Op woensdag 19 oktober barst het Amsterdam Dance Event (ADE) los. Amsterdam is dan even hét middelpunt van de internationale dancewereld. Voor de vierde keer zetten ID&T en ADE onderwerpen als duurzaamheid, innovatie en sociale verandering prominent op de agenda tijdens ADE Green.
Vertegenwoordigers van toonaangevende festivals en artiesten spreken zich uit als over verduurzaming van de festival industrie. Headliners op het programma zijn populaire festivals Tomorrowland (BE), Shambala (UK), Boom Festival (PT), Roskilde (DK), World’s Biggest Guestlist (IN), DGTL (NL), Ieperfest (BE) en Welcome to the Future Festival (NL). Daarnaast spreekt internationale techno held Dave Clarke over verduurzaming van de festivalindustrie.
‘A Greener Festival Award’ is terug
Na een jaar te zijn weggeweest, is ‘A Greener Festival’ weer terug om Nederlandse festivals door middel van een ranking van één tot vier sterren te belonen voor duurzame prestaties op het gebied van onder andere afval, energie, transport, catering en communicatie. Tijdens ADE Green worden de Greener Festival Awards uitgereikt aan festivals die bijzonder goed presteren op deze gebieden en het verschil maken in de sector.
Filmpremière van Oscar genomineerde Josh Fox
Tijdens ADE Green vindt de Nederlandse première van ‘How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can’t Change’ plaats. Oscargenomineerde Josh Fox (van onder meer de documentaire GASLAND, VS) vloog naar twaalf landen in zes continenten, de film laat zien dat het misschien wel te laat is om de consequenties van klimaatverandering te stoppen en vraagt; wat is het dat klimaatverandering niet kan veranderen? De filmmaker beantwoordt in een aansluitende Q&A vragen uit het publiek.
Open-House lanceert humanitair programma
Open-House lanceert tijdens ADE Green een nieuw programma dat ze in samenwerking met het Rode Kruis heeft ontwikkeld, waarbij festivals worden ingezet als proeftuin voor innovaties die toepasbaar zijn in vluchtelingenkampen. Aan de hand van een panel wordt gekeken naar wat voor verdere mogelijkheden het festival als proeftuin kan bieden om innovatie aan te jagen. Deelnemers zijn Greg Richards (auteur Eventful Cities), Michel Becks (het Nederlands Rode Kruis), Jan Portheine (founder Kartent en winnaar Open-House duurzaamheidsprijs tijdens ADE Green 2015).
Zeven Nederlandse festivals presenteren resultaten Green Deal
Vorig jaar tekende Mysteryland, DGTL, Zwarte Cross , Welcome to the Future, Amsterdam Open Air, Extrema en Into The Great Wide Open de ‘Green Deal – Waste Free Festivals’, om samen te streven naar minder afval en meer recycling. Dit jaar worden de resultaten van de Green Deal gepresenteerd en besproken tijdens ADE Green.
Verder op de line-up
Emellie O’Brien (Earth Angel, VS), de drijvende kracht achter de duurzame filmsets van Spiderman en Noah, geeft een workshop over het bouwen van duurzame decors en podia. Daarnaast vertellen DJ’s en festivalorganisaties in het panel Dance for a Better World hoe zij actie ondernemen, bijvoorbeeld door hun bereik in te zetten voor maatschappelijke verandering en te vertellen waarom dit zo belangrijk is en de ‘hoe-vraag’ beantwoorden. Marianne van der Heijden (NL, Erasmus Universiteit) deed jarenlang onderzoek naar het positieve effect van muziek op het herstel van zieke patiënten. In haar keynote speech ondervind je zelf de positieve effecten van muziek. In het panel over festivalvoedsel wordt gediscussieerd over impact van lokaal, biologisch en vegetarisch voedsel. Babette Porcelijn , schrijfster van het boek ‘De Verborgen Impact’, gaat in discussie met DGTL, Welcome to the Future Festival en Ieperfest over de keuze voor lokaal, biologisch en vegetarisch voedsel en de impact die deze keuze heeft op de omgeving.
Praktijkgericht
Tijdens ADE Green zijn naast inspiratie ook veel praktijkgerichte programmaonderdelen te vinden voor ieder bedrijf dat stappen wil zetten naar een duurzame organisatie. Initiatieven als de herbruikbare festivalbeker (hard cups) komen aan bod, evenals een verdiepingsworkshop duurzaam event management. Ook geeft Green Events Nederlands tips over waste free festivals en is er een workshop over sanitair, waar wordt uitgelegd dat poep wel eens het nieuwe goud kan zijn.