroop en het zout** in een pannetje en roer het goed door elkaar tot het zout is opgelost.
4. Schep de rijst door het azijnmengsel.
5. Breng de mirin, rijststroop en het water aan de kook. Voeg de worteltjes toe en laat ze één minuut zachtjes koken. Zet dan het pannetje van het vuur en voeg de komkommer toe.
6. Rol het bamboematje uit op een snijplank. Leg er een vel nori op en bedek de onderste helft met een laagje rijst. Houd onderaan een centimeter vrij. Leg in het midden van de rijst horizontaal de reepjes komkommer en wortel.
Isis’ vriend Jan legt uit onderaan te beginnen met rollen. “Officieel gebruik je het matje om het rollen gemakkelijker te maken en stevige sushi te krijgen, maar ik doe het stiekem zonder. De kunst is om de nori een centimeter boven de rijst vochtig te maken, zodat het goed blijft plakken.”
7. Leg de rolletjes in de koelkast tot ze stevig en koud aanvoelen. Snijd ze dan met een goed scherp en vochtig mes eerst door de helft en elke helft vervolgens in drieën.
Tips uit de keuken van De Betere Wereld
* De Japanners gebruiken al decennia lang houtskool om water te zuiveren voor het maken van sushi en thee.
** Wij gebruikten Himalayazout dat we vonden in de natuurwinkel. Dit is 250 miljoen jaar oud zout uit de oerzee waaruit het Himalayagebergte is ontstaan. Het wordt in z’n natuurlijke staat verkocht – in tegenstelling tot geraffineerd tafelzout -, waardoor het rijk is aan maar liefst vierentachtig mineralen en spoorelementen.
Enjoy en een zonnige groet,
Isis, Jan en [natural food & zen junkie] Mariska
De smaak te pakken?
Dit receptinterview is onderdeel van de zonnige smaakbommetjesrubriek. Klik hier voor een overzicht van meer kleurrijke vegetarische en veganistische gerechten met seizoensgroenten en -fruit in de hoofdrol.