De Energie Investeringsaftrek voor de horeca in 2020

Goed nieuws voor horecaondernemers! Ook dit jaar kan er weer geprofiteerd worden van de Energie Investeringsaftrek (EIA) bij de aanschaf van energiezuinige horeca apparatuur. Dit levert naast fiscaal voordeel ook een lagere energierekening op.

Wat is de EIA?

De Energie Investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid het investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie aantrekkelijk wil maken. Met behulp van deze regeling kan tot wel 45% van de investeringskosten afgetrokken worden van de fiscale winst. Dat betekent in feite dat de belastingdienst meebetaalt aan de aanschaf van energiezuinige horeca apparatuur. Maar dat is niet de enige winst. Doordat energiezuinige apparatuur minder energie verbruikt, gaat de energierekening omlaag. Dubbel voordeel!

Energiezuinige grootkeukenapparatuur

De meeste winst op het gebied van energiebesparing in de horeca is in de keuken te halen. Vooral met energiezuinige koel- en vriesapparatuur – die samen verantwoordelijk zijn voor 25% van het totale energieverbruik in de keuken – kan flink bespaard worden. Zo kan er tot wel 80% op de energiekosten van de koeling worden bespaard door een oude koeling met energielabel G te vervangen met een nieuwe horeca koelkast met energielabel B.

Andere voorbeelden van energiezuinige grootkeukenapparatuur zijn inductie kook- of bakplaten, infrarood salamander grills met pandetectie, elektrische ovens, energiezuinige vaatwasmachines en inductie frituurtoestellen.

Duurzaamheid in de horeca

Duurzaam ondernemen wordt steeds meer de norm, ook in de horeca. Sinds 1 juli 2019 zijn horecabedrijven die meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit of meer dan 25.000 m3 gas per jaar verbruiken, zelfs verplicht om zich te registreren bij het eLoket Informatieplicht Energiebesparing van de overheid. Hierin moeten ondernemers aangeven welke energiebesparende maatregelen zijn of worden genomen. Energiezuinige apparatuur kan hier goed aan bijdragen.

Duurzaamheid wordt steeds meer gestuurd vanuit de overheid. Met het oog op het verbod op wegwerpplastic in 2021 en het klimaatakkoord – waarin de ambitie is uitgesproken om in 2050 klimaatneutraal te zijn – is het goed om als ondernemer na te denken over duurzame oplossingen.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.