Eerlijke handel in de schijnwerpers op World Fair Trade Day‏

Samenwerken, eerlijke prijzen en duurzame productie staan daarbij centraal

Zaterdag 10 mei staat eerlijke handel in de schijnwerpers op de jaarlijkse internationale World Fair Trade Day. Supermarkten, Wereldwinkels, bedrijven en Fairtrade Gemeenten laten zaterdag zien hoe lekker, mooi en belangrijk eerlijk verhandelde producten zijn. Fairtrade geeft boeren en arbeiders in Afrika, Zuid-Amerika en Azië de kans hun positie op eigen kracht te verbeteren. Samenwerken, eerlijke prijzen en duurzame productie staan daarbij centraal. Een onafhankelijke bananenstudie liet onlangs zien hoe belangrijk de stabiliteit van eerlijke prijzen is voor duurzame ontwikkeling bij kleine bananenboeren en arbeiders.

Starbucks koffieproeverijen
In verschillende Starbucks-vestigingen zal er zaterdag 10 mei om 11.00 uur een Fairtrade coffee tasting plaatsvinden. Starbucks is een van de grootste inkopers van Fairtrade gecertificeerde koffie wereldwijd. Sinds 2010 serveert de koffieketen in Europa 100% Fairtrade espresso als basis voor onder andere cappuccino, latte en macchiato’s. De coffee tasting start met een introductie over Fairtrade en de samenwerking met Starbucks, waarna het proeven kan beginnen.

0536-C2_small_flip

Actiefolder bij ruim 2 miljoen huishoudens op de deurmat
In aanloop naar zaterdag 10 mei valt bij ruim 2 miljoen huishoudens de World Fair Trade Day folder op de deurmat. In deze folder bundelen 15 verschillende supermarktorganisaties (waaronder Albert Heijn, PLUS, Jumbo en Lidl) en Wereldwinkels hun aanbiedingen op Fairtrade producten. De folder wordt verspreid door Axender, één van de samenwerkingspartners van Stichting Max Havelaar.

Boxmeer, Venray en Winsum worden Fairtrade Gemeente
Op 10 mei vieren de gemeenten Boxmeer, Venray en Winsum het behalen van de eervolle titel Fairtrade Gemeente. Daarmee telt Nederland 46 Fairtrade Gemeenten en zijn er wereldwijd zelfs 1.494 Fairtrade Gemeenten. De Fairtrade Gemeenten in Nederland organiseren op of rond 10 mei verschillende activiteiten, zoals een fairtrade ontbijt in Arnhem, een fairfashionevent in Dordrecht, een fairtrade proeverij in de Utrechtse Heuvelrug en een fairtrade koffiebreak op het gemeentehuis in Culemborg

Start Zomerproeverij Fairtrade Gemeenten
Op zaterdag 10 mei vindt tussen 13.00 en 15.00 uur op het Marie Heinekenplein in Amsterdam de aftrap plaats van de zomertour van Fairtrade Gemeente: een tour door Nederland waarbij inwoners en organisaties in Fairtrade Gemeenten via straattheater kennis kunnen maken met fairtrade en de Fairtrade Gemeente campagne.

Bananenonderzoek
Stichting Max Havelaar en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken/Nederlandse Ambassade te Bogata hebben de impact van Fairtrade voor Colombiaanse bananenboeren over de laatste drie jaar laten onderzoeken. En hoewel er altijd ambities overblijven, de resultaten mogen er zijn. Zowel kleine bananenboeren als arbeiders op gecertificeerde bananenplantages zagen hun inkomen en kwaliteit van leven stijgen. De bananenteelt werd milieuvriendelijker en bovendien productiever, terwijl de coöperaties er in slaagden hun bedrijfsvoering en de dienstverlening aan hun leden aanzienlijk te verbeteren.

bananen_met_handmisiluki

Initiatiefnemers: Fairtrade Coalitie
In 2009 sloegen de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Fair Trade Original en Stichting Max Havelaar de handen ineen om gezamenlijk de doorbraak van fairtrade te realiseren. Deze doorbraakcampagne wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij. Doel is om via campagnes als de World Fair Trade Day het aantal consumenten en bedrijven dat fairtrade producten (ver)koopt flink te laten stijgen.

ImageProxy.mvc

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *