Sport heeft een goede reputatie. Wie aan sport denkt, denkt aan een gezonde geest in een gezond lichaam. Zelden wordt er gesproken over de ecologische voetafdruk van de sport. Bij sommige sporttakken is die heel groot. Neem bijvoorbeeld motorcross. De lawaai- en milieuhinder die deze sport veroorzaakt is zo groot dat de aanleg van een nieuw motorcrossterrein steevast protest uitlokt bij de omwonenden. Protest dat misschien heel wat minder luid zou klinken met enkele ingrepen. Want gelukkig is verbetering mogelijk zodat iedereen weer kan genieten van sport. Het is vooral technologie die ons daarbij helpt.
Virtuele sporten beter voor het milieu
Sinds de komst van het internet kunnen we sport onderverdelen in twee categorieën: de sporten waarvoor je fysiek aanwezig moeten zijn op een afgesproken plaats, en de virtuele sporten, die je vanop afstand beoefent en bijwoont als toeschouwer. Deze laatste categorie is uiteraard een pak milieuvriendelijker. Noch de atleten, noch het publiek hoeven zich te verplaatsen. Online gaan is een makkelijke manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen. De beste online casino’s bieden virtuele sporten, de zogenaamde esports, aan. Ze zijn een waardig alternatief voor de sportwedstrijden zoals paardenrennen en motorraces, als die door lockdowns afgelast worden.
Golf niet zo groen als het terrein
Een golfterrein ziet eruit als een stukje natuur met het groene gras rond vijvers en een heuveltje. Maar schijn bedriegt. Een golfterrein palmt een groot stuk land in, land dat natuurdomein had kunnen zijn. De ontwikkeling en het onderhoud van een golfterrein hebben een negatieve impact op de biodiversiteit. De elektrische golfkarretjes, door de lucht vliegende balletjes en de aanwezigheid van mensen verjagen de dieren.
Golf is vooral een populaire sport in landen met een warm klimaat. De hoeveelheid water die men nodig heeft om het gras groen te houden is hoog. Ze hoog dat de golfclubs in het droge Las Vegas behoren tot de grootste verbruikers van water.
Formule 1 en andere motorsporten
Als jouw benzinewagen al zoveel CO2 uitstoot, hoeveel bedraagt de CO2 uitstoot dan wel niet bij een Grand Prix of andere racewedstrijden met gemotoriseerde voertuigen? Een kleine rekensom leert ons dat tien jaar geleden een NASCAR race-weekend met veertig auto’s 22.712 liter brandstof verbruikte. Omgezet in CO2 komt dat op 54.430 kilogram CO2 per weekend. Er zijn 35 NASCAR races per jaar. Dat wil dus zeggen zo’n 1,8 miljoen kilogram CO2 uitstoot per jaar.
Aan fans geen gebrek maar ook deze fans zijn begaan met het milieu en dat laat de organisatoren van autoraces niet koud. Zowel Formule 1 als Indy hebben al initiatieven genomen om de sporttak milieuvriendelijker te maken. Zo wil Formule 1 tegen 2030 met synthetische brandstof rijden die minder uitstoot, duurzaam is en hetzelfde vermogen kan leveren. Sceptici twijfelen aan de haalbaarheid van dit plan maar de intentie is er. Dit jaar al zal de brandstof van Formule 1 10% Ethanol bevatten in plaats van 5%.
Ook in motorsporten op het water, nog zo’n vervuiler, worden initiatieven genoemen. Maar zolang elektrische voertuigen niet hetzelfde vermogen en prestaties leveren, zullen de vervuilende motorsporten blijven bestaan.