Duurzaam ondernemen is de hype al lang voorbij, ook in de horeca. Verduurzaming wordt niet alleen vanuit de maatschappij gestuurd, ook de milieu wet- en regelgeving wordt ieder jaar strenger. De kans is groot dat alle (horeca)bedrijven uiteindelijk verplicht worden om te verduurzamen. De vraag is niet wanneer te beginnen maar hoé. Met deze handige tips helpt Hakvoort Professional ondernemers op weg.
Energiezuinige keukenapparatuur
Verduurzaming in de horeca begint met energie besparen. Vooral in de keuken valt veel winst te behalen. Het verduurzamen van de horeca keuken is dan ook een belangrijk thema binnen Hakvoort Professional. Energiezuinige apparatuur en koken op inductie worden steeds meer de standaard. Kijk bij de aanschaf van keukenapparatuur kritisch naar het energielabel. Een apparaat met een gunstiger energielabel kan duurder zijn in aanschaf, dat wordt echter weer beloond met een lagere energierekening. Investeren in energiezuinige apparatuur wordt dankzij de Energie Investerings Aftrek gestimuleerd vanuit de overheid. Dankzij deze regeling kan een aanzienlijk deel van de investeringen worden afgetrokken van de fiscale winst. Goed voor de portemonnee én het milieu!
Wie (nog) niet direct wil investeren in energiezuinige apparatuur, kan op andere vlakken toch aan de slag met energiebesparing. Vervang oude verlichting doorED-verlichting, zet niet direct alle keukenapparatuur aan na het openen van de zaak, vervang kapotte deurrubbers van koel- en vriesapparatuur op tijd en hou de technische prestaties van de apparatuur optimaal door regelmatig onderhoud. Dit voorkomt onnodig energieverbruik.
Verspilling tegengaan
Foodwaste is een serieus probleem in de horeca. Jaarlijks wordt rond de 55.000 ton aan voedsel verspild. Wie wil verduurzamen kan er niet omheen om voedselverspilling tegen te gaan. Hoe meer de keuken binnenkomt, hoe groter de kans op verspilling. Een doelgericht inkoopbeleid helpt om precies de juiste hoeveelheden in te kopen en kritisch naar de oude voorraad te kijken. Werk met een first in, first out methode waarbij de oude voorraad eerst wordt opgemaakt. Kook met de seizoenen mee en schrap gerechten die in bepaalde periodes minder populair zijn. Zorg bovendien voor kruisbestuiving door ingrediënten die in meerdere gerechten terug te laten komen. Dat scheelt bij het inkopen van producten. Koop verse producten bovendien zoveel mogelijk lokaal in. Hierdoor kunnen producten met een beperkte houdbaarheid vaker vers worden ingekocht. Op deze manier wordt verspilling zoveel mogelijk voorkomen.
Verklein de porties en de menukaart
Less is more geldt ook voor de menukaart. Gasten worden niet blij van een overvolle menukaart. Sterker nog, het maakt ze een beetje zenuwachtig. Bovendien vraagt een uitgebreide menukaart om heel veel verschillende ingrediënten die allemaal ingekocht moeten worden. Dit maakt de kans op verspilling en bederf groot. Een vaste menukaart bestaande uit zes voor- en hoofdgerechten en vijf nagerechten is meer dan voldoende. Bovendien loont het om de portiegroottes te verkleinen. Dat klinkt best spannend maar grote kans dat het gasten niet eens opvalt. Door te minderen met vlees en meer groenten te verwerken in gerechten, lijken gerechten vaak zelfs groter. Door daarnaast het aantal bijgerechten te beperken tot een minimum en overgebleven ingrediënten te verwerken in dagmenu’s, wordt er niet onnodig voedsel weggegooid.
Lees ook:
> Zo voorkom je Voedselverspilling
> Nutri-score ‘ontmaskert’ ongezonde etenswaren