Duurzaamheid centraal!
Onder belangstelling van vele genodigden opende Hare Majesteit Koningin Máxima woensdag de nieuwe kaasmakerij van CONO kaasmakers in Westbeemster. In de nieuwe kaasmakerij staat duurzaamheid centraal.
De functionele en elegante kaasmakerij sluit aan bij hoe CONO Kaasmakers denkt over kwaliteit, smaak van haar kazen en duurzaamheid.
Hypermodern maar toch ambachtelijk
In de bestaande kaasmakerij, pal naast de nieuwe, wordt op unieke, traditionele manier kaas gemaakt met ambachtelijke elementen. In de nieuwe kaasmakerij, hoewel hypermodern, zal dit op precies dezelfde manier gebeuren waarbij de wei en wrongel handmatig geroerd wordt in open draineerbakken. De eeuw oude receptuur en de rol van de kaasmeesters zijn essentieel voor de smaak van Beemsterkaas.
Duurzaam
Met de nieuwe kaasmakerij , hebben de kaasmakers een kroon op het werk: de lekkerste kaas maken op een duurzame wijze in een duurzaam gebouwde kaasmakerij. Voor de kaasmakerij, de kantoren en inrichting van de terreinen zijn duurzame, tijdloze materialen gebruikt. Het gebouw is door zijn opbouw en materiaalkeuze op natuurlijke wijze geïsoleerd en er komt veel daglicht binnen. De nieuwe kaasmakerij is CO2 neutraal en wordt volledig klimaatneutraal. Het gebouw is genomineerd voor de prijs voor het duurzaamste gebouw van Nederland.
In het begin van de keten heeft CONO Kaasmakers haar duurzaamheidsambities ook al uitgewerkt.Het bedrijf introduceerde in 2002 als eerste in Europa premies voor melkveehouders die hun koeien buiten laten grazen. Beemster kaas wordt gemaakt van 100% weidemelk uit Noord Holland en wordt geroemd om zijn unieke smaak en smedigheid. Met de opening van de ‘Groenste Kaasmakerij’ is het bedrijf klaar voor een mooie, duurzame toekomst.
Monumentaal landschap
De Beemster werd in het begin van de 17e eeuw drooggelegd en staat sinds 1999 op de lijst van werelderfgoed. CONO Kaasmakers voelt zich medeverantwoordelijk voor dit bijzondere landschap. Het ontwerp van Bastiaan Jongerius Architecten, dat in 2009 op advies van een deskundige beoordelingscommissie is gekozen na een meervoudige opdracht onder drie architectenbureaus, gaat uit van het gebruik van perspectief in de Beemsterpolder. De lage en lange kaasmakerij sluit aan op de geometrische polder en refereert aan de synergie van de stolpboerderij met het landschap. Het gebouw werd diep op de kavel geplaatst, waardoor het vanaf de weg kleiner oogt. In 2016, als de nieuwe kaasmakerij volledig in bedrijf is, zal de oude fabriek op de naastliggende kavel worden ontmanteld en teruggegeven aan het landschap.
Meer weten over Beemsterkaas?