Eerste Bean to Bar Tony s reep vandaag een feit

Tony’s Chocolonely weet nu exact waar de bonen die in de repen zitten vandaan komen.

Yes! Eindelijk is het dan zo ver: onze aller-aller-allereerste ‘Bean to Bar’ reep is een feit. Bij de chocoladefabriek in België rolde vanmorgen het eerste exemplaar, gemaakt van volledig traceerbare cacao, van de productieband. Vanaf vandaag maken we onze repen van cacao van boeren in Ghana en Ivoorkust waar wij een langetermijn-relatie mee hebben. Zo weten de boeren zeker dat zij hun cacao voor langere tijd en tegen een betere prijs aan ons kwijt kunnen. En weten wij precies waar onze bonen vandaan komen. De receptuur is hetzelfde gebleven. De repen smaken hooguit nog nét iets lekkerder omdat we weer een stapje dichter bij onze doelstelling zijn gekomen. Als je alles wilt weten over deze nieuwe belangrijke stap richting 100% slaafvrije chocolade kun je hier ons jaarFAIRslag 2012 lezen.



Zo zit het
60% van de wereldwijde cacaoproductie komt uit Ivoorkust en Ghana. Er werken op dit moment 2½ miljoen boeren op de cacaoplantages in West Afrika. Op deze plantages werken naar schatting 460.000 slaven onder omstandigheden die door de internationale wet verboden zijn, waaronder veel kindslaven. De West-Afrikaanse markt bestaat voornamelijk uit kleine boeren die hun cacao verkopen aan een klein groepje Westerse chocolade-giganten die de markt controleren. Zij hebben baat bij een lage grondstofprijs en gebruiken hun macht om de prijzen laag te houden. De lage opbrengst zorgt ervoor dat de boer alle middelen aangrijpt om zijn voortbestaan te kunnen garanderen. Uit noodzaak zetten veel boeren kinderen in op hun plantages.

Bean to Bar
Onze routekaart op weg naar slaafvrije chocolade bestaat uit; bewustwording creëren bij de consument, volledige traceerbaarheid in de cacaoketen en laten zien aan de grote spelers in de industrie dat het ook anders kan. Onder de noemer ‘Bean to Bar’ hebben we een nieuw model ontwikkeld, waarin we precies weten (van de boon tot de reep) wie de cacao geteeld heeft, waar die vandaan komt en wie wat doet om er een reep van te maken. Met de kennis die dat oplevert, zijn we begonnen met het opzetten van programma’s tot verduurzaming van de keten. Inmiddels zijn we lange termijn relaties aangegaan op basis van eerlijke prijzen met 529 boeren in Ghana en Ivoorkust. Onze visie is echter 100% slaafvrije chocolade. En dan bedoelen we niet enkel onze eigen chocolade, nee, alle chocolade wereldwijd. Het doel is dat het Bean to Bar initiatief navolging in de hele chocolade industrie krijgt. Want wij kunnen het niet alleen!

Hoe sneller de repen die nu nog in de schappen liggen worden opgegeten, des te eerder je zelf de Bean to Bar reep in handen hebt! Aan de binnenzijde van deze repen leggen we het Bean to Bar verhaal d.m.v. een nieuw wikkel nog een keertje kort maar krachtig uit.

Tony’s Chocolonely is in 2005 opgericht door Keuringsdienst van Waarde journalist Teun van der Keuken. Kijk voor de laatste ontwikkelingen op: www.tonyschocolonely.com

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.