EP: nanodeeltjes moeten op voedseletiket

Over de veiligheid van de nanomaterialen bestaat echter nog een twijfel

“Goedgekeurde additieven die aan voedsel worden toegevoegd in de vorm van nanodeeltjes, moeten op het etiket vermeld worden. Mensen moeten wel weten wat ze op hun bord krijgen,” zegt Europarlementariër Kartika Liotard. Een meerderheid van het Europees Parlement stemde vandaag vóór een voorstel dat ervoor pleit om technisch vervaardigde nanomaterialen die in voedselproducten verwerkt worden, verplicht op de lijst van ingrediënten te vermelden met de aanduiding ‘nano’.

Nanodeeltjes, die slechts een miljardste meter groot zijn, worden door voedselproducenten aan producten toegevoegd als additief om ze bijvoorbeeld langer houdbaar te maken. Ook kunnen de deeltjes als smaakverbeteraar worden gebruikt. Over de veiligheid van nanomaterialen in voedsel bestaat echter nog twijfel.

De Europese Voedselautoriteit (EFSA) bekijkt per nanomateriaal of het veilig is. De Europese Commissie wil echter ‘normale’ additieven die al in eerder stadium zijn goedgekeurd, ook automatisch in nano-vorm toestaan zonder dit op het etiket te vermelden. Liotard vindt dit misleiding van de consument. “Nano-additieven moeten duidelijk op het etiket vermeld worden. Het moet wel de keuze van de consument zelf blijven of die nanovoeding wil eten of drinken,” aldus de Europarlementariër.

Lees ook:
>ChildProtect: veiliger kinderspeelgoed

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *