Duurzaam consumeren met een klein budget

euros-consumeren-bewust-

Creatieve manieren voor een bewuste levensstijl

Stel: Je leest De Betere Wereld en wilt dolgraag bewust, verantwoord en duurzaam consumeren maar je  budget is om welke reden dan ook beperkt. De Betere Wereld wil jou  graag inspireren en een paar tips geven. Want je hoeft niet jouw bankrekening te plunderen om te kunnen genieten van een duurzame levensstijl!

Tekst Lindy Bontenbal

De duurzame waardekaart bijvoorbeeld geeft standaard tien procent korting bij veel verschillende duurzame (online) winkels. Je betaalt eenmalig 10 euro voor de aanschaf van de kaart maar die verdien je snel weer terug. En op de website van supermarktketen EkoPlaza kun je wekelijks bekijken welke biologische producten  er in de aanbieding zijn. Op die manier kun je dus al veel korting incasseren en plannen. Daarnaast heeft EkoPlaza ook een eigen kortingskaart. Koop producten die je vaak gebruikt extra op het moment dat die in de aanbieding zijn en stop het in de vriezer of  keukenkast. Controleer ook altijd of de kassabon klopt. Voor studenten en gepensioneerden zijn er ook allerlei extra kortingen te scoren, bijvoorbeeld op vertoon van een collegekaart of seniorenpas. Met de International Student Identity Card krijg je ook buiten Nederland korting op shoppen, eten en drinken.

duurzame waardekaart

Subsidies
Als je een koopwoning bezit, kun je bij jouw gemeente navragen of er subsidies beschikbaar zijn voor zonnepanelen en het isoleren van de woning.  Als je student bent of een ww uitkering hebt, zou je bijvoorbeeld (thuis)werk kunnen zoeken waarvoor je in (duurzame) cadeaubonnen betaald kan krijgen. Denk aan vertalen, naaien, bijles geven, klussen, bloggen, tuinonderhoud en dergelijke. De cadeaubonnen kun je terug investeren in een duurzamere economie.

Pluk het seizoen
Koop biologische groenten en fruit uit het seizoen. Dus pastinaak in januari, sinaasappels in februari en bloemkool in maart bijvoorbeeld. Ze zijn dan ook veel goedkoper. Een bewuste manier om de kosten in balans te houden en in balans met de natuur te leven. Er zijn allerlei lijsten te vinden met een overzicht van welke groenten wanneer in het seizoen zijn. Handig om op de koelkast te hangen!

Verbouw het zelf
Ook in de winter kun je binnen bepaalde groentes verbouwen. Denk aan tomaatjes, courgette en kiemgroenten bijvoorbeeld. Voor weinig geld heb je al een zakje biologisch (-dynamisch) zaad en met een scheutje water en een scheutje TLC (tender loving care) zul je snel resultaat zien. Bij tuincentra kun je voor betaalbare prijzen biologische poot en-stekaarde krijgen. Dit is aarde waaraan al voedingsstoffen zijn toegevoegd. Als je een tuin hebt, kun je natuurlijk ook zelf mest maken met een compostbak. Potten en manden kun je in de kringloopwinkel halen of delen met de buren bijvoorbeeld. Delen is het nieuwe hebben!

kruiden-verbouwen-huis-zelf-duurzaam-consumeren-besparen-budget

Kookparties
Samen koken is gezellig en een manier om de kosten te delen. Ga gezelllig regelmatig met vrienden koken en vraag iedereen om een aantal biologische boodschappen mee te nemen.  Als je in een studentenhuis of leefgemeenschap woont, kun je natuurlijk ook een kookschema opstellen. En heb je te veel gekookt en geen ruimte meer in de vriezer? Zet jouw gerecht dan op thuisafgehaald.nl en laat de buurt kennismaken met jouw kookkunsten. Zelf houd je er een leuk zakcentje aan over.

Gezamenlijk inkopen
Als je nog een stap verder wilt gaan in het samenwerken met mensen in jouw directe omgeving, zou je je bijvoorbeeld kunnen aansluiten bij een consumentenkring. In Haarlem (en ongetwijfeld ook in andere steden) bestaat bijvoorbeeld een betaalbare biologische consumentenkring. Die koopt biologische producten rechtstreeks van de groothandel. Dat betekent wel dat je meteen een hele doos of krat krijgt, maar het is altijd handig om veelgebruikte boodschappen op voorraad te hebben. Elke twee weken plaatst de kring een gezamenlijke bestelling. Ook bij het Italiaanse Fattoria la Vialla kun je heerlijke biologische producten in grootverpakking bestellen zoals bijvoorbeeld pasta, meel en wijn.

Test het
Je kunt natuurlijk ook tester worden. Supermarkten, warenhuizen en consumentenbureaus (en ook De Betere Wereld ) zoeken regelmatig mensen die producten willen testen en daarover hun mening willen geven. De Bijenkorf bijvoorbeeld beloont consumenteninterviews met cadeaubonnen. En die kun je weer inwisselen voor producten gemaakt van duurzame en verantwoorde materialen.

Maak je eigen bio cosmetica
Een biologische bodyscrub kun je eenvoudig zelf maken door biologische olijfolie te mengen met dode zee zout. Een effectief en goedkoop middel voor een zachte, gevoede huid. Of wat dacht je van gedroogde kamille of lavendel uit de tuin voor in bad? Heb je geen badkuip maar wel een (keramieken) schaal, dan kun je ook je eigen voetenbad maken met zelfgeplukte kruiden.

olijfolie-zelf-maken-cosmetica-natuurlijke-ecologisch

Naai het
Mooie ecologische kleding kun je bijvoorbeeld in de uitverkoop kopen. Sommige online ‘groene’ webshops hebben het hele jaar door een online outlet waar je kledingstukken met hoge kortingen kunt aanschaffen. Of bezoek een sample sale. Overgebleven coupons kopen bij stoffenwinkels die biologische stoffen verkopen is natuurlijk ook een optie. Op die manier naai je je eigen duurzame keukendoeken, beddengoed of kleding! En  dan is er natuurlijk ook nog vintage. Door het hele land heen zijn leuke vintage winkeltjes te vinden waar je prachtstukken voor een klein prijsje kunt vinden.

stoffen-consumeren-bewust-duurzaam-naaien-zelf

Kortom:  Er zijn allerlei manieren om te kunnen genieten van een bewuste levensstijl met een beperkt budget. En heb je nog een tip of suggestie? Laat dan gerust een reactie op dit artikel achter.

www.hettestpanel.nl (soms biologische producten, maar ook soms niet-bio producten)
http://www.iamsterdam.com/nl-NL/experience/de-stad-in/shoppen/vintage-shops-in-amsterdam
www.betaalbaarbiologisch.nl
www.lavialla.it
www.isicnederland.nl
www.hetkanwel.nl (de groente-en fruitkalender)
vintage.startkabel.nl
www.ouderenorganisatie.nl/korting-voor-senioren
www.intratuin.nl
www.debolster.nl
www.capsicum.nl
www.textielfabrique.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.