De Theepot ; pure biologische theeën en ambachtelijk vervaardigd servies 

De missie van De Theepot is om meer mensen kennis te laten maken met thee van hoge kwaliteit. Thee is lekker, thee is gezond. Thee is de meest gedronken drank ter wereld, na water. Thee is ook goed te combineren met eten. Er is een thee voor ieder moment van de dag. Ik ben dan ook altijd bezig om meer te weten over thee, nieuwe thee te zoeken en kennis te delen over thee.

Astrid Bosveld, Eigenaar De Theepot

Hoe is De Theepot ontstaan en wat is je missie?

De Theepot is in 2016 begonnen. Ik maakte zelf thee servies en heb een enorme liefde voor thee. Deze twee liefdes ben ik gaan combineren in mijn webshop.

Welke consumenten trends zien jullie en hoe speelt De Theepot hierop in? Denk aan nieuw assortiment/combinaties, smaken en vormen.

Gelukkig zie ik een verschuiving naar kwalitatief goede thee en biologische thee. Daar ben ik heel erg blij mee. Van ouds her zijn we erg gewend aan de zakjes  thee. Deze zijn misschien makkelijk in gebruik maar de thee die erin zit is van slechte kwaliteit en het is niet nodig om slechte thee te drinken. Ook is het fijn dat steeds meer mensen voor biologische thee kiezen. In de reguliere theeteelt worden erg veel pesticiden gebruikt wat schadelijk is voor mens en milieu.

Wat maakt De Theepot zo uniek?

De theepot is uniek omdat zij alleen biologische thee verkoopt en handgemaakt servies. Deze combinatie is uniek. Ik hecht er veel belang aan dat producten die ik verkoop biologisch en zo veel mogelijk fair trade zijn.

Een deel van mijn theeën zijn in Nederland alleen bij mij te koop. De theeën uit Japan en Thailand worden geïmporteerd door kleinere groothandels die persoonlijk contact hebben met de plantage houders. Zij weten dus ook dat de omstandigheden daar goed zijn en er een eerlijke prijs wordt betaald voor de thee.

De thee die jullie verkopen is biologisch, zou je ons daar wat meer over kunnen vertellen (waar komt de thee vandaan)?

In de reguliere thee teelt worden heel veel pesticiden en kunstmest gebruikt. De gevolgen daarvan zijn schrikbarend. Vaak staan mensen op de plantages zonder enige bescherming de pesticiden te sprayen. Gifstoffen komen via de huid en longen het lichaam binnen. Via regenwater belanden gifstoffen in de bodem en komen in het drinkwater terecht. Mensen worden ziek, kinderen worden mismaakt geboren en de kindersterfte is hoog. Daarnaast blijft een deel van de gifstoffen in de thee achter en beland ook in ons kopje. Maar ook de bodem raakt uitgeput door deze werkwijze en de biodiversiteit neemt af. De kwaliteit van de thee neemt ook af. Het is dus ongelooflijk schadelijk en ik wil daar dus niet aan meewerken. Ik wil geen thee verkopen of drinken waar iemand anders onder slechte omstandigheden voor heeft gewerkt. Ik vind het respectloos.

 

Van alle theeën die ik verkoop weet ik dat ze biologisch zijn wat direct inhoud dat de arbeidsomstandigheden op de plantage beter zijn. Daarnaast koop ik mijn thee in bij groothandels die ook kijken naar de rest van de omstandigheden. Van de theeën uit Thailand en Japan weet ik dat de groothandel intensief contact heeft met de plantages en er een eerlijke prijs wordt betaald. Zij kopen in bij kleinere bedrijven wat vaak familie bedrijven zijn. Ook helpen zij de plantages om de bio certificering rond te krijgen. De kosten daarvan zijn namelijk hoog en voor kleine familie bedrijven niet betaalbaar. De thee moet onderzocht worden op residuen van pesticiden in Europese laboratoria, de werkwijze op de plantage wordt geïnspecteerd. Dat is prijzig. Bij biologische thee wordt de hele keten, van plantage tot aan de consument, gecontroleerd. Van ieder zakje thee is de herkomst terug te vinden.

Wat we ook niet moeten vergeten is dat de productie van sommige theeën erg arbeidsintensief is. Een Darjeeling bijvoorbeeld groeit op de hellingen van de Himalaya. Het is daar zo stijl dat er niet machinaal gewerkt kan worden. Onkruid wordt handmatig verwijdert, de thee wordt met de hand geplukt en verwerkt. Ook een jasmijn thee wordt met de hand verwerkt en er wordt tot 7 maal jasmijn bloesem op dunne doeken op de thee gelegd om ervoor te zorgen dat de thee de geur en smaak van jasmijn overneemt.  Dat maakt dat sommige theeën duurder zijn. Het is goed daar bij stil te staan.

Op wat voor manier en waar worden de potten, kopjes en schalen gemaakt?

Een deel van het servies komt uit eigen atelier. Een ander deel komt van een atelier in Thailand. Het komt via een importeur in Frankrijk naar Europa. Deze importeur heeft 9 jaar in Thailand gewoond en kent de mensen daar goed. De werkomstandigheden in het atelier zijn goed en ook hierbij wordt een eerlijke prijs betaald. Een van de mensen in het atelier heeft les gehad van een Japanse keramist. Dat is terug te zien in zijn stijl van werken.

In mijn webshop zul je dus geen goedkoop handgemaakt servies terug vinden. Ik kan best een groothandel vinden waar ik heel goedkoop handbeschilderd servies kan inkopen. Maar dan weet je dat er dus iemand voor heel weinig geld, in waarschijnlijk niet al te beste omstandigheden het heeft gemaakt. Net als met de thee wens ik daar niet aan mee te werken.

Matcha is een poederthee en wordt steeds vaker gedronken, zou je ons wat meer kunnen vertellen over Matcha en de gezondheidsvoordelen hiervan?

Matcha wordt inderdaad steeds bekender. Matcha is de poederthee die door de Japanners wordt gebruikt tijdens de Japanse theeceremonie. De productiewijze van Matcha is arbeidsintensief. Voor de oogst worden de thee planten middels netten in de schaduw gezet. Hierdoor gaan de theestruiken extra veel bladgroen aanmaken en extra l-theanine. Het bladgroen zorgt voor de specifieke umami smaak. L-theanine is een voorloper van veel neurotransmitters en helpt ons brein in een alerte maar ontspannen toestand te komen.
Na de oogst worden de blaadjes tussen stenen tot poeder gemalen. Dit mag niet te snel gebeuren omdat het anders te warm wordt en smaak en voedingswaarde verloren gaat. Het mooie van matcha is dat je dus het hele blad drinkt en je dus ook optimaal profiteert van de gezondheidswaard van groene thee. Matcha zit vol antioxidanten, mineralen en vitamines. Daarnaast bevat het ook cafeïne en zoals gezegd L-theanine. Juist de combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je concentratie vermogen toeneemt maar dat je niet opgejaagd raakt wat bij koffie wel het geval is.

 

Door de toename in populariteit van matcha zie je dat er ook veel namaak matcha te vinden is. Zoals gezegd is matcha arbeidsintensief om te maken. Een goedkope matcha is altijd namaak. Vaak zijn de struiken dan ook niet in de schaduw gezet wat een zeer bittere matcha geeft. Kijk dus als je matcha koopt of deze echt uit Japan komt.

 

Zijn er nog grote plannen voor De Theepot, wat kunnen wij in de toekomst nog allemaal verwachten?

Ik ben pas in 2016 begonnen en er is nog heel veel te doen. Veel mensen weten onvoldoende wat kwalitatief goede thee is. Het is echt mijn missie om mensen te laten ervaren hoe heerlijk echte thee is. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat de thee die ik verkoop eerlijk geproduceerd wordt met respect voor mens en milieu. We moeten af van het idee dat alles maar goedkoop moet zijn en met grote kortingen. Gewoon een eerlijk product voor een eerlijke prijs, dan geniet je nog meer!

 

Voor meer informatie bezoek mijn webshop : www.detheepot.eu

 

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.