De must-see film: Lilet never happened


Lilet never happened.

Martien Witsenburg is onderenemer en co-producent van de film “Lilet never happened”. Een mooie aangrijpende film over kinderprostitutie in de Filippijnen. Deze film is gemaakt om wereldwijd aandacht te trekken over de verschrikking van kinderprostitutie in Aziatische landen. Deze film is op het Nederlands Film Festival in première gegaan. Vanaf januari 2013 zal deze film in de bioscopen te zien zijn. Met veel enthousiasme heb ik Martien Witsenburg geinterviewd over dit mooie project.

Door Saskia van der Krift


Fragment uit de film

De film gaat over kinderprostitutie in Manila, de Filippijnen. De trailer heeft een enorme indruk gemaakt op mij. Ik vind het prachtig dat op deze manier de wereld word wakker geschud.
Hoe is het project rond deze film tot stand gekomen?

Zo’n dertien jaar geleden bezocht regisseur Jacco Groen de Filippijnen in het kader van een onderzoek voor een documentaire. Daar ontmoet hij Lilet, een kinderprostituee, in een psychiatrische kliniek. Omdat ze Westers-Filippijns is wordt ze het bekendste kinderprostituee onder Westerse pedofielen. Ze verteld Jacco dat ze geprobeerd heeft zelfmoord te plegen omdat iedereen geïnteresseerd is in haar lichaam maar niet in haar als persoon. Toen Jacco later weer contact met haar op wilde nemen was ze niet meer te vinden. Getroffen door haar verhaal besluit Jacco een script te schrijven om dat te verfilmen zoals nu is gedaan met Lilet Never Happened. Met deze film proberen we het probleem van kinderprostitutie onder de aandacht te brengen van een groot publiek in de vorm van een waar gebeurd verhaal..

Wat was uw rol daarbij?
In eerste instantie werd mij gevraagd een financiële bijdrage te leveren voor het maken van de trailer ofwel een promotiefilm van een minuut of 6, waarmee wij fondsen zouden kunnen verwerven. Echter deze prachtige trailer en brochure brachten niet de financiële middelen die wij hadden verwacht. Het onderwerp en de crisis zullen daar een rol in hebben gespeeld. Omdat het project mij zo boeide en mijn bedrijf belangrijke handelspartners in Azië heeft besloot ik er verder financieel in te investeren, maar ook door hand en spandiensten te verlenen tijdens de opnames. Uiteindelijk ben ik co-producent van de filmproductie geworden en heb ook, als beginnend acteur, een dialoog mogen spelen met Johanna ter Steege die één van de twee hoofdrolspeelsters is.

De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Hoe was het om het te filmen in Manila?
Voor die locatie is gekozen om Jacco Groen, de regisseur, Lilet natuurlijk in die omgeving heeft ontmoet. Manila is een ongelofelijk grote en drukke stad waarmee wij de realiteit zoveel als mogelijk probeerden te benaderen.
Gelukkig hebben wij van heel wat mensen medewerking gekregen zoals bijvoorbeeld een echt politiebureau waarin een scene werd opgenomen waarin Lilet in een cel is opgesloten.
Maar dat geldt natuurlijk ook voor de straatscènes waarin kinderen hun verkoopwaar, zoals bloemen, te koop aanbieden.

De titel van de film is “Lilet Never Happened”. Wat is de achterliggende gedachte achter deze titel? Wat betekent het?
Lilet is de naam van het meisje dat dus de bekendste kinderprostituee was. Omdat het bestaan daarvan, dus kinderprostitutie, zo’n 13 jaar geleden niet echt werd erkend suggereren we dan ook dat Lilet nooit bestaan heeft. Na het zien van de film weet je wel beter.

Hoe lang is er over het filmproject gedaan?
Doordat er geen miljoenen budget was heeft dat zo’n drie jaar geduurd waarbij we een aantal malen naar de Filippijnen moesten om scènes te filmen. Gelukkig zijn de meeste betrokken van de crew woonachtig in de Filippijnen zodat de kosten daardoor gelukkig niet opliepen.

Is de echte Lilet, waar het verhaal op is gebaseerd ooit nog gevonden?
Dat is iets wat wij natuurlijk dolgraag zouden willen. Maar je moet je daarbij realiseren dat we inmiddels zo’n 12-13 jaar verder zijn en Lilet, ook lichamelijk, een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Van een kind naar een volwassen vrouw. In zo’n miljoenenstad is zij, vooralsnog, niet meer te vinden. Mogelijk kunnen we daar alsnog een onderzoek naar doen en een documentaire maken als er fondsen, dus geld, beschikbaar komt. Echter eenvoudig zal het niet worden.

Donderdag 27 september is de film in première gegaan in Utrecht tijdens het Nederlands Film Festival. Hoe was dat?
Uitermate bijzonder kan ik wel zeggen. Sowieso is het voor mij een beetje onwerkelijk geweest om, als producent van biologische producten, plotseling als producent van een film op het podium te staan. Voordat de daadwerkelijk filmvertoning begon in de grote Rembrandtzaal van Pathe sprak de directeur van het Film Festival allereerst mooie woorden over de film. Tijdens de film was het publiek muisstil. Echter na afloop kregen wij een staande ovatie van de hele zaal ofwel zo’n 500 bezoekers. Dat was geweldig natuurlijk. Na afloop hadden we nog een prachtige private ‘after party’ voor genodigden in een van de fraaie Festival tenten aan Het Neude. Een leuke en mooie première dus.


Fragment uit de film

Wordt de film ook in het buitenland vertoond?
Op dit moment verblijft Sandy, die de rol van Lilet in de film speelt, in Nederland. Zij is inmiddels ook mee geweest naar het Internationaal Film Festival in Warschau Polen waarvoor wij uitgenodigd waren. Wederom uitverkochte avonden. Daarna volgt het Film Festival van Estland, India en de Filippijnen.
Onze buitenlandse agent Media Luna zal er zeker voor zorgen dat deze film in buitenlandse bioscopen zal worden vertoond. Het kan heel hard gaan als er aandacht aan wordt geschonken. Kijk maar naar zo’n film als Slumdog Millionair bijvoorbeeld.

Hoe kunnen mensen meestrijden tegen de kinderprostitutie?
Door waakzaam te blijven hoe vaag dat ook klinkt. Maar ook door politici te overtuigen van het feit dat er meer aan vervolging van de daders moet worden gedaan. Zij zijn het die gewoon meer financieel budget ter beschikking moeten stellen om tot die daadwerkelijke vervolging over te kunnen gaan. Maar ook door de film in de bioscoop te gaan bekijken wat kan vanaf januari 2013.

Lees ook:
> De officiele website van de film
> Martien Witsenburg Natural Products

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.